Vánoční svátky v kraji z pohledu hasičů: Požáry a nehody

Od roku 2004 se počet vánočních výjezdů jednotek hasičů v Plzeňském kraji pohybuje kolem jedné desítky, s výjimkou roku 2010, kdy bylo událostí dvojnásobek.

Cílená propagace v Plzni

Letošní Štědrý den se zařadil se čtrnácti událostmi společně s rokem loňským na druhou pozici. Přesto lze uvést, že hasiči o Vánoce prožili poměrně poklidnou službu. 

Na celém území kraje hasiči vyjeli pouze ke dvěma dopravním nehodám, každá po jednom lehčím zranění, a ke čtyřem požárům. Ve dvou případech hasiči likvidovali požár odpadu a jednou zasahovali při požáru sazí v komíně. V Plzni Hradišti požár kuchyně uhasil majitel sám před příjezdem hasičů. Ti termokamerou překontrolovali ohnisko požáru, strop i všechny místnosti a odvětrali celý objekt. Popálenému majiteli poskytli první pomoc inhalací kyslíku a povolali na místo zdravotnickou záchrannou službu (ZZS). Tento požár napáchal škody za zhruba 50 tisíc korun.

Ze statistik nelze určit, jaké zásahy jsou pro toto období typické. Rok od roku se skladba výjezdů mění, záleží na mnoha faktorech, například počet dopravních nehod se odvíjí i od počasí, které v kraji panuje. Většinou však převládají technické zásahy. V minulých letech hasiči nejčastěji otevírali byty – buď ty, které si majitelé nešťastnou náhodou zabouchli, nebo na žádost ZZS a pomáhali transportovat pacienty. Loni hasiči odstraňovali polámané stromy. Letos převládaly zásahy již zmiňované požáry.


VÁNOČNÍ SVÁTKY

Během Vánočních svátků hasiči v Plzeňském kraji vyjeli celkem k 24 událostem. Oproti předchozím rokům hasiči nejvíce vyjížděli k požárům, připadla na ně třetina všech událostí. 

Jednou se jednalo o planý poplach, ve dvou případech hasiči likvidovali požár odpadu a dvakrát požár hrabanky.

V Plzni Doudlevcích zvládl uhasit požár osobního auta řidič před příjezdem jednotek. Oheň napáchal škody předběžně za 10 tisíc korun. 

Další požár byl zlikvidován před příjezdem jednotek v Tachově. Hasiči pak již jen odvětrávali zakouřené prostory budovy. 

Typicky vánoční iniciátor – svíčka – pravděpodobně zavinila požár bytu v Plzni Bolevci. Oheň poškodil vybavení pokoje a drobnou elektroniku. Hasiči museli z budovy evakuovat 24 osob, z toho 4 děti. Majitel bytu a jeho soused, který pomáhal s hašením, se pořezali o sklo na podlaze, syn majitele byl popálen. Hasiči pečovali o zraněné až do příjezdu ZZS. Požár napáchal škody předběžně za 50 tisíc korun.

Další podstatnou část událostí zaujímaly dopravní nehody, při kterých byly zraněny dohromady čtyři osoby. U nejvážnější z nich zasahovali tachovští hasiči. Ti museli ze zdemolovaného vozidla vyprostit vážně zraněnou osobu a pomohli ji naložit do vrtulníku záchranářů. Druhou zraněnou osobu odvezla do nemocnice sanitka. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 28.12.2015 12:01



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka