Stavba roku Plzeňského kraje 2014 má čtyři vítěze

Čtyři stavby se mohou pyšnit titulem Stavba roku Plzeňského kraje 2014. Výsledky prestižní veřejné soutěže byly vyhlášeny na slavnostním galavečeru ve středu 27. května 2015 v Měšťanské besedě v Plzni.

Jarní servisní akce AUTO CB

 V jednotlivých kategoriích zvítězily: administrativní budova společnosti BRUSIVO Rokycany (novostavby), Stará synagoga v Plzni (rekonstrukce budov), nová komunikace a most na Jateční třídě v Plzni (dopravní a inženýrské stavby) a  Pavilon skla v Klatovech (sportovní a volnočasové stavby).

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo 39 staveb, z nichž 22 nominovala odborná porota do hlavní části klání. Z nich pak vybrala vítěze čtyř kategorií. V páté kategorii, veřejná prostranství, si tentokrát žádná stavba titul neodnesla. „Novinkou byla šestá kategorie – stavby pro bydlení. Letos se do ní ještě žádné objekty nepřihlásily, ale je velkým příslibem do budoucna. Máme zkušenosti z minulých let, že kvalitních a architektonicky hodnotných budov určených pro bydlení stále přibývá,“ připomněl Miloslav Zeman, předseda Okresní hospodářské komory Plzeňsko, která je odborným garantem soutěže. 

Kromě hlavních ocenění udělila odborná porota i čtyři čestná uznání. Získalo ho Zdravotní středisko a Penny market v Dobřanech, Biomedicínské centrum a univerzitní medicínské centrum Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, Wellness objekt v zámeckém areálu v Hrádku u Sušice a zatraktivnění areálu letního kina v Klatovech.

Letos potřetí svého favorita mezi přihlášenými stavbami vybrala veřejnost. Na základě hlasování prostřednictvím hlasovacích kuponů a na webových stránkách soutěže zvítězila Rozhledna Tachov Vysoká. 

Součástí soutěže je i udělení takzvaných nestatutárních cen. Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs ocenil Areál firmy RSF Elektronik ve Stříbře, primátor Martin Zrzavecký nový objekt NTIS a CTPVV Západočeské univerzity v Plzni. Cena Okresní hospodářské komory Plzeňsko míří do Techmanie za druhou etapu rekonstrukce haly, Svaz podnikatelů ve stavebnictví ocenil část Městského okruhu Domažlická – Křimická v Plzni. 

Paralelně se Stavbou roku probíhá samostatná soutěž o Cenu České komory autorizovaných inženýrů a techniků  (ČKAIT). Členové komory se letos rozhodli ocenit železniční uzel v Plzni.

Vyhlašovateli soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2014 jsou Plzeňský kraj a Statutární město Plzeň ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou Plzeňsko (OHK), Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT), Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) a Obcí architektů. Záštitu nad soutěží již tradičně převzal hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs a primátor statutárního města Plzně Martin Zrzavecký.

Všechny přihlášené stavby budou v následujících týdnech prezentovány na putovní panelové výstavě ve veřejně přístupných prostorách měst a obcí v Plzeňském kraji.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka