Spolek Naděje pro kočky připravuje Adventní den otevřených dveří

Nový název má spolek, který v Plzni od roku 2001 pečuje o opuštěné, týrané nebo handicapované kočky. Dřívější sdružení Kočka mezi lidmi se nově jmenuje Naděje pro kočky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Spolek má nové webové stránky na adrese www.nadejeprokocky.cz a nově působí také na sociálních sítích. Novou předsedkyní spolku je jeho dlouholetá členka Helena Straková, která původní organizaci spoluzakládala a už od jejího vzniku se intenzivně věnovala týraným, opuštěným a handicapovaným kočkám v Plzni a okolí. Sídlo spolku je i nadále v Plzni - Bručné v objektu, který zapůjčilo město Plzeň. 

 Spolek Naděje pro kočky aktuálně pečuje asi o tři desítky koček, kocourů a koťat. Řada z nich má nějaký zdravotní handicap a vyžaduje mimořádnou péči. Některé mají trvalé následky, které způsobilo špatné zacházení nebo týrání, staráme se ale také o kočky s neurologickým onemocněním nebo se vzhledovými vadami. Najít pro takové kočky nový domov je velmi obtížné, přesto se to v mnoha případech daří. 

 "Pokračujeme také v plošném kastračním programu, který jsme rozjeli před 14 lety a díky kterému se v ulicích Plzně podařilo radikálně snížit počet toulavých koček. Kočky se odchytávají v lokalitách, kde se přemnožily. Po odchytu podstoupí kastraci na veterinární klinice, pak o ně pečujeme až do úplného zotavení a následně je vracíme zpět na místo, kde jsou zvyklé žít," popisuje předsedkyně spolku Helena Straková. Dodává, že polodivoké kočky odchycené na ulici často nejsou vhodné k adopci. "V blízkosti lidí by trpěly a měly by problém se přizpůsobit zcela odlišnému způsobu života. Z divoké kočky totiž nikdo domácího mazlíčka neudělá," vysvětluje Helena Straková. 

 Kastrované kočky sice dál žijí v ulicích města, ale už se nemnoží, a to je velmi důležité. Plošný kastrační program tak nejen výrazně snižuje množství toulavých koček, zároveň také značně omezuje počet těch týraných. "Volně žijící kočky a především koťata se totiž často stávají obětí krutého zacházení," upozorňuje Helena Straková a dodává, že plošné kastrace podporuje město Plzeň a spolek při nich spolupracuje také s úřady jednotlivých městských obvodů. 

 Poté, co město Plzeň otevřelo vlastní útulek pro kočky v prostorách psího útulku na Borských polích, přešla část koček ze zařízení na Bručné novému subjektu, kam také putují dotace na provoz. Naději pro kočky nyní podporuje město oproti dřívějšku v omezené míře, a tak není možné postarat se o každé kotě nebo dospělou kočku, která je v nouzi. Bez dárců a podporovatelů by spolek nemohl ve své činnosti existovat. 

 S činností spolku se mohou zájemci seznámit 12. prosince, kdy se uskuteční Adventní den otevřených dveří. V době od 10 do 15 hodin může přijít každý, kdo si chce kočky pohladit, dozvědět víc o práci spolku i o zvířatech, o která spolek pečuje, o plošných kastracích nebo o možnostech, jak opuštěné kočky podpořit. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 02.12.2015 14:10



1 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka