V ulicích Plzně je 25 nových sdílených kol

Díky grantu z výzvy Prazdroj lidem od Plzeňského Prazdroje a.s. se v květnu podařilo zvýšit počet kol v systému sdílených kol kolemplzne.cz.

Cílená propagace v Plzni

Spolek provozující jediný bike-sharing v Plzni získal od Plzeňského pivovaru podporu na tento projekt ve výši 200 000 korun.

Plzeň má svá sdílená kola již od roku 2014. Za dobu existence počítá desetitisíce obsloužených výpůjček a skoro 5 tisíc zaregistrovaných uživatelů. "Pro nás je důležité, že se sdílená kola ukázala jako služba, kterou Plzeňané chtějí a využívají. Teď se snažíme nabídnout co nejvíce kol, protože je škoda tento zájem nevyužít." říká Hynek Horák ze spolku kolemplzne.cz z.s. a dodává: "Cílem našeho spolku bylo a je ukázat, že se kolo dá použít jako dopravní prostředek. To se přes ne úplně ideální infrastrukturu ve městě daří."

Plzeň je svým způsobem vyjímečná, když jediný bike-sharing tu provozuje spolek jako dobrovolnický projekt financovaný jak platbami uživatelů, tak soukromými subjekty a městem Plzeň. "Díky tomu u nás všechny získané prostředky jdou přímo na nákup a servis kol a vývoj software. Členové spolku pracují zdarma a navíc každý rok sami přispívají na fungování projektu částkami v řádu desítek tisíc korun. Prostě kolemplzně není komerčním projektem, naopak se snažíme aby v Plzni existovala městská cyklistika coby cenově dostupná plnohodnotná forma dopravy se všemi pozitivy, které to městu a jeho obyvatelům přináší. Bez podpory zvenčí by ale služba byla těžko udržitelná a nemohla by se rozvíjet," vysvětluje financování Hynek Horák.

Takovou podporou je i grant z výzvy Prazdroj lidem, vyhlášené společností Plzeňský prazdroj a.s. ve spolupráci s Nadací Partnerství. S pomocí výzvy Plzeňský pivovar již přes dvacet let pomáhá rozvíjet infrastrukturu, chránit životní prostředí a podporuje komunitní život či udržování místních tradic. Díky projektu Kola pro Plzeň se tak podařilo doplnit 25 nových kol, která se nyní objevují v ulicích. Uživatelé na nich tak za pár týdnů už podle spolku vykonali skoro 1000 jízd, překonali tak vzdálenost uctihodných 1500 km vzdušnou čarou.

Díky novým kolům od Plzeňského Prazdroje je nyní provozní kapacita 80 kol. Spolek tento rok cílí alespoň na 100 kol, aby byl systém sdílených kol schopen alespoň základně uspokojit potřeby Plzeňanů. V systému jsou zapojena červená kola městského typu s 3 stupňovou přehazovačkou, nosičem a košíkem. Využít je může každý, kdo se zaregistruje na kolemplzne.cz. Pro půjčení a vracení kol pak uživatelé mohou použít webové stránky kolemplzne.cz, mobilní aplikaci, nebo i SMS. Služba umožňuje uživatelům volné vrácení kol.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka