Varování před povodňovou situací

Šumavské řeky Vydra, Křemelná a Otava hlásí první povodňové stupně kvůli vydatným dešťům v posledních 24 hodinách. Český hydrometeorologický ústav varuje, že další srážky mohou vést k druhému povodňovému stupni a doporučuje sledovat informace o vývoji situace.

Cílená propagace v Plzni

Vydatné deště, které se v průběhu posledních 24 hodin spustily na Šumavě, způsobily vzestup hladiny řek Vydra, Křemelná a Otava. Další srážky mohou vést k dosažení druhého povodňového stupně, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V souvislosti s tímto nebezpečím je také nutné dát pozor na možné problémy v dalších oblastech, jako jsou Krkonoše či Jeseníky.

Podrobněji se podíváme na jednotlivé řeky a aktuální situaci okolo nich. Hladina řeky Vydry na Modravě a Křemelné ve Stodůlkách dosáhla prvního povodňového stupně. Po soutoku těchto dvou řek vzniká Otava, jejíž hladina také dosáhla prvního povodňového stupně v Rejštejně a v Sušici.

Od středečního odpoledne se hladina Vydry zvýšila ze 65 centimetrů na 120 centimetrů. To je již konkrétní limit pro dosažení prvního povodňového stupně. Křemelná, která ve středu před dešťovými srážkami dosáhla hladiny 49 centimetrů, postupně vystoupala na sto centimetrů. Hladina Otavy v Rejštejně aktuálně činí asi 150 centimetrů, což je o deset centimetrů nad limitem pro první povodňový stupeň.

Podle ČHMÚ měření za posledních 24 hodin na Šumavě evidují desítky milimetrů srážek. Nejvíce srážek (51,5 mm) bylo zaznamenáno ve stanici Prášily. Ve stanicích Špičák a Hojsově Stráži naměřili úhrny srážek 39,4 mm a 29,9 mm. Pršelo také na Jihočeské straně Šumavy, kde ve stanici ve Strážném spadlo za 24 hodin 35,8 mm srážek a v Bučině u Kvildy 34,7 mm srážek.

Ohře v Karlovarském kraji může také vystoupit na víkend na první povodňový stupeň při upouštění vodní nádrže Skalka. A co se týče Krkonoš a Jeseníky, upozorňuje ČHMÚ na možné vylévání toků z břehů od čtvrtečního odpoledne. Některé toky v povodí horního Labe mohou díky tomu dosáhnout povodňového stupně pohotovosti.

Státní podnik Povodí Moravy informuje, že v souvislosti s dešťovými srážkami upouští některé vodní nádrže, aby zachytily případné povodňové průtoky. Například nádrže Vranov, Dalešice, Nové Mlýny, Mostiště nebo Slušovice. Vodní nádrže Brno, Vír, Opatovice či Koryčany však naopak plní vodu pro možné pozdější sucho. Průtoky v tocích v povodí Moravy dosahují až 250 % dlouhodobého měsíčního průměru pro únor.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka