Plzeň láká o víkendu na Mezinárodní folklorní festival, zve na tanec i hudbu z Česka i zahraničí

Mezinárodní folklorní festival CIOFF® Plzeň je od roku 1997 místem setkávání milovníků folkloru a lidového umění, kterého se každým rokem účastní kolem dvaceti dospělých i dětských folklorních souborů z celé České republiky a zahraničí včetně hostů z exotických míst světa.

Cílená propagace v Plzni

V letošním roce navíc festival probíhá jako součást širšího programu souvisejícího s titulem Evropské hlavní město kultury, který Plzeň pro rok 2015 získala.

Cílem festivalu je prezentace charakteristického tanečního a hudebního projevu jednotlivých účinkujících. Mimo jiné se divák také seznámí s novými směry lidové hudby a tance, které se více či méně tradičním folklorním projevem inspirují. Letos se můžou návštěvníci těšit mimo většiny plzeňských folklorních souborů také na slezský soubor Vrtek a samozřejmě i na hosty ze zahraničí. Přivítáme soubory z Bulharska, Portorika, Německa, Polska, Velké Británie, Srí Lanky a samozřejmě také ze Slovenska. Festival odstartoval středou 3. června a končí v neděli 7. června.

Festivalový program ve středu od 19:00 otevřel večerní pořad v přírodním amfiteátru lázeňského parku v Konstantinových Lázních. Ve čtvrtek se festival přenesl pod lípy vrčeňské návsi, kde také od 19:00 proběhla vystoupení zahraničních hostů. Výchovnými koncerty a programy pro seniory se postupně festivalový program překlopí do víkendových dnů, kde se na plzeňské hlavní scéně „U Branky“ ve Smetanových sadech postupně vystřídají všichni účastníci v nejrůznějších tematických pořadech. Pro diváky je naplánováno hned několik tanečních dílen, kde si pod vedením jednotlivých souborů mohou vyzkoušet lidový tanec na vlastní nohy.  Hlavními body programu je páteční oficiální zahájení od 18:00, sobotní odpolední program od 15:00 a také samostatný komponovaný pořad folklorních souborů širšího Plzeňska „Plzeňská věž převyšuje kopce…“, který v neděli od 15:00 rozezní nádherné prostory Velkého divadla DJKT. Vstupenky na toto představení jsou k dispozici na www.plzenskavstupenka.cz. Nedělní program doplní ve Smetanových Sadech ještě nejrůznější aktivity a hry pro děti i rodiče samozřejmě také s folklorní tématikou. Veškeré informace i detailní program festivalu je na www.mffplzen.eu. 

Hlavními partnery jsou město Plzeň, Plzeňský kraj, Nadace 700 let města Plzně, Ministerstvo kultury České republiky, Český rozhlas Plzeň a Hotel Ibis Plzeň. Hlavní organizátor festivalu - Plzeňská folklorní scéna, z.s. ve spolupráci se Souborem písní a tanců Jiskra z Plzně zvou do Plzně a přejí mnoho krásných zážitků během 19. ročníku MFF CIOFF®  PLZEŇ 2015.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka