Špičák startuje ve čtvrtek sezonu

Největší horské středisko Plzeňského kraje Ski&Bike Špičák v nastávající zimní sezoně 2023/24 ponechá cenu skipasů na loňské úrovni.

Cílená propagace v Plzni

„Rozhodli jsme se nezdražovat, byť jsme dokončili největší investici za posledních 20 let a ceny energií i dalších vstupních nákladů jsou stále vysoké. Většina lidí ale musí šetřit na všem včetně volnočasových aktivit, což jsme také zohledňovali,“ uvedl k tomu ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.          

Celodenní skipas pro dospělého tak bude nadále stát 890 korun. Dětský vyjde na 640 Kč a rodinný (dva dospělí a neomezený počet vlastních dětí) na 2155 Kč. Nemění se ani ceny sezónních jízdenek. Při zakoupení denních skipasů v časovém předstihu na e-shopu areálu, pak lyžařům nabídne další procentuální slevy. Na šumavském Špičáku už téměř dvě desetiletí drží trend, kdy patří mezi cenově nejpřívětivější TOP lyžařské areály v Česku. Kompletní aktuální ceník je na webu spicak.cz 

Vůbec poprvé během lyžařské sezony budou mít návštěvníci areálu k dispozici kompletní služby v nové multifunkční budově, a především novou restauraci U Lanovky, která má i s terasou kapacitu 250 míst. „Finálně nás tato letos dokončená investice přišla na cca 90 milionů korun. Dalších 5 milionů směřovalo do modernizace infrastruktury a servisu techniky jako například roleb nebo lanovky,“ upřesnil V.Kasík. Nově otevřená restaurace ještě v loňské zimě chyběla, během léta si ale prošla první zatěžkávací zkouškou. Lidé si podle veřejných ohlasů vesměs chválili sortiment i přijatelné ceny.     

V nové budově lidé během zimy najdou mimo restauraci též půjčovnu lyží a veškerého lyžařského vybavení včetně běžek, sáněk nebo sněžnic. Moderní zázemí s herním koutkem pro děti i relaxační místo pro čekající rodiče/doprovod dětí získala lyžařské škola. „Máme zde také úschovnu s opravdu velkou kapacitou. Myslíme si, že lidé ocení možnost, odložit si zde například před obědem v pár metrů vzdálené restauraci lyže nebo si tu během občerstvení vysuší či zahřejí lyžařské boty,“ nastínil díky v zimě poprvé otevřené nové restauraci širší využití úschovny Jan Kasík, vedoucí střediska služeb Ski&Bike Špičák. Své majitele má už i 7 zdejších bytů, poslední osmý se ještě nabízí k prodeji za zvýhodněnou cenu, alternativně může být pronajímán veřejnosti.                   

Už v průběhu této zimní sezony budou zahájeny přípravy na zimní Olympiádu dětí a mládeže 2027, kde se Ski&Bike Špičák stane hlavním centrem dění. Pojedou se tady nejen veškeré závody v alpském lyžování, na snowboardu, skicrossu nebo snowboardcrossu, ale uskuteční se tu i zahajovací a závěrečný ceremoniál. „Budeme kvůli tomu vylepšovat prostředí celého areálu. Počítáme např. i s posílením technického zasněžování. Půjde o investice řádově v desítkách milionů korun včetně finančního příspěvku od Plzeňského kraje. S přípravnými pracemi začneme už během zimy 2024,“ sdělil Kasík.   

Také v letošním roce bude Ski&Bike Špičák jednou z hlavních zastávek místního skibusu, který provozuje město Železná Ruda. Středisko patří mezi jediné dva privátní donátory jeho provozu v celé oblasti. 

Zimní sezona ve Ski&Bike Špičák – vlastní lyžařská škola se 49letou tradicí 

Ode dne zahájení sezony je otevřena každý den. Sídlí v již zmíněných moderních prostorách, kde poskytuje zázemí žákům, jejich doprovodu i instruktorům. Jako jediná na celém jihozápadě Česka má akreditaci ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Může tak vychovávat lyžařské a snowboardové instruktory pro další české areály. Léty propracovaná metodika výuky je zárukou kvalitních lekcí pro všechny věkové skupiny, nejen děti. Pro výuku využívá několik cvičných svahů (pod hotelem Sirotek a na svahu za nádražím Špičák). Dále sjezdovky pod hlavním parkovištěm a na ni navazující Spodní Šanci, a též prostor před chatami Blaženka a Hanička včetně lyžařského dopravního pasu a dětského hřiště pro nejmenší děti. Hřiště, dopravní pás i malé vleky pod hotelem Sirotek a K parkovišti mají děti v lyžařské škole v rámci výuky zdarma.

Kromě domovského areálu působí i ve dvou dalších železnorudských střediscích – Nad Nádražím a Belveder. 

Mimo každodenní výuku zároveň od soboty 13. a neděle 14 ledna 2024 organizuje také šestidenní víkendové kurzy především pro děti, ale i dospělé začátečníky. Areál opět zajistí dopravu autobusy z celého regionu Plzeňského kraje, dozor a stravování. Hlásit se do nich lze přes e-shop na webu spicak.cz  

Sjezdovky, půjčovna, servis, technické zázemí  

Sportovní sjezdovky (300metrové převýšení) v kombinaci s lehčími tratěmi pro rodiny s dětmi s celkovou délkou 8,5 km. Pět hlavních s propojenými úseky či objížďkami přímo na Špičáku a nedaleko (100 m) i lehké/modré sjezdovky pod hotelem Sirotek. Špičák oslovuje širokou skupinu lyžařů a snowboardistů všech úrovní sjezdového lyžování od začátečníků, mírně pokročilých, až po zdatné lyžaře včetně závodních. 

Známou raritou Ski&Bike Špičák je nejprudší česká sjezdovka – Šance, se sklonem až 100 % (45°). 

Na sjezdovce Lubák vznikne v případě dobrých sněhových podmínek Funpark. Určen je i pro méně zdatné jezdce a děti. Na sjezdovce Spodní Šance stojí trať měřeného slalomu, má i fotobuňku na měření rychlosti jízdy a u lesa funline (pozn.: trať na způsob skikrosu s terénními vlnami, opět pokud dovolí sněhové podmínky) se sněžným tunelem. 

Na Spodní Šanci se koná i večerní lyžování vždy ve středu, pátek a sobotu od 18:30. Pro běžkaře za dobrých sněhových podmínek pravidelně upravovaný tříkilometrový okruh přímo v areálu a v okolí desítky kilometrů dalších upravovaných stop, trasy do blízkého Německa. 

Půjčovna lyží každou sezonu vybavena novým lyžemi značky Rossignol. Možnost testování nejvyšších modelů lyží z jednotlivých pánských i dámských řad včetně závodních. Celková kapacita půjčovny: přes 200 sjezdových kompletů (z toho 65 nových párů lyží, 50 snowboardových, 30 běžeckých, biski pro vozíčkáře). Samozřejmostí půjčení helmy a chrániče páteře. Stejně jako si tu lze vypůjčit sněžnice, sáně. Kompletní servis lyží a snowboardů. 

Úschovna lyžařského vybavení i jiných osobních věcí s vyhříváním pro boty, elektrickými zásuvkami či USB připojením.  

Čtyřsedačková lanovka, dalších 6 vleků a pohyblivý koberec pro děti. Nejvyšší kapacita zasněžovací techniky v oblasti - 35 sněžných děl. Špičák disponuje nejmodernějšími rolbami s navijáky na úpravu sjezdovek. Pro přípravu zábavných tratí jako je funline či funpark areál využívá speciální rolbu Park Bully.    

Hlavní parkoviště zdarma hned u sjezdovek, další v blízkém okolí. Vlaková zastávka na trase Praha – Plzeň – Špičák pouhých 300 metrů od nástupu na lanovku (slevy na skipasy po předložení vlakové jízdenky). Přejezd do areálu se společným skipasem (Nad Nádražím - Belveder) mimo skibus možný také vlakem. 

Dosud známé akce, apres ski nastávající sezony / sportovní hala v areálu 

Světlušky pro děti 30.12. na Spodní Šanci, Silvestrovský sjezd pochodní 31.12. na nejprudší české sjezdovce Šance (už po 47.), březnová Jízda přes louži. Pravidelné víkendové akce s testováním lyží, pořádání závodů ve sjezdových disciplínách. 

K dispozici přímo v areálu je velká a komfortně vybavená sportovní hala (prošla modernizací), což je opět jedna ze špičáckých jedinečností v porovnání s jinými lyžařskými středisky. Lze si ji pronajmout. 

Občerstvení a ubytování (68 míst)

Horské chaty Hanička a Blaženka dohromady 68 ubytovacích míst. Momentálně už je vyprodána kapacita obou chat pro školní lyžařské kurzy od ledna do půlky března 2024 (volná místa ještě v prosinci 2023 a v druhé polovině března 2024). Kromě restaurace U Lanovky atmosféra typické horské hospody v chatě Blaženka (má i terasu). Před ní Ski bar ve vyhřívaném stanu. Stánek na vrcholu Špičáku. 

Čtvrteční zahájení

„Na sjezdovkách máme v průměru 50 cm sněhu v kombinaci přírodního a technického. Až na malé výjimky v podobě horního úseku dvojky U zalomeného a černé Šance (nejprudší v ČR)se hned od úvodního dne lyžuje na všech tratích,“ říká Jan Kasík, vedoucí střediska služeb Ski&Bike Špičák.

To znamená, že otevřeny budou jednička Turistická, dvojka U Zalomeného (bez horní části), celá trojka Slalomová, rodinná Spodní Šance (kotva), vlek i sjezdovky v areálu pro děti a začátečníky pod hotelem Sirotek, dětské hřiště před chatou Blaženka i sjezdovka s vlekem od hlavního parkoviště. Čtyřsedačková lanovka a další vleky se každý den rozjedouv 8,30 hodin a jejich provoz končí v 16 hodin.

Loni lyžařská sezona na Špičáku startovala o 9 dnů později 16. prosince 2022 a pouze na jedné sjezdovce. V první dekádě prosince pak v posledních letech začínala před šesti roky – na den přesně také ve čtvrtek 7.12. 2017.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka