Kraj podpoří dobrovolné i profesionální hasiče, miliony dostanou ve Staňkově

Rada kraje schválila a doporučila ke schválení krajskému zastupitelstvu dotaci ve výši 12 mil. Kč HZS PK, která je rozčleněna do dvou částí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Celkem 10 mil. Kč bude investiční dotace na projektovou dokumentaci stavby HS Staňkov, přeložku elektrického vedení tamtéž, nákup záchranné seskokové matrace, záchranných nafukovacích člunů, cvičných výcvikových figurín, vysavačů vody s odolností i proti nebezpečným látkám. Část neinvestiční ve výši 2 mil. Kč je určena na nákup ochranných a věcných prostředků.

Podporu ve výši alokovaných 19,6 mil. Kč mohou čerpat také dobrovolní hasiči. Rada schválila vyhlášení dotačního programu Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje v roce 2024. Žádosti o podporu z programu budou přijímány do 31. 3. 2024.  Program zahrnuje tituly určené k nákupu nového dopravního automobilu, požárního přívěsu pro hašení, nové cisternové stříkačky či její opravu, na pořízení přenosné motorové stříkačky, nákup vybavení a opravy neinvestiční povahy.

„Často si to neuvědomujeme, ale hasiči jsou ti, kteří pomáhají nejen u nehod a požárů, ale jejich pomoc vidíme při povodních, odklízení následků silného větru, pomáhají při náročných transportech pacientů sanitami. Zkrátka jsou tam, kde je třeba a často i nad rámec své práce. A co se týká dobrovolných hasičů, ti tvoří osu života v malých obcích, podílí se na sportovních aktivitách, organizují kulturní akce i různé soutěže, jsou k ruce profesionálům, když je třeba pokrýt jakýkoli zásah. Podpora z rozpočtu Plzeňského kraje je pro ně pomocí, jak zajistit lepší vybavení a tím i lépe pomáhat,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták s tím, že rada projednala podporu 100 tis. Kč také pro Nadaci policistů a hasičů – vzájemná pomoc, která podporuje jak děti policistů a hasičů zemřelých při výkonu služby tak i hasiče a policisty, kteří jsou těžce tělesně postiženi následkem zranění utrpěného v rámci výkonu služby. Ze schválené dotace bude nadace tentokrát hradit ozdravné pobyty. „Tato nadace pomáhá téměř třem stovkám lidí. V Plzeňském kraji je to 5 rodin s devíti dětmi a 2 rodiny těžce postižených policistů,“ doplnil Rudolf Špoták.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka