V Plzni se rozzářil vánoční strom, lidé zaplnili náměstí

O první adventní neděli 3. prosince 2023 krátce po 18. hodině rozsvítil primátor města Plzně Roman Zarzycký spolu s biskupem plzeňským Tomášem Holubem vánoční strom na náměstí Republiky.

Cílená propagace v Plzni

Letos je jím 15 metrů vysoký smrk ztepilý z Dýšiny, který městu daroval Václav Kabrna. Už tradiční zahájení adventu si nenechaly ujít tisíce Plzeňanů, kteří zaplnili náměstí Republiky. Poté, co odbily zvony na katedrále svatého Bartoloměje šestou hodinu odpolední, dav hlasitě odpočítal okamžik rozsvícení. Strom zdobí čtyři kilometry světelných řetězů a na šest desítek hvězd, padajících světel a dalších prvků. 

„Snažím se o to, aby se v Plzni dobře žilo. Věřím, že k tomu přispějí i tyto krásné adventní trhy nebo třeba speciální vánoční tramvaj, kterou jsme dnes vypravili a už je v ulicích,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký. Jde o nejnovější tramvaj 40T, kterou kromě vnějšího i vnitřního polepu zdobí téměř 60 světelných dekorací. Spolu s primátorem Plzeňany pozdravil biskup plzeňský Tomáš Holub, který všem popřál požehnané Vánoce. 

Kulturní program začal na náměstí Republiky v 16 hodin. Vystoupil Kajetán – dětský sbor opery Divadla J. K. Tyla (DJKT) v Plzni, lidový soubor Plzeňský MLS a stepaři ze Step by step studia. Po rozsvícení stromu podium patřilo členům muzikálu DJKT a zpěvačce Tereze Maškové. 

Vánoční atmosféru v centru dokreslují adventní trhy, na náměstí Republiky budou do 23. prosince. Stánky jsou otevřeny denně od 10 do 20 hodin, každé odpoledne je připraven kulturní program, večer troubí plzeňský ponocný. Vánočně vyzdobeny jsou i ulice a další veřejná prostranství v širším centru města, instalováno bylo přes pět set zdobných prvků. 

V mázhauzu plzeňské radnice už také začala tradiční výstava Velkého plzeňského betlému.  Trvá od 2. prosince 2023 do 2. ledna 2024. Velký plzeňský betlém má už tisíc figurek a více než dvacetiletou tradici. Figurky do betléma nosí děti z mateřských školek, žáci základních škol, lidé aktivního věku i senioři. 

Ježíškovská razítka, vánoční pohlednice a betlémky jsou letos od první adventní neděle k dispozici v Turistickém a informačním centru na náměstí Republiky, vždy během otevírací doby, která je v pondělí až sobotu od 9 do 18 hodin a v neděli od 9 do 15 hodin.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka