V Plzni proběhne česko-německá výstava a konference o rozvoji pozitivního vztahu dětí k přírodě

Ve dnech 16. 3. až 6. 4. 2015 bude v prostoru před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje probíhat výstava „Nás učí příroda?“, která představí mateřské školky z Bavorska a Plzně, které mohou sloužit jako příklady dobré praxe předškolního environmentálního vzdělávání. Výstavu doplní 23. 3. 2015 od 10 do 15 h závěrečná konference „Environmentální vzdělávání v mateřské školce z česko-německé perspektivy“ (Umweltbildung im Kindergarten aus der deutsch-tschechischen Perspektive).

Jarní servisní akce AUTO CB

Ta bude za účasti českých a německých přednášejících probíhat v zasedací místnosti radnice města Plzně. Organizátorem obou akcí je Nadační fond Zelený poklad ve spolupráci s Ekologickou stanicí Lias Grube.

„Výstava představí uplatňováníprincipů trvalé udržitelnosti na příkladech dobré praxe mateřských školek z Bavorska a Plzně. Představeny budou tedy školky s přírodní zahradou,vzdělávacími programy, např. lesní dny nebo školky, které kladou důraz na spolurozhodování dětí již v předškolním věku,“ představuje výstavu Tereza Pelclová, manažerka cyklu environmentálního vzdělávání pro trvale udržitelný rozvoj v mateřských školách. „Před třemi lety založil Nadační fond Zelenýpoklad grantový program „Nás učí příroda“, který je určený plzeňským mateřským školám. Ten podporuje ve školkách jakékoliv aktivity v environmentální oblasti. Děti se věnují například bylinkaření, pěstují obilí, bádají, experimentují, objevují hmyz nebo tráví dny bez elektrické energie. Na výstavě je možné vidět fotografie z podpořených projektů,“ doplňuje Pelclová.

Závěrečná konference cyklu „Ekologicky od mala“ je určená učitelům a učitelkám mateřských škol, jejich zřizovatelům a dalším zájemcům z Plzeňského kraje. Při konferenci bude představena např. stavba trvale udržitelné budovy mateřské školy v Bavorsku, zapojování rodičů nebo další komunitní využití budov mateřských školek. Inspirací mohou být i příspěvky o lesních školkách a lesních dnech v Bavorsku. Na programu bude i téma přírodních zahrad u mateřských školek a prezentace inspirativních projektů z Plzeňského kraje i Bavorska. Součástí konference bude komentovaná prohlídka výstavy „Nás učí příroda?“ s jejími autory. Kapacita konference je omezená a je nutné se hlásit předem, buď telefonicky na čísle 777 793 729 nebo mailem na sarka.fremrova@cpkp.cz. Účast na konferenci je bezplatná, tlumočení a občerstvení pro účastníky je zajištěno. Více informací na www.zelenypoklad.org.

Obě akce tímto uzavírají seriál kurzů a besed, které Zelený poklad v letošním a loňském roce organizoval. Minulý měsíc proběhl např. kurz o alternativních způsobech pěstování zeleniny v mateřských školách, který přilákal na 40 účastníků. Závěrečné akce byly připraveny Nadačním fondem Zelený poklad ve spolupráci s bavorským partnerem Lias-Grube Unterstürming, nezávislým společenstvím zahradních architektek LOCI za podpory z fondu Programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2007–2013.

Více informací: Tereza Pelclová, manažerka projektu, Nadační fond Zelený poklad, mobil: +420 777 793 726, email: tereza@zelenypoklad.org, www.zelenypoklad.org.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka