V Plzeňském kraji se nechodí jen na pivo, ukazují data z Mapy.cz

Středověké hrady, kláštery, ale také západní část Šumavy a Český les jsou hlavní magnety pro turisty v Plzeňském kraji. Za posledních 11 měsíců zde s aplikací Stopař ušli pěšky 173 000 kilometrů, na kolech ujeli o sedm tisíc kilometrů víc.

Cílená propagace v Plzni

Ukazují to data o reálném pohybu lidí, která z mobilních telefonů sesbírala funkce Stopař, která je součástí nejpoužívanější tuzemské mapové aplikace Mapy.cz.

Plzeňský kraj je prostě jistota. Ať už tím, že se zde od roku 1842 vaří pořád stejně skvělé pivo, nebo faktem, že nabízí spoustu lákadel pro turisty. V kraji lákají k návštěvě nejen pivovary, lázně nebo pomníky americké armády, ale i nádherné lesy. Šumavské turistické trasy a cyklostezky v okolí Modravy nebo Železné Rudy jsou rájem milovníků výletů. Po otevření vojenského prostoru Brdy přibyla řada dalších neotřelých cílů. Nejspíš proto obyvatelé a návštěvníci v regionu za posledních jedenáct měsíců s aplikací Stopař nachodili 173 679 km a strávili přitom chůzí 39 722 hodin – tedy v součtu čtyři a půl roku. Průměrná délka jednoho výletu byla 11,1 kilometru a rychlost 4,36 km/h. Na kole se zde najezdilo 180 000 kilometrů. To vše řadí region v oblíbenosti někam doprostřed celorepublikového srovnání.

Nejpopulárnějším krajem pro turistiku jsou střední Čechy. Zde lidé se Stopařem ušli 341 tisíc kilometrů. To může souviset s faktem, že Pražané často a rádi vyrážejí na výlety za hranice města a sčítají se tak dva regiony. Na druhém místě je Jihomoravský kraj s Moravským krasem, Pálavou a Lednicko-valtickým areálem. Vítěznou trojici uzavírá kraj Moravskoslezský s trasami v malebných Beskydech. Medailistům těsně šlapou na paty Jihočeský kraj rybníků a Šumavy společně s Královéhradeckým krajem výletů na Sněžku a krkonošské hřebeny.

Jinak vypadá žebříček podle délky výletů. Na nejdelší trasy se vyráží v Jihočeském kraji. Průměrná procházka mezi malebnými rybníky nebo na Šumavě byla dlouhá 13,8 kilometru. Naopak nejkratší výlety lidé absolvují v Ústeckém kraji a v Praze. V severních Čechách měřila procházka v průměru jen 8,6 km, v Praze 9,3 km. Plzeňský region je s hodnotou 11,1 kilometru opět na průměru republiky. 
Nejrychleji (4,97 km/h) se chodí v jižních Čechách a na Pardubicku. Překvapivě rychle lidé chodí také v Praze. Možná proto, že zde Stopaře používají spíš jako krokoměr než na výlety, během kterých by se zastavovali u památek. Naopak nejpomalejší chůze byla zaznamenána u výletů v Libereckém a Královéhradeckém kraji. To může souviset s tím, že se na území těchto dvou krajů vyskytují strmé vrcholky našeho nejvyššího pohoří Krkonoš. I v tomto srovnání je Plzeňský kraj někde v průměru, lidé zde výlety absolvují s průměrnou rychlostí 4,36 kilometru.

Funkce Stopař je součástí nejpoužívanější tuzemské mapové aplikace Mapy.cz a umožňuje zaznamenávat trasu výletu, běhu, projížďky na kole, případně jízdy autem. Stopy lze uložit a porovnávat si zaznamenanou trasu, délku, převýšení či průměrnou rychlost. Od spuštění 1. listopadu 2016 zaznamenal Stopař přes 230 000 pěších výletů, při nichž Češi urazili 2 608 655 kilometrů průměrnou rychlostí 4,6 km/h. Potvrzuje se tak, že Češi jsou národem turistů. Za necelý rok se Stopařem v ČR i v zahraničí nachodili, naběhali a najezdili celkem 15 milionů kilometrů.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 28.10.2017 12:03



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka