Školáci z Domažlic vydělali na jarmarku 17 tisíc korun. Přispějí nemocnému kamarádovi

Domažličtí páťáci vydělali díky spořitelně bezmála 17 tisíc korun. Polovinu z toho darují na podporu šestiletého Bedříška Svobody, který trpí dětskou mozkovou obrnou.

Jarní servisní akce AUTO CB

Od začátku školního roku se děti ze ZŠ Nová škola v Domažlicích seznamovaly v projektu Abeceda peněz se světem byznysu. Své znalosti průběžně přenášely do praxe. Vybudovaly podnik „Vánoce s 5. C“ a své první výrobky úspěšně prodaly na úterním jarmarku v pobočce České spořitelny. Prodejem vánočního cukroví z celého světa si vydělaly úctyhodných 16 588  korun.

Všemi přípravami děti provázela jejich třídní učitelka Jaroslava Svobodová. „Vyzkoušeli jsme si s žáky, jaké to je hospodařit s penězi. Od České spořitelny jsme dostali základní kapitál (3 000 Kč), pokladničku a knížku, do které jsme si zapisovali, jaký materiál k výrobě budeme potřebovat a kolik nás bude stát. Zamysleli jsme se, co budeme vyrábět, abychom to dokázali i prodat,“ popisuje Svobodová. „Ve třídě máme dívku původem ze Sýrie a žáky s předky z Vietnamu a Albánie. Požádali jsme proto rodiče, aby upekli jejich národní cukroví. Díky jedné mamince jsme mohli sjednotit vzhled všech výrobků, zabalili jsme je do darovaného celofánu a převázali provázkem,“ doplňuje Svobodová s tím, že rodiče se zapojili ve větší míře, než sama doufala.

Děti se věnovaly také propagaci, na jarmark pozvaly nejen své blízké, ale díky zajímavému doprovodnému divadelnímu programu dokázaly zaujmout i náhodné kolemjdoucí.

Výtěžek se školáci předem rozhodly rozdělit na dvě poloviny, z nichž jednu věnují nemocnému chlapci. „Uvědomili si, že lidé jako Bedříšek nemají takové štěstí jako oni. Ale že mu v cestě ke kvalitnímu životu mohou sami pomoci,“ zmiňuje Svobodová chlapce, jehož rodiče právě shánějí prostředky na nové auto. Takové, do nějž by se vešli i s Bedříškovým vozíkem, bez nějž se nemůže pohybovat

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 29.11.2017 10:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka