V pondělí v Plzni startuje festival Jeden svět

Mezinárodní festival dokumentární filmů o lidských právech Jeden svět se stal již tradiční součástí plzeňské kulturní nabídky. V letošním roce se uskuteční v termínu 3. - 13. dubna a nově se stěhuje na Moving Station (kulturní centrum v bývalé nádražní budově Plzeň – Jižní předměstí).

Jarní servisní akce AUTO CB

Dvě projekce se odehrají také v Knihovně města Plzně.

Tematické zaměření dokumentů je jako každý rok velmi rozmanité. V programu jsou filmy, které ukazují důsledky působení tzv. Islámského státu na Blízkém Východě i v Evropě, politické prostředí, v němž se začínají stále více pohybovat občanští aktivisté, snímky zachycující problematiku asistované reprodukce, či trvající konflikt na Ukrajině. „Speciálně bych upozornila na snímek Život začíná po stovce. Ten získal na letošním ročníku diváckou cenu a my bychom na něj rádi pozvali i plzeňské seniory. Snímek je o ženě, které je přes sto let. Běžně komunikuje se svým okolím prostřednictvím sociálních sítí a snaží se další seniory přesvědčit o tom, že počítač může být běžnou součástí jejich života a komunikace s okolím,“ upozorňuje na zajímavý dokument Lenka Hodoušová, hlavní koordinátorka plzeňského festivalu. Podle ní je stejně jako loni připravena i projekce pro rodiny s dětmi, na kterou mají děti vstup zdarma. Festival se snaží vyjít vstříc různým diváckým skupinám a nabízí projekce i pro lidi se sluchovým postižením. „Ty jsou doplněny speciálně upravenými titulky a mohou tak na ně slyšící i neslyšící diváci,“ vysvětluje Lenka Hodoušová.

Výrazné zastoupení v programu mají letos české dokumenty, které mohou být některým divákům přirozeně bližší. Ty zachycují problémy v životě lidí se zdravotním postižením, fungování systému exekucí v ČR, či dotovanou popularizaci branné výchovy a zbraní na českých školách. „Pro řadu rodičů může být zajímavý dokument s výmluvným názvem Děti online, který představí problémy dospívání v době popularity kyberprostoru. A těm, kdo teprve dítě čekají, určitě doporučuji snímek Epidemie svobody. Ten sleduje práva a povinnosti rodičů spojená s očkováním dětí v ČR,“ doplňuje programové tipy Dalibor Hapl, další člen organizačního týmu.

Témat, na které se snímky zaměřují, je však mnohem více – festival nabídne celkem čtyřicítku projekcí. Ty budou jako již tradičně doplněny diváckými debatami k tématu filmu. Další projekce pak pořadatelé nabízejí středním a základním školám, pro které vybrali filmy odpovídající délkou a tématem dětskému věku diváka.

V programu jsou vedle filmů koncerty, výstavy, ale i filmový workshop. „Ten pořádáme ve spolupráci s My Street Films. Účastníky čekají dva dny práce pod vedením dokumentaristů Jaroslava Kratochvíla a Zdeňka Chaloupky. Jejich výtvor promítneme v rámci festivalu spolu s dalšími krátkými filmy. Kromě toho, že se účastníci mohou od zkušených filmařů hodně naučit, se tak mohou stát hvězdami našeho festivalu,“ usmívá se Dalibor Hapl. Pro přihlášení na workshop podle něj ještě zbývá čas, přihlásit se je nutné do konce března.

Workshop bude inspirován hlavním tématem letošního ročníku festivalu, kterým je Umění spolupráce. Jde o pojem z oblasti současného umění a pořadatelé festivalu se jím inspirovali a vsadili jej do širšího kontextu. Současný svět je plný konfliktů, negativních zpráv a hrozeb. Spolupráci pořadatelé vnímají jako pozitivní cestu, jak reagovat na rozdělenou společnost v krizi hodnot a může se stát cestou obnovy. „Spolupráce je vzájemná komunikace a sdílení. Zvykli jsme si, že slovo sdílet znamená rychle poslat dál příspěvek na sociálních sítích, který jsme si ani pořádně nepřečetli. Původní význam slova sdílení znamenal dělit se, být ochoten sám sobě něco upřít, při volbě zvažovat i důsledky vlastní volby pro ostatní,“ upozorňuje Dalibor Hapl.

První den  - v pondělí - čeká návštěvníky slavnostní zahájení, jehož součástí bude projekce prvního filmu a koncert. Slavnostní zahájení začíná v 18.00 hod. na Moving Station. Vstup na slavnostní zahájení a uvedený program je zdarma.

Alespoň prostřednictvím video pozdravu k divákům promluví režisér Tonislav Hristov. Jeho snímek Dobrý pošťák bude prvním promítnutým dokumentem plzeňské části festivalu. Film bude promítán se speciálními titulky, které jsou vhodné i pro neslyšící osoby.

Po projekci filmu začne méně formální část akce, která bude doplněna koncertem plzeňské alternativy – skupiny Die Effekte.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 02.04.2017 12:06



5 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka