Sládek Berka navštívil papeže Františka a předal mu plzeňské pivo

Plzeňský sládek Václav Berka se zúčastnil generální povelikonoční audience u papeže Františka, a již tradičně při této příležitosti předal české pivo.

Cílená propagace v Plzni

Letos také připojil list milosrdenství, kterým Plzeňský Prazdroj vyjadřuje sounáležitost s papežem vyhlášeným Rokem milosrdenství. Požehnaná velikonoční várka ve formě 2016 lahví piva Pilsner Urquell dorazila do Vatikánu už pošesté, aby podpořila atmosféru oficiálních velikonočních oslav v srdci Říma. Ve večerních hodinách pak za přítomnosti zástupců české ambasády, Svatého stolce a členů diplomatického sboru Václav Berka narazil sud piva Pilsner Urquell v Českém poutním domě Velehrad. 

Pivovar Pilsner Urquell navázal na více než sto let zapomenutou tradici, kdy si tehdejší papež Lev XIII. nechal na doporučení svých lékařů dovézt plzeňské pivo, které dle jeho doktorů mělo příznivé účinky na papežovo zdraví. Plzeňské pivo mu zachutnalo natolik, že si od té doby pro něj nechal posílat pravidelně. Tuto tradici plzeňský pivovar obnovil a již šestým rokem tak obohacuje atmosféru velikonočních oslav ve Vatikánu českým národním zlatem. Velikonoční várka 2016 třetinkových lahví, požehnaná plzeňským biskupem Františkem Radkovským, překonala svou dlouhou cestu a dorazila do srdce Říma již před Velikonocemi.  

V úterý do Vatikánu odcestoval plzeňský sládek Václav Berka, který ve středu 30. března během audience u papeže slavnostně předal i originální dar. „Je to pro mě nesmírná čest, účastnit se této krásné ceremonie. Pozornosti určené papeži budu předávat nejen za Plzeňský Prazdroj, ale také za všechny Čechy, kteří mají v srdci náš národní zlatavý poklad,“ říká Václav Berka. „Láhev je naplněná nefiltrovaným pivem Pilsner Urquell uvařeným podle původní receptury, kterou si před více než 100 lety dopřál i papež Lev XIII,“ dodává. Společně s tímto darem Václav Berka papeži předal i List milosrdenství, kterým Plzeňský Prazdroj vyjadřuje podporu a sounáležitost s Rokem milosrdenství, který papež František vyhlásil pro rok 2016. 

V 18 hodin téhož dne narazil Václav Berka sud Pilsner Urquell, vyrobený plzeňskými bednáři a naplněný nefiltrovaným pivem, v nově zrekonstruovaném Českém poutním domě Velehrad v Římě. Vše se odehrálo za přítomnosti zástupců české ambasády, Svatého stolce a členů diplomatického sboru. V druhé polovině 20. století byla potřeba ubytovat české poutníky ve Vatikánu velmi naléhavá, proto byl k těmto účelům využit objekt bývalé tiskárny a později řemeslnické školy, který v roce 1966 s pomocí papeže Pavla VI. zakoupil pro české poutníky plzeňský rodák kardinál Beran. Český poutní dům má za sebou působivý příběh. Je to stavba, která se stala útočištěm pro naše vlastence v cizí zemi. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka