Moving Station uspořádal největší přehlídku studentského a experimentujícího divadla

Krajská přehlídka amatérského studentského a experimentujícího divadla pro Plzeňský a Karlovarský kraj Na hraně se uskutečnila ve dnech 14.–16. 4. 2023 v plzeňském kulturním prostoru Moving Station.

Jarní servisní akce AUTO CB

Největší ze série letošních přehlídek pořádaných profesionální neziskovou organizací Johan obsahovala celkem 19 inscenací, které představilo na 160 účastníků přehlídky. Široká i odborná veřejnost se tak mohla seznámit s podhoubím mladé divadelní tvorby a zjistit, co je aktuálně inspirací a touhou nastupující generace. Součástí přehlídky byly také diskuse o programu, sdílení názorů mezi účastníky a zpětná vazba vedoucím souborů stran odborné poroty.

V porotě Na Hraně letos zasedali: Alena Zemančíková, Kristýna Franková, Jakub Doubrava a Roman Černík. Přehlídku zahájila radní pro kulturu, paní Eliška Bartáková.

„Třídenní maraton mladé divadelní tvorby představil plzeňskému publiku výjimečnou plejádu tvůrčích postupů, ale také razantních hlasů reprezentujících postoje mladých lidí k problémům naší současnosti i nedávné historie. Pro nás v Johanu je velkou radostí sledovat nástup nové generace pedagogů a vedoucích, z nichž mnozí jako děti a studenti sami procházeli našimi přehlídkami. Dlouhodobá péče prostě nese dobré ovoce,“ okomentoval přehlídku Roman Černík, pedagog, dramaturg, zakladatel centra Johan a ředitel Moving Station.

Doporučení na Šrámkův Písek 2023 získali:
Aleštolové: Pravda Aleš
Divadelní soubor Li-Di: Modrovous – naděje žen
Přespolní, Vševily a Strakonice: Černá slepice

Doporučení na Mladou scénu 2023 získali:
IDI-klub: Rodinné večeře
?.?.?.?.?.: M?????????? (Cestovatelky)
Six-pack: Nezkusíš, nevíš
Dobrej matroš: Věř mi!
Na poslední chvíli: Božena vs. Old Shatterhand

Ocenění:
Souboru RATATAVERITA za samostatnou studentskou práci s tématem v inscenaci Klobouk z růže.
Muzikantům souboru Na poslední chvíli za hudbu k inscenaci Božena vs. Old Shatterhand.
Herecké škole Blanky Luňákové za precizní herecké výkony a práci s divadelními žánry.


Přehlídky amatérské tvorby pořádá Johan již téměř 25 let a během doby jejich organizace nám pod rukama prošlo mnoho laureátů národních přehlídek napříč divadelními žánry (Šrámkův Písek, Mladá scéna, Wolkrův Prostějov, Dětská scéna, Loutkářská Chrudim), v loňském roce jsme měli nominanty dokonce na všech národních přehlídkách, vč. třech postupujících až do meky amatérského divadla – Jiráskova Hronova (Divadlo My: Svatá hlava, Rámus: Myslíš, dědo?, Babodrama: Entschuldigung).

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 18.04.2023 14:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka