Soutěž Kára zná vítěze, nejlepší pojízdné vozítko sestrojili školáci z 28. ZŠ

Školáci z 28. ZŠ v Plzni v pátek zvítězili v originální plzeňské soutěži Kára. Tu pro týmy ze základních škol vyhlásilo na konci loňského roku město Plzeň, a to v rámci iniciativy SmartEdu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Školáci před sebou měli nelehký úkol, museli navrhnout a postavit funkční pojízdné vozítko, k dispozici jim přitom byli pomocníci z řad středoškoláků. Několikaměsíční snažení více než pěti desítek dětí vyvrcholilo v pátek finálovým soubojem. Vítězný tým si převzal z rukou primátora města Plzně Martina Zrzaveckého šek na 100 tisíc korun, určen je na nákup interaktivní tabule pro školu či na jiné IT vybavení.
„Zadali jsme jim konstrukční požadavky, například mechanické řízení přední nápravy, nejméně tři kola, brzdy,

váhu a jiné. Dalšími hodnotícími kritérii byly design nebo prezentace týmu. Máme velkou radost, že se do soutěže přihlásilo přes 50 dětí a dokončit takto obtížné zadání nakonec zvládlo 30 z nich,“ řekl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií, pod kterou koncept SmartEdu patří.

Finálový souboj se konal na půdě Západočeské univerzity v Plzni. Školáci prezentovali své výrobky odborné porotě složené ze zástupců technických fakult Západočeské univerzity v Plzni, Střední průmyslové školy strojnické a Střední odborné školy prof. Švejcara v Plzni a Správy informačních technologií města Plzně. „Kromě toho se utkali na krátkém závodním okruhu, kde se ukázalo, jaký stroj je nejrychlejší. Po součtu bodů ze všech disciplín bylo jasné, že vítězem se stal tým z 28. základní školy, nicméně výsledky byly velmi těsné,“ dodal k průběhu finále Luděk Šantora.

„Těžko hledám slova, ale určitě bych chtěla hrozně moc pochválit svoje žáky, jsem na ně opravdu pyšná. Vím, že pracovali tvrdě, byly to hodiny a hodiny ve volném čase. Výhru si určitě užijeme, je to velká radost,“ řekla po vyhlášení vedoucí vítězného týmu, pedagožka 28. ZŠ Adéla Turčová.

Každý člen vítězného týmu si odnesl tablet, pro svoji školu pak děti vyhrály interaktivní tabuli v hodnotě 100 tisíc korun nebo jiné IT vybavení dle vlastního výběru. Podle primátora města Plzně Martina Zrzaveckého je přínos takových soutěží obrovský. „Děti motivuje v první řadě možnost zajímavé výhry, ale pokud se podíváme na to, s jak těžkým úkolem si dokázaly poradit, je evidentní, že se naučily spoustu důležitých věcí, které se jim do budoucna budou hodit. Kromě toho na úkolu spolupracovaly se středoškoláky, čímž se daří naplňovat další z bodů iniciativy SmartEdu, tedy propojovat všechny stupně vzdělávacího systému,“ uvedl primátor.

„Tento typ soutěží považuji za velmi užitečný, přivádí děti k technice, a to jak po stránce manuální, tak teoretické. Propojení prostředí základní a střední školy je vhodné z hlediska odstranění překážek pro děti, ty mají leckdy obavy z cizího prostředí. Žáci lépe přijímají informace a doporučení od středoškolských studentů, kteří jsou jim věkově blíž, než od dospělých,“ řekl ředitel Střední průmyslové školy strojnické a Střední odborné školy prof. Švejcara v Plzni Rostislav Študent. Podle něj zkušenosti nasbírané v rámci soutěží typu Kára sehrávají roli při volbě budoucího zaměstnání, odstraňují obavy z přílišné obtížnosti technického vzdělávání a vedou k většímu zájmu o technické obory.

Školáci si díky finálovému klání prohlédli univerzitní prostředí a seznámili se s technicky zaměřenými vysokoškoláky, například s týmem studentů UWB Racing Team Pilsen, jimiž sestavená formule se dostala až na slavný automobilový okruh v britském Silverstone. Protože soutěž Kára sklidila pozitivní ohlas, organizátoři ji plánují do budoucna opakovat.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka