Šumavský Mouřenec chystá v závěru roku koncerty, ale i půlnoční silvestrovskou mši

Už popáté přichystal šumavský kostel sv. Mořice na Mouřenci u Annína pestrý adventní a vánoční program. Advent odstartuje v neděli 29. listopadu tradičním žehnání věnců.

Jarní servisní akce AUTO CB

O hudební doprovod se tentokrát postará duo T´N´T, které tvoří Tereza Bečičková a Tomáš Ludvíček. Mouřenec bude ale otevřený i během všech dalších adventních víkendů.

V neděli 6. prosince ve 14 hodin začíná sváteční setkání, které duchovním slovem doprovodí místní kněz Tomas van Zavrel. „Hovořit budeme o významu adventu, který mnozí dnes chápu spíše jako dobu horečného nakupování dárků, uklízení, vaření a pečení. Ale pravý význam je jinde,“ upozorňuje van Zavrel.

O týden později, 13. prosince, zve Mouřenec od 14 hodin na koncert duchovní hudby. V rámci projektu Šumavské hudební triduum (www.sumavsketriduum.cz) vystoupí sopranistka Irena Pohl Houkalová, kterou na cembalo doprovodí Lukáš Vendl. „Zazní  například skladby od Johanna Sebastiana Bacha nebo Adama Václava Michny z Otradovic,“ zve patronka projektu Helena Čacká.

Během čtvrté adventní neděle, která vychází na 20. prosince, Mouřenec naváže na tradici. Od 14 hodin v kostele už popáté vystoupí oblíbený Žihelský pěvecký smíšený sbor. „Moc se těšíme na nově nacvičené písně i na úžasnou atmosféru, která vždy při těchto koncertech panuje,“ říká Lukáš Milota z týmu Přátelé Mouřence. Skauti z Hartmanic přivezou Betlémské světlo.

Kostel nad Annínem bude otevřený i na Štědrý den. V rámci komponovaného pásma Štědrá hodinka sem lidé od 11 do 12 hodin mohou přijít pro Betlémské světlo, ochutnají vánoční cukroví, poslechnou si koledy a mohou zde na poslední chvíli koupit malé dárečky pro své blízké.

Na Štěpána zve pozdně románský chrám na Mouřenecké Vánoce. Sváteční setkání začíná 26. prosince ve 14 hodin. O hudební doprovod se postará kašperskohorská skupina Druhý pokus. „Věříme, že lidé už nebudou nikam spěchat a prožijí pohodové sváteční chvíle, zazpívají si koledy a nasají plnými doušky vánoční atmosféru,“ dodává Lukáš Milota.

 V průběhu adventní doby se v kostele na Mouřenci objeví opět ozdobená jedlička, pod kterou mohou návštěvníci pokládat malé praktické dárky, které dostanou senioři v Domově důchodců v Sušici.

Jako v minulých letech bude Mouřenec otevřený o silvestrovské noci. Pár minut po příchodu nového roku 2016 zde začne P. Tomas van Zavrel sloužit půlnoční mši při svíčkách.

 Dokořán bude Mouřenec i o Třech králích. Pak se tento pozdně románský a druhý nejstarší šumavský kostelík uloží na několik měsíců k „zimnímu spánku“ a přístupný bude jen po domluvě na telefonním čísle 607 118 846.

Od začátku adventu do Tří králů mohou lidé ochutnat také Mouřák. „Je to velmi chutný mouřenecký svařák,“ vysvětluje Milota.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 28.11.2015 14:05



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka