Stonožka pomůže v Plzni nemocným dětem s Crohnovou chorobou

Výzkumné centrum NTIS Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni a Dětská klinika Fakultní nemocnice Plzeň zahájily spolupráci na vývoji aplikace, která bude napomáhat v diagnostice, léčbě, a především výzkumu Crohnovy choroby u dětí.

Cílená propagace v Plzni

Financování výzkumu podpoří hnutí Na vlastních nohou – Stonožka, které iniciovalo výtvarnou soutěž dětí z mateřských, základních a středních škol z celé České republiky pod názvem „Věda, která léčí“. Děti, které nechtějí malovat obrázek, mohou zaslat esej na téma „ Jak bude vypadat věda ve 22. století?“

Crohnova choroba je nevyléčitelné chronické zánětlivé onemocnění různých částí trávicího traktu, provází pacienty téměř celý život a má kolísavý průběh, ve kterém se střídají období klidu a aktivity. Počet nemocných se bohužel každoročně zvyšuje. „Spojení lékařského výzkumu a inovativních informačních technologií má za cíl přinést cenné poznatky k dosavadním možnostem léčby a vést ke zlepšení péče,“ uvedl ředitel FN Plzeň Václav Šimánek. „Aplikaci vyvíjí špičkový výzkumný tým evropského centra excelence NTIS. Těší mě, že díky našim světově uznávaným odborníkům může Západočeská univerzita v Plzni napomoci k léčbě této závažné choroby,“ dodal rektor Miroslav Holeček.

Interaktivní software, na jehož vývoji pracují výzkumníci z centra NTIS, bude sbírat, registrovat a zpracovávat data dětí se střevním záněty a následně bude schopen poskytnout statistické a prognostické výstupy. Napomůže tak diagnosticko-léčebnému procesu a zároveň bude kompatibilní s výzkumným záměrem plánované studie Dětské kliniky FN Plzeň, zabývající se novými léčebnými postupy u Crohnovy choroby u dětí.

Projekt finančně podpoří hnutí Na vlastních nohou – Stonožka, které pozvalo školy z celé České republiky do výtvarné soutěže „Věda, která léčí“ a publikační soutěže na téma „Jak bude vypadat věda ve 22.století?“ Až do 30. června mohou děti posílat obrázky do FN Plzeň. Nejlepší díla, která ztvárňují pohled na vědu, budou na podzim vystavena v prostorách fakulty aplikovaných věd a plzeňské fakultní nemocnice. Hlavní heslo hnutí Stonožka „Nikdy nejsi sám“ pomůže přiblížit dětské pacienty k jejich zdravým vrstevníkům a naopak. Zakladatelka hnutí Běla Jensen k projektu říká: „Stonožka umožňuje, aby děti pomáhaly svým nemocným kamarádům, a dávaly jim tak naději do budoucna. Samy se přitom učí, že zdravý život není samozřejmost.“

Hnutí Na vlastních nohou – Stonožka je humanitární a mírová organizace, v níž děti pomáhají jiným dětem. Bylo založeno roku 1990 Češkou žijící v Norsku, paní Bělou Jensen. V hnutí se angažují tisíce dětí a stovky učitelů v českých školách, na Slovensku a v Norsku: malují vánoční přání, získávají finanční prostředky organizováním Stonožkových týdnů či pořádají prodejní výstavy, sbírky, koncerty a jiná vystoupení na pomoc nemocným a postiženým dětem v ČR i v jiných zemích světa. Stonožkové hnutí má své patrony mezi významnými světovými i českými osobnostmi. Mezi nejznámější patří kardinál Dominik Duka OP, bývalý generální tajemník NATO George Robertson a dlouhodobým partnerem je Generální štáb Armády ČR.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka