Říjnová Beseda: Nazareth, Halina Pavlowská i Filip Topol na plátně

Říjen bude v Plzni patřit světovým hudebním hvězdám. Na začátku měsíce (8.10.) vystoupí v Pekle skotská rocková formace Nazareth – Plzeň bude jedinou zastávkou v České republice v rámci jejich podzimního evropského turné.


V polovině října (16.10.) navštíví Měšťanskou besedu jazzový mág z Francie Erik Truffaz, který mísí jazz s hiphopem, worldmusic a dalšími žánry a jazz prezentuje tak, aby zaujal co nejširší publikum.
V samotném závěru měsíce (31.10.) se na své evropské tour zastaví opět v Pekle otec britského bluesrocku, kytarista, klávesista, hráč na foukací harmoniku a zpěvák  John Mayall.
14. října vás jistě pobaví komedie Padesátka, která je režijní prvotinou Vojty Kotka. Jeviště se promění v interiér horské boudy. Lákadlem do divadla je i obsazení: Ondřej Pavelka, Jakub Prachař a Marek Taclík.

 Jak vyléčit manželskou nudu? To 25. října názorně předvede  Bára Hrzánová v komedii Každý den, šťastný den!

V Kině Beseda Vás v rámci přehlídky Be2Can (7.–12. 10.) čekají ty nejlepší filmy, které bodovaly na festivalech v Benátkách, v Cannes a na Berlinale!

V polovině října (15.10.) je připraven pro milovníky klasiky přímý přenos Hamleta s populárním představitelem Sherlocka Holmese Benedictem Cumberbatchem.

Závěr měsíce pak bude patřit festivalu německých filmů Das Filmfest (26. – 28.10.).

Program:

4. 10. 19:30 Fernando Otero – Večer s příchutí jazzu a tanga   Týden hispánské kultury

Tango má po Astoru Piazzollovi dalšího novátora, který jeden z nejoriginálnějších projevů městské hudební kultury posunul dále, aniž by ho zbavil typických atributů. Pianista a skladatel Fernando Otero přitom nepřišel s žádnou době poplatnou fúzí, která by spojila tradici s elektronikou, samplingem nebo produkčními postupy hip hopu. Naopak, drží se, jak ukazuje aktuální album klasického obsazení a akustických nástrojů – piana, houslí, cella, kontrabasu a přirozeně bandoneonu.Oterovu hudbu vystihuje jedno jediné slovo – expresivita.Otero přitom využívá svého hudebního vzdělání, což mu umožňuje spojovat tradici tanga s postupy soundtracků a obohacovat ji o prvky vážné hudby včetně té soudobé. 2010 Latin Grammy Award for Best Classical Album.

8. 10. 19:30 Nazareth

  Koncert skotské rockové legendy

V České republice velmi populární skotská rocková legenda Nazareth se proslavila několika hard rockovými hity, stejně jako coververzí balady Love Hurts z poloviny 70. let minulého století (původně od The Everly Brothers). Prvním mimořádně úspěšným albem kapely je Razamanaz vydané na začátku roku 1973. Skladby jako Broken Down Angel a Bad Bad Boy se umístily v britském žebříčku Top 10. Poté následovalo album Loud 'N' Proud, které obsahovalo hit This Flight Tonight, původně od Joni Mitchell. Album Hair of the Dog bylo vydáno roku 1975 a obsahuje skladbu Love Hurts. V USA byla tato nahrávka oceněna jako platinová. 


V roce 2013 ze skupiny kvůli zdravotním potížím odešel původní zpěvák Dan McCafferty. Nazareth do Plzně přijíždí vyzbrojeni na postu frontmana jedním  z nejlepších rockových hlasů současnosti – Carlem Sentancem, bývalým zpěvákem švýcarských  Krokus a pravidelným frontmanem sólových projektů klávesisty legendárních Deep Purple Dona Aireyho.


Koncert se koná v KD PEKLO

!!! Koncert je na stání !!!


9.10. 18:00 10. jubilejní ročník slavnostního koncertu ke Světovému dni zraku 

V programu zazní díla G. Pucciniho, Pabla de Sarasat, W.A. Mozarta a dalších. Hlavním hostem slavnostního večera je houslový virtuóz PAVEL ŠPORCL. Spolu s Plzeňskou filharmonii, kterou řídí indický dirigent D. Chaudhuri dále vystoupí nevidomá sopranistka Eva Blažková a klavíristka Jana Chaudhuri.



15. 10. 19:00 Galakoncert Karlovarského symfonického orchestru 

Od Vltavy k Dunaji 

Galakoncert Karlovarského symfonického orchestru nazvaný Od Vltavy k Dunaji  přináší výběr nejslavnějších populárních melodií našich a světových mistrů. Orchestr řídí Ivan Pařík. Jako sólistka vystoupí sopranistka Radka Sehnoutková, v jejímž podání zazní árie a písně z oper a operet. Galakoncert se koná s u příležitosti 150. výročí založení první české inženýrské organizace a s podporou projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015.


16. 10. 19:00 Érik Truffaz Quartet

Jazzový mág Érik Truffaz míří do Plzně. Tento významný francouzský jazzový trumpetista zahraje v Plzni společně se svým kvartetem a těšit se můžete i na několik písní z jeho posledního alba Being Human Being.


18. 10. 19:00    Radůza & Band

Na počátku byla Gaia – jedno tělo, oheň i duše. Tak to alespoň popisuje Radůza v upoutávce na chystané album. Zda má pravdu, se můžete na vlastní uši přesvědčit na koncertě v Měšťanské besedě, na němž zazní nejen písně z nového alba Gaia. 


18.10. 18:00 Drahý Diego, objímá Tě Quiela

  Týden hispánské kultury

Diego Rivera - Angelina Beloff - Frida Kahlo literárně-hudební pořad připravený speciálně pro Týden hispánské kultury v Plzni, premiéra! přednes: Jana Trojanová, kytara: Štěpán Buchar, housle: Eudardo García Salas

19. 10. 19:00 Zpívám, tedy jsem

Při hudebních večerech tradičního cyklu, který uvádí Jiří Untermüller, uslyšíte nejkrásnější operetní melodie v podání členů souboru DJKT, mezi nimiž budou Venuše Dvořáková, Roman Krebs, Hana Spinethová a další.

Klavírní doprovod: Táňa Vaněčková


27. 10. 19:00 Žalman a spol.   

První vystoupení tria Žalmanův jihočeský výběr proběhlo na festivalu Porta v Plzni v roce 1982. Skupina se později přejmenovala na dnešní název Žalman a Spol. V současné době vystupuje ve složení Pavel Žalman Lohonka, Michaela Hálková, Petr Novotný a Pavel Malina.


30. 10. 20:30 Výroční koncert TURBO 35 let 

Natáčení DVD „35“

Velký best of koncert plný všech hitů za 35 letou karieru. Koncert bude zaznamenán na DVD. Přijďte vytvořit správnou rockovou atmosféru!


31. 10. 20:00 John Mayall  

Britský zpěvák, kytarista, hráč na klávesy a na foukací harmoniku a průkopník britského bluesrocku John Mayall zavítá do Měšťanské besedy. Přijďte si vychutnat blues plné energie nestora britské rockové scény na jeho jediném koncertu v ČR v roce 2015.

Koncert se koná v KD PEKLO

!!! Koncert je na stání !!!




DIVADLO

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=3

3.10. 20:00 Buenos Aire, vystupte!   Týden hispánské kultury Pro milce argentinského tanga, divadlo Marianny Azurmannové.Divadelní hra beze slov složena z osmi strhujících příběhů - osudů lidí, kteří se na začátku 20. století rozhodli emigrovat do Argentiny. Ovdovělý maďarský fotograf, pařížská prostitutka, židovská herečka, kabaretní umělkyně v nacistickém Německu... – tito všichni vedou svůj vnitřní boj. Pocity naděje a nového života jim dává až možnost emigrovat. V Argentině pak všichni tancem beze slov nacházejí svůj společný jazyk a porozumění. Krásné kostýmy, uchvacující hudba Beethovena, Piazzoly či Chopina skvěle podtrhují danou dobu. 

6. 10. 20:00 LiStOVáNí.cz: Zpátky ve hře (Michal Viewegh)

LiStOVáNí za svých 13 let existence nikdy neuvedlo žádnou knihu Michala Viewegha, aby se to zlomilo s jeho poslední sbírkou povídek Zpátky ve hře, která dokazuje, že autor se do hry nevrací, naopak v ní zůstává. 

Autor ve svých povídkách vystavuje svou oblíbenou postavu Oskara kritickým životním momentům: manželskému stereotypu či nevěrám, ale také skoro jisté smrti. Stárnoucí hrdina ji sice přežije, ovšem záhy se ocitne ve víru těžkých následků. Jedním z nich je rozvod spojený s rozvratem Oskarových dosavadních jistot. Viewegh, což jistě LiStOVáNí potvrdí, zůstává čtivý, svižný, ironický, melancholicky groteskní. 


8. 10. 19:00 Halina Pawlowská: Chuť do života

aneb o vzrušení, lásce, katastrofách a spoustě pitomců, kteří zasluhují, abychom se jim společně smáli. A taky, pochopitelně, o jídle! Protože: všechno je putna, jen když nám chutná…


14. 10. 19:00 Táta

Celosvětově úspěšná divadelní komedie aneb “humorná zpověď novopečeného otce” Budete plakat smíchy i dojetím. Být tátou je úžasné! Být dobrým tátou ale vyžaduje hodně odvahy, odhodlání a zručnosti. Herec a táta Roman Pomajbo vás seznámí s pohledem moderního muže na těhotenství, porod a plínky. 

Představení není vhodné pro děti do 15 let


14. 10. 19:30 Padesátka

                         Ondřej Pavelka, Jakub Prachař a Marek Taclík

                A Studio Rubín

Padesátka – legendární závod Jizerských hor, ale také dámy v nejlepších letech, pro které má slabost nejmladší potomek tradiční běžkařské rodiny Bulánů. Jura mnohem raději než běžky prohání manželky rolbařů a členů horské služby a nad osudem rodiny se stahují mračna. 


hrají: Ondřej Pavelka, Jakub Prachař, Marek Taclík a Michal Pavlata ze záznamu

text: Petr Kolečko 

režie: Vojtěch Kotek


19. 10. 19:00 Caveman

Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

22. 10. 19:30 Svaté neřesti

  Divadlo Artur

Od čokolády až po facebook – dokážeme si vůbec bez těchto potěšení náš život představit? Přijďte to zjistit díky komickému příběhu o tom, co se stane, když se lidé budou chtít stát lepšími. 

Hrají:  Bořek Slezáček, Jindra Kriegel, Braňo Polák, Genny Ciatti / Bára Mottlová, Věra Vodičková / Kristýna Janáčková / Dominika Býmová


25. 10. 19:00 Každý den, šťastný den!

  V hlavní roli Bára Hrzánová 

Divadlo Kalich

Každý den, šťastný den! je vydařená komedie estonského herce, dramatika a slavného písničkáře Jaana Tättea, v níž tento mistr pobavené nadsázky popisuje svéráznou léčbu manželské nudy.

Experiment s bigamií přináší řadu překvapivých a absurdních situací, které se sice vysmívají konvenční morálce, vytoužené štěstí však nepřinášejí. Spíš zvětšují zmatek a vedou ke krachu. Naštěstí nekončí jako tragédie, ale jako výsměch kýčovitým představám o lásce.

Hrají: Bára Hrzánová, Libor Jeník, Helena Lapčíková / Pavla Rychlá – Vojáčková, Zbigniew Kalina


OSTATNÍ ŽÁNRY


23. 10. 18:00 Taneční večer

K tanci a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).

Cyklus tanečních večerů v režii OSS MMP. 

VSTUP ZDARMA


CESTOVÁNÍ S BESEDOU

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?genre=96&theme=13


10. 10. 20:00 Dan Přibáň: Trabantem napříč Tichomořím 

Vyprávění z nejnáročnější cesty Dana Přibáně o setkání dvou světů, které křižuje jeho žlutý cirkus. Napříč pustou Austrálií, kde problémy střídá špatné počasí a špatné počasí problémy, a nic nejde podle plánu do nádherné tropické Jihovýchodní Asie, jiného světa, kde mělo být vše jednoduché  a nebylo, a právě proto to stálo za to! Stovky fotek a příběhů, které člověk někdy ani nechtěl zažít, ale o to větší má radost, že to všechno přežil.

(pořadatel Dan Přibáň)


20. 10. 19:30 Myanmar – Země statisíců pagod

přednáší Jan Březina

Myanmar je jednou z posledních zemí v Jihovýchodní Asii, která si zachovala svou kulturu, náboženství a do značné míry i životní styl a nepodlehla turismu. Vydat se do Myanmaru, či chcete-li Barmy, dnes není v zásadě problém. Přesto má země stále řadu specifik. Přijměte pozvání na povídání a promítání fotografií o této úchvatné zemi. Prezentovat bude zkušený cestovatel a profesionální fotograf Honza Březina.



AKCE PRO DĚTI

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=5


4. 10. 14:30 a 16:00 Pohádka z rybníčku (Divadelní společnost M+M)

Pohádka o rybáři, který márýd čistou vodu, ale přitom sám dělá vše proto, aby vůbec čistá nebyla. Hastrmánek se štikou budou mít plné ruce práce, aby ho napravili.

Vhodné pro děti 3+


11. 10. 14:30 a 16:00 Kocour Modroočko (Divadlo Červený kohout)

Příběh malého kocourka, který se na své cestě k dospělosti potkává nejen s dalšími kocourky a kočičkami, ale i s jinými zvířátky, z nichž každé představuje jiný lidský charakter. A k pohádce pochopitelně neodmyslitelně patří i písně Marka Ebena.

Vhodné pro děti 3+


18. 10. 14:30 Pohádky z paloučku (Nána divadélko) POUZE JEDEN ČAS!

Co se dá udělat s velkou šnečí ulitou? A jaké "blbiny" se dají dělat na silnici? Pohádka pro nejmenší - zkrátka, budeme si hrát...

Vhodné pro děti 3+


25. 10. 14:30 a 16:00 O veliké řepě (Divadlo Dráček)

Klasická pohádka o dědečkovi, který nemohl vytáhnout řepu, až pomohla malá myška.

Vhodné pro děti 3+


31. 10. 14:30 Strašidelný Halloweenský karneval s Bambulí a Famfulí

Zveme všechny malé čarodějky, kouzelníky, bubáky i bílé paní - přijďte se bavit na speciální strašidelné maškarní! Čekají vás tradiční soutěže, zpívání a tancování a hlavně spousta sladkých odměn! Těší se na vás Bambule a Famfule!

Vhodné pro děti 3+


KINO BESEDA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=6


1. 10. 16:00 Domácí péče

Obětavá zdravotní sestra Vlasta (Alena Mihulová) při své práci na jihomoravském venkově ošetřuje spoustu rázovitých místních pacientů. Když se však dozví, že sama potřebuje pomoc, musí ji začít hledat mimo prostředí, které zná. Díky dceři jednoho z pacientů (Tatiana Vilhelmová) a její esoterické mentorce (Zuzana Krónerová) začíná objevovat svět alternativního léčení a díky němu snad i sebe samu... To vše k velké nelibosti manžela Ladi (Bolek Polívka), který na tyhle "hňupoviny" nevěří. 

Vlasta tak musí bojovat nejen se svojí nemocí, ale i s Laďovým zdravým moravským "rozumem". Komedie a drama se proplétají, když si Vlasta poprvé v životě začíná uvědomovat, že taky ona potřebuje péči...


Projekce pro seniory – zvýhodněné vstupné 69 Kč.

1. 10.; 2.10.  18:30 Cesta vzhůru

Přijďte zhlédnout film o muži, který jako první Čech a patnáctý člověk na světě stanul na všech osmitisícovkách planety. Cesta vzhůru představí dlouhou a náročnou životní pouť horolezce Radka Jaroše až na vrchol poslední osmitisícovky – na K2. Snímek se pokouší zjistit, co Radka vede k tomu, že celý život balancuje na hraně mezi životem a smrtí, ale mapuje i osudy člověka, který se ani v těch nejnáročnějších podmínkách nevzdal ryzího lidství, nikdy nenechává ve vichřici pod vrcholem dobré srdce a starost o druhé. Filmový štáb urazil tisíce kilometrů, ocitl se na třech kontinentech, natočil desítky hodin materiálu, byl svědky jedenácti amputací článků prstů a jedné porážky krávy v základním táboře. Navíc – díky rozsáhlému Radkově archivu budete sledovat jeho cestu od počátků až k poslednímu vrcholu. Filmaři se soustředili nejen na sportovní výkony, ale i na jejich otisk v Radkově rodině.


7. 10.  17:30 Taxi Teherán

  Cyklus: Be2Can

Renomovaný íránský tvůrce se ve svém druhém snímku natočeném v rámci nuceného domácího vězení proměnil v taxikáře, který prostřednictvím rozhovorů s rozličnými klienty nabízí vytříbeně kritický pohled na íránskou společnost. Panahí tu bez jakékoli sebelítosti a s odzbrojujícím humorem nastoluje otázku, jak se má chovat umělec v zemi, která mu neumožňuje svobodu projevu. S kamerou připevněnou za předním sklem svého vozu natočil Panahí film výmluvnější než mnohé sociopolitické studie.


7. 10.  19:30 Můj král

  Cyklus: Be2Can

Tony je po vážné lyžařské nehodě přijata do rehabilitačního centra. Závislá na péči zdravotnického personálu a lécích proti bolesti využívá nečekaně nabytého času k zpětnému pohledu na turbulentní románek s mužem jménem Georgio. Kdo vlastně je ten muž, kterého tak hluboce milovala?


8. 10. 17:30 Černé duše

  Cyklus: Be2Can

Tři bratři – překupník drog Luigi, podnikatel Rocco a pasák koz Luciano – se dostanou do problémů poté, co se Lucianův syn Leo dopustí aktu zastrašování v baru spravovaném klanem rivalů. Z drobné neshody vyklíčí konflikt, který postupně nabývá rozměrů antické tragédie. Film je inspirován skutečnými událostmi.


8. 10. 19:30 Victoria

  Cyklus: Be2Can

Mladá číšnice z Madridu přijíždí do Berlína za prací a nočním životem. Na konci jedné party potká Sonneho a jeho kumpány. Místo mátožného opileckého rána ale mladou Španělku čeká adrenalinová jízda metropolí, namísto kocoviny boj o holý život. Sonne a jeho parta totiž musí vyloupit banku.


9. 10.    17:30    Mia Madre

  Cyklus: Be2Can

Režisérka Margherita je plně vytížena natáčením svého nového filmu, v němž titulní roli hraje slavný, ale nesnesitelný americký herec italského původu. Navíc se Margherita musí potýkat i překážkami ve svém soukromí – její matka umírá, dcera je v nejsložitější fázi puberty a bratr jí přidělává jen problémy.




9. 10. 19:30 Dheepan

  Cyklus: Be2Can

Dheepan je bojovník za nezávislost. Když se občanská válka na Srí Lance blíží ke konci, uprchne do Paříže, kde začne psát novou kapitolu života. Sen o rodině brzy rozbije násilí, které je ve velkoměstě na denním pořádku. Dheepan tak znovu musí použít své válečnické instinkty, aby ochránil to, na čem mu záleží.


10. 10. 17:30 Ve sklepě

  Cyklus: Be2Can

Vlivný rakouský režisér Ulrich Seidl nahlíží do soukromí několika Rakušanů, kteří se uvnitř pečlivě udržovaných sklepů věnují svým bizarním potřebám, koníčkům, vášním a obsesím. V pečlivě komponovaných záběrech se na plátně střetávají dechovka a operní árie, biče a panenky, sexualita a sadismus i třeba nacistické relikvie a fitness.


10. 10. 19:30 Naše malá sestra

  Cyklus: Be2Can

Tři sestry žijí společně ve velkém domě. Když jejich otec, který od rodiny odešel před patnácti lety, zemře, cestují na venkov na pohřeb, kde poznají svou plachou nevlastní sestru. Jejich návrh, aby odjela žít společně s nimi, dospívající Suzu s nadšením přijímá. Začíná tak období sladkých i nahořklých dobrodružství…


11. 10. 17:30 Pasolini

  Cyklus: Be2Can

Biografické drama pojednává o dramatickém sklonku života italského kontroverzního italského filmaře Piera Paola Pasoliniho. V roce 1975 prožívá nejbouřlivější období své pohnuté kariéry. Nejde jen o šokující otevřenost tvorby, neskrývanou homosexualitu, celou řadu osobních výstřelků, ale i o jeho politický aktivismus. I přesto se chystá na natáčení nového filmu – filmu, který nikdy nedokončí.


11. 10. 19:30 Hlavu vzhůru

  Cyklus: Be2Can

Malony se pohybuje na hraně od svých šesti let. Výbušný, vzdorovitý kluk z problémové rodiny se pravidelně dostává do křížku se zákonem a přivádí k zoufalství nejen soudkyni Florence, ale  i sociálního pracovníka Yanna. Navzdory všemu pokusům se ale Malony zdá být ztraceným případem. V hlavní roli Catherine Deneuve.


12. 10. 17:30 Chronic

  Cyklus: Be2Can

David pracuje jako ošetřovatel pacientů v konečném stadiu. S pacienty si vytváří velmi osobní vztah nad rámec svého zaměstnání. V soukromém životě ale povětšinou selhává, chová se neohrabaně a zdrženlivě. I proto David své pacienty potřebuje stejně naléhavě jako oni svého ošetřovatele.


12. 10. 19:30 Assasin

  Cyklus: Be2Can

Filmová báseň jednoho z největších filmařů současnosti Chou Siao-siena zasazená do Číny 9. století. Vizuálně omračující historické drama. Nie Yinniang se vrací k rodině po několika letech v exilu. Má jasný příkaz odstranit tyrany, kteří odmítají poslušnost císaři. Úkol ji postaví před nelehké rozhodnutí – obětuje muže, kterého miluje?



14. 10. 16:00      Iracionální muž

Uznávaný profesor filozofie Abe Lucas (Joaquin Phoenix) je už víc než rok emocionálně na dně. Nemůže psát, nemůže dýchat, nemůže si vzpomenout na smysl života, z ničeho se nedokáže radovat. Cokoliv kdy zkusil, mu nepřináší uspokojení. Jeho jediným spolehlivým přítelem je alkohol. Abe přijíždí učit na fakultu do malého městečka. Brzy se zaplétá se dvěma ženami. Osamělá profesorka Rita (Parker Posey) od něj očekává záchranu z jejího nešťastného manželství. Jeho nejlepší studentka Jill (Emma Stone) se okouzlená stává jeho nejbližší kamarádkou. Pro Jill je Abova rozervaná umělecká duše a exotická minulost přímo neodolatelná. Jeho labilita ji fascinuje a přitahuje. Přesto, když se Jill snaží jejich přátelství změnit v romantický vztah, Abe ji stroze odmítá. Při jednom obědě vyslechnou Abe a Jill zvláštní konverzaci cizích lidí u vedlejšího stolu. Tento okamžik Abea změní a on si začne plnými doušky vychutnávat život. Jeho rozhodnutí ke změně spustí řetězec událostí, které ovlivní jeho, Ritu i Jill navždy...


Projekce pro seniory – zvýhodněné vstupné 69 Kč.


15. 10. 19:45 William Shakespeare: Hamlet

  Cyklus: Podzim se Shakespearem  

  Přímý přenos

Populární představitel Sherlocka Holmese Benedict Cumberbatch (nominovaný na Oscara za film Kód Enigmy, vítěz ceny Olivier za hru Frankenstein) se představí v titulní roli Shakespearovy mistrovské tragédie Hamlet. 

Dychtivě očekávanou hru, která byla vyprodaná během několika hodin už rok před svou premiérou, režíruje Lyndsey Turner, držitelka ceny Olivier za drama Chimerica. 

Zatímco se země připravuje na válku, její vládnoucí rodina se rozpadá. Princ Hamlet je nucený pomstít smrt svého otce, tento úkol ho však ochromuje. Jeho běsnění proti nemožnosti složité situace, v níž se nachází, ohrožuje jeho zdravý rozum i bezpečnost státu. 

Představení vysíláme v přímém přenosu z jeviště londýnského kulturního centra Barbican.

Režie: Lyndsey Turner

Délka: cca 3 hodiny včetně přestávky


16. 10. 18:30 Takovej barevnej vocas letící komety

Celovečerní dokumentární film vypráví o Filipu Topolovi, skladateli, textaři, klavíristovi a zpěvákovi skupiny Psí vojáci, jehož tvorba zasáhla tři generace. Snímek odkrývá, jak se v životním osudu a postojích Filipa Topola odrážela doba před i po sametové revoluci, jeho posedlost hudbou a láska k Mozartovi, ale také jeho závažná nemoc. Celým filmem prostupují písně, které sám Filip Topol označoval za formu svých deníků, a jeho povídky, doplněné postřehy a vzpomínkami jeho životních souputníků a přátel. V neposlední řadě obsahuje záznamy rozhovorů s hlavním protagonistou v unikátních archivech, z nichž mnohé dosud nebyly publikovány.


19. 10. 18:30 Mládí

V luxusním lázeňském hotelu ve švýcarských Alpách se každý rok setkávají staří přátelé Fred Ballinger (Michael Caine) a Mick Boyle (Harvey Keitel). Letos se zde Fred léčí pod dozorem své dcery (Rachel Weisz) a mezi léčebnými kúrami s Mickem vzpomínají na své pestré životy hudebního skladatele a filmového režiséra a se suchým humorem komentují své chátrající tělesné schránky. Kypící život kolem nich a ostatní excentričtí hosté - jihoamerická fotbalová legenda, mladý herec z Kalifornie (Paul Dano) nebo současná Miss Universe - jim poskytují bohaté podněty k úvahám o mládí, kráse, kreativitě, zkrátka o všem, co zahání myšlenky na blízký konec.


21., 22. a 23. 10., 30.10. 18:30 Wilsonov

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a

přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém – ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení!

Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. 


26. – 28. 10. Das Filmfest  - festival německy mluvených filmů


26.10. 18:00 Dark Star

To, před čím utíkáme, je jeho domovem. To, čeho se obáváme, je jeho životní prostor. To, co potlačujeme, on vynáší na povrch. Kdo je umělec HR Giger? Co je to za člověka, jež stojí za těmi hrůzostrašnými, znepokojujícími, ale i estetickými tvary a bytostmi? HR Giger se etabloval v záhadném a temném světě plném hlubin a srázů. Giger byl nositelem temných poselství, mapoval naše noční můry, kreslil mapy podvědomí a modeloval prvotní úzkosti. V samém centru Curychu žil v téměř uzavřeném paralelním světě. Film představuje mezinárodně uznávaného a kontroverzního malíře, sochaře, architekta, designéra, držitele Oscara a tvůrce postavy Vetřelce (Alien) a obezřetně sonduje jeho svět plný překvapení, těžkých životních ran i velkých úspěchů.


26.10. 20:00 Když jsme snili / Als wir träumten

Okrajová čtvrť Lipska, krátce po pádu zdi. Rico, Dani, Paul a Mark, před nedávnem ještě pionýři v uniformách, jsou vrženi do vibrující doby krátce po znovusjednocení Německa. Včerejší pořádky neplatí, ulice najednou nabízí nečekaná dobrodružství. Čtyři přátelé tak mohou společně naplňovat své sny a čelit novým nebezpečím. Snímek poutavě vypráví o lásce a zradě, brutalitě a křehkosti, naději a iluzi. 

Předlohou je oceňovaný stejnojmenný bestseller lipského spisovatele Clemense Meyera z roku 2006, na plátno ho převedl režisér Andreas Dresen spolu s uznávaným scénáristou Wolfgangem Kohlhaasem. Premiéru měl film v soutěžní sekci Berlinale 2015.


27.10. 18:00  Funny Games

Rodina Anny je ve svém letním domě u jezera napadena a týrána dvěma zdánlivě slušně a nevinně vypadajícími mladíky. Peter a Paul se s milým úsměvem a v bílých rukavičkách zjeví u dveří a vsadí se, že se Anna s manželem a synkem nedožijí zítřejšího rána... Funny Games je zatím nejkontroverznější titul Michaela Hanekeho, který v Cannes šokoval diváky a novináře svou brutalitou. Kruté drama se o deset let později dočkalo remaku, nezvykle přetočeného Hanekem úplně stejně záběr po záběru, s hollywoodskými hvězdami v hlavních rolích. Původní rakouská verze byla mj. oceněna za nejlepší režii na Chicago International Film Festival a získala cenu FIPRESCI na MFF v Gentu.


27.10. 20:00 Věčný život / Das ewige Leben

Včera stál na okraji propasti, dnes je již o krok dále: Brenner (Josef Hader) se vrací zpět do Grazu, do města svého mládí. V konfrontaci se svými starými kamarády, dávnou láskou  a velkým hříchem mládí dojde k vraždám a osudné střele do hlavy. Když se Brenner probudí z kómatu, začne hledat svého vraha – i když všichni tvrdí, že to byl on sám …



28.10. 18:00 Who am I

Hacker Benjamin je v reálném životě neviditelný outsider. To se změní poté, co se setká s Maxem a jeho přáteli a založí spolu subversivní hackerskou skupinu Clay. Ta působí nejen na internetu, svoje akce zaměřuje i na veřejný prostor. Benjamim je poprvé důležitou součástí něčeho velkého a změny prožívá i v osobním životě - ve vzduchu je rodící se vztah s krásnou Marií. Zábava se ale mění ve smrtelně vážnou věc, když se skupina dostává do hledáčku kriminálních služeb i Europolu. Z Benjamina se ze dne na den stává nejhledanější hacker světa. 

Akční velkofilm hollywoodského střihu s hvězdným hereckým obsazením byl nominován  v šesti kategoriích Německé filmové ceny a získal Bavorskou filmovou cenu za nejlepší režii. 


28.10. 20:00 Jsme mladí. Jsme silní / Wir sind jung. Wir sind stark.

Strhující drama zachycující rasové nepokoje, které před více než dvaceti lety zachvátily Německo, neodráží jen staré události, ale i přetrvávající problém xenofobie. V srpnu 1992 napadl v německém Rostocku rozbouřený dav sídliště obydlené imigranty. Stefan, Robbie a jejich parta se poflakují po okolí a potyčky s policií i uprchlíky jsou vítaným zpestřením jejich nudných dní. Stefanův otec je místní politik a snaží se situaci uklidnit, ale jen bezmocně naráží na překážky. Lien a její vietnamská rodina chce v Německu zůstat, mají zde práci i přátele, ale s rostoucím napětím se začínají bát o své životy. Tři pohledy na jednu událost spojené v napínavém dramatu plném silných hereckých výkonů.

Snímek získal v roce 2015 tři nominace na Německou filmovou cenu, Joel Basman byl oceněn jako nejlepší herec ve vedlejší roli.


28. 10.  16:00 Cesta vzhůru

Přijďte zhlédnout film o muži, který jako první Čech a patnáctý člověk na světě stanul na všech osmitisícovkách planety. 

Cesta vzhůru představí dlouhou a náročnou životní pouť horolezce Radka Jaroše až na vrchol poslední osmitisícovky – na K2. Snímek se pokouší zjistit, co Radka vede k tomu, že celý život balancuje na hraně mezi životem a smrtí, ale mapuje i osudy člověka, který se ani v těch nejnáročnějších podmínkách nevzdal ryzího lidství, nikdy nenechává ve vichřici pod vrcholem dobré srdce a starost o druhé.

Filmový štáb urazil tisíce kilometrů, ocitl se na třech kontinentech, natočil desítky hodin materiálu, byl svědky jedenácti amputací článků prstů a jedné porážky krávy v základním táboře. Navíc – díky rozsáhlému Radkově archivu budete sledovat jeho cestu od počátků až k poslednímu vrcholu. Filmaři se soustředili nejen na sportovní výkony, ale i na jejich otisk v Radkově rodině.


Projekce pro seniory – zvýhodněné vstupné 69 Kč.


29. 10. 18:30 André Rieu:  Maastrichtský koncert 2015

Záznam koncertu fenomenálního houslisty Andrého Rieu, který je známý širokému publiku jako „Král valčíků”  a specializuje se na takzvanou lehkou klasiku. Každoročně vystupuje před tisícovkami fanoušků v krásných kulisách svého domovského města Maastrichtu. I letos ho jako již tradičně doprovodí známý Johann Strauss Orchestra spolu se soprány a tenory a dojde i na speciální hosty. Záznam přenosu jubilejního tříhodinového koncertu se promítá v Kině Beseda.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka