Středeční představení Kancelář v Moving Station zavede před volbami do prostředí boje o moc

Dva dny před krajskými a senátními volbami nabídne plzeňský divadelní spolek VNC absurdní činoherní představení Kancelář, které zavádí diváka do prostředí bojů o moc a politická křesla.

Jarní servisní akce AUTO CB

Představení se odehraje ve středu 5. října od 20 hod. na Moving Station (bývalá nádražní budova Plzeň - Jižní předměstí)  v rámci akce 7 x ke svobodě. V den výročí nedožitých osmdesátin Václava Havla uzavře představení Kancelář den věnovaný tomuto významnému dramatikovi. 

Kanceláři byla na divadelních přehlídkách přisuzována inspirace právě dílem V. Havla. „Jedná se o autorské představení, i když někteří diváci vnímají určitou podobnost. Ta sice nebyla prvoplánově zamýšlena, ovšem tato nálepka nám rozhodně nevadí,“ poznamenává Jan Pytel, autor textu a zároveň jeden z herců.

Představení zavádí diváky do kanceláře, která se stává bojištěm politických matadorů Josefa s Václavem, jimž zdatně sekunduje úslužný poskok Emil. Zdá se, že s novým vládcem přicházejí nové časy. V představení se výkon moci zužuje na bazírování na formalitách. Diváci se nedozvědí nic o tom, čemu se vlastně z kanceláře vládne. Vše navíc překrývá neustálý strach o ukořistěné křeslo, který dovádí vládce k naprosté nejistotě a dezorientaci. „Postava Emila je ztělesněním bezpáteřního člověka, který bude sloužit komukoli a čemukoli. Nezajímá se o nic a ochotně po sobě nechává šlapat. Podobného člověka zná asi každý z nás - byl tu před tím, bude tu i potom. Nicotné funkce si navíc patřičně váží a sám pro sebe ji obhajuje zprofanovanou frází - kdybych to nedělal já, dělal by to někdo jinej,“ přibližuje základní rozpoložení postav Jan Pytel.

Premiéra hry se v prostorách Moving Station uskutečnila již před pěti lety. Po roce dostali členové souboru nabídku podílet se na tvůrčí platformě 2. nástupiště na inscenaci kompozice aktovek Václava Havla Vaňku, člověče! Představení Kancelář se tedy nějakou dobu nehrálo, a na Moving Station se v upravené podobě znovu vrátilo letos v červnu. „Inscenace Vaňku, člověče! bude v rámci programu 7 x ke svobodě rovněž uvedena, v prosinci celou akci uzavře,“ dodává Jan Pytel.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka