V Plzni si v neděli připomenou Den bez dluhů speciální tramvají s poradnou

Odborníci na finance budou bezplatně radit, jak se zbavit dluhů.

Cílená propagace v Plzni

 Den bez dluhů je mezinárodní vzdělávací akce, která v České republice připadá na 15. listopad. Cílem kampaně probíhající ve čtyřech českých a třech moravských městech od 12. do 15. listopadu 2015 je zdůraznit výhody zodpovědného hospodaření s vlastními finančními prostředky v porovnání s komplikacemi, které jednotlivcům i rodinám přináší neuvážené nebo nezvládnuté zadlužení. Na místech konání akce budou k dispozici odborníci na finance, kteří budou připraveni zájemcům bezplatně poradit s jejich konkrétními dluhovými problémy. Tématu se celoročně věnuje specializovaná internetová stránka www.nasedluhy.cz s řadou rad a tipů, jak se dluhům vyhnout či jak je řešit. Osobní dluhovou problematiku je také možné v rámci Dne bez dluhů konzultovat na bezplatné telefonní lince 800 800 123. 

Den bez dluhů v České republice již počtvrté společně pořádají společnost KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK) a nezisková obecně prospěšná společnost Poradna při finanční tísni. Letos poprvé se do projektu zapojí nezisková organizace RUBIKON Centrum, která se zaměřuje na práci s lidmi s trestní minulostí a jejich opětovné plnohodnotné začlenění do společnosti. Odbornou záštitu letošnímu ročníku Dne bez dluhů poskytne psycholog Dalibor Špok nebo Vladimír Gazárek, prezident Asociace inkasních agentur.

V neděli 15. listopadu budou od 12 do 18 hodin v Plzni, Ostravě a Ústí nad Labem jezdit historická vozidla městské hromadné dopravy, z Hradce Králové bude pro veřejnost jezdit vyhlídkový motoráček. Veškeré jízdy budou pro veřejnost zdarma, posádka historických vozidel bude zájemcům z řad cestujících poskytovat informační servis.

„Tři dosavadní ročníky Dne bez dluhů mj. prokázaly, že řada lidí se dostane do finančních problémů především díky nedostatku informací. Přesto, že se Češi obecně stydí o svých promlémech mluvit, mnoho z nich překonalo svůj strach, nechalo si od našich odborníků na stáncích poradit a dluhy začlo aktivně řešit,” říká Markéta Fixová ze společnosti KRUK. 

V minulých letech možnosti poradit se bezplatně o své finanční situaci využilo na stáncích přes 1 500 lidí. Očekáváme, že i letošní Den bez dluhů přiláká na informační stánky a do historických vozidel stovky lidí, kteří se budou zajímat o konkrétní možnosti řešení své situace. 

Češi se bojí nadměrných výdajů, ztráty zaměstnání a zdravotních komplikací

V rámci akce DEN BEZ DLUHŮ pracuje společnost KRUK každoročně s výsledky rozsáhlého unikátního průzkumu mezi domácnostmi ve všech zemích, v nichž má své zastoupení. Letošní průzkum byl zaměřen především na aktuální finanční situaci Čechů, řešení finančních problémů a zkušenosti se zpožděním splátek pravidelných měsíčních výdajů.

Z výsledků výzkumu vyplývá, že téměř polovina (46 %) obyvatel České republiky se v posledních 2-3 měsících nacházela v situaci, která je přiměla k obavám o jejich finanční situaci. Z této skupiny lidí mají největší obavy obyvatelé Zlínského kraje, kde 27 % z nich řeší tyto starosti téměř denně. Nejvíce lidí, kteří se alespoň někdy během posledního čtvrtroku obávali o svou finanční situaci, žije v Libereckém kraji (65 %). Naopak „nejklidnější“ jsou obyvatelé Ústeckého kraje, kde 64 % z nich finanční starosti v posledních 2-3 měsících vůbec neřešilo.

Nejčastějším důvodem, který vede k obavám o svou finanční situaci, je situace, kdy jsou výdaje domácnosti vyšší, než její příjmy (54 %). Další častou obavou je ztráta zaměstnání (33 %), zhoršující se zdravotní stav (14 %) či riziko snížení mzdy (13 %). Problémy s vyššími výdaji oproti příjmům mají především mladí Češi ve věku 18 až 29 let (63 %), s rostoucím věkem se tyto problémy snižují.

Spoření – důležité, ale velmi náročné

Češi jsou si vědomi, že riziku výpadku příjmů nebo neočekávaných výdajů se lze nejlépe vyhnout díky pravidelnému spoření. Více než čtyři z pěti Čechů (81 %) je však přesvědčeno, že spoření vyžaduje velké úsilí – s tímto tvrzením jich naprosto souhlasí 40 % a spíše souhlasí dalších 41 %. Větší úsilí představuje spoření pro ženy (o 4 % více než u mužů).

Finanční zodpovědnost České populace se dlouhodobě zvyšuje, což dokládá fakt, že 90 % českých občanů je si vědomo, že splácení půjček vyžaduje plánování a pravidelnost (62 % zcela souhlasí, 28 % spíše souhlasí).

„Na podzim letošního roku jsme v České republice spustili rozsáhlou televizní kampaň, v níž se snažíme vysvětlit české populaci důležitost kontaktování jejich věřitele vždy, když nastanou problémy se splatností jejich závazků. Velmi příjemně nás překvapilo, že 70 % Čechů by v případě prodlení splátek kontaktovalo svého věřitele a požádalo jej o prodloužení termínu splacení nebo rozdělení zbývajících splátek. Dalších 14 % by se snažilo zaplatit aspoň maximální možnou část dlužné splátky, aby ukázala svou vůli splatit dluh. Pouze 3 % dlužníků by se vyhýbala kontaktu s bankou,” uvedla Paulina Sapkowska, generální ředitelka společnosti KRUK. „Dluhy jsou navíc podle 92 % českých občanů otázkou cti a musí se splatit. Tato čísla ukazují, že Češi jsou velmi zásadoví a chtějí dostát svým závazkům.”

Když je člověk zadlužený, je snadné zpanikařit a udělat unáhlená rozhodnutí ohledně půjček – o tom je přesvědčeno 80 % občanů (40 % rozhodně souhlasí a 40 % spíše souhlasí). Jen 39 % Čechů se však přiklání k názoru, že nejjednodušší způsob, jak vyřešit zadluženost nebo nepříznivou finanční situaci, je vzít si půjčku.

Rodina a přátelé čekají na splátky půjček nejdéle

Společnost KRUK se v letošním průzkumu zaměřila také na nejčastější typy situací, které vedou k prodlením se splatností závazků. Zpoždění se splátkami si Češi pravidelně dovolují u půjček od rodiny a přátel (1,5 %), plateb za mobilní telefony (1,2 %) a půjček od bank či nebankovních institucí (0,9 %). Zpoždění dosahuje nejčastěji délky 1-2 měsíce. Naopak žádný z respondentů se nikdy neuchýlil k prodlení ve splátkách elektřiny či plynu.

Nejčastější dlužné částky, kvůli kterým se čeští spotřebitelé dostávají do prodlení se splatností, jsou následující:

- elektřina a plyn 1 001 – 5 000 Kč (54 % respondentů); - nájem 5 001 – 20 000 Kč (44 %); - účty za mobilní telefon do 1 000 Kč (72 %); - účet za internet do 1 000 Kč (70 %); - hypotéka 5 001 – 20 000 Kč (43 %); - půjčky od bank nebo nebankovnícjh institucí 1 001 – 5 000 Kč (40 %); - půjčky od rodiny nebo přátel 5 001 – 20 000 Kč (31 %).

Typický dlužník v Plzeňském kraji

Kromě exkluzivních výzkumů od nezávislých agentur má společnost KRUK k dispozici i vlastní rozsáhlou databázi, kterou ke konci října 2015 statisticky zpracovala, aby sestavila typického dlužníka pro jednotlivé regiony. Pro Plzeňský kraj platí, že je jím muž ve věku 50 let s průměrným dluhem 36 838 Kč. V tomto kraji žije 6 % z celkového počtu zadlužených osob v České republice. Nejčastější je obecně dluh ve výši 10 000 – 20 000 Kč, který se nejvíce vyskytuje ve věkové skupině 25-34 let, je ale nejrozšířenější ve všech věkových kategioriích.

Den bez dluhů se koná také na Slovensku (15. listopadu), v Polsku a Rumunsku (17. listopadu).

Trasa, po které bude tramvaj v Plzni  jezdit:

Sady Pětatřicátníků – Nám. Republiky – Anglické nábřeží – Hlavní nádraží – Mikulášské náměstí a zpět

Tramvaj bude zastavovat na každé zastávce. První odjezd ze zastávky Sady Pětatřicátníků je ve 12:15 (původně se mělo odjíždět ze zastávky U Synagogy, zdůvodu výluky došlo ktéto změně).



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 14.11.2015 14:08



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka