Ve středečních Dialozích o architektuře v Depu vystoupí i spoluautor českého pavilonu na Expu

Již podruhé během letošního jara se v kavárně kreativní zóny DEPO2015 v Plzni uskuteční přednáška a diskuse ze série Dialogy o architektuře.

Jarní servisní akce AUTO CB

Cyklus pořádaný spolkem Pěstuj prostor je koncipovaný jako symbolický i konkrétní dialog dvou postojů, pólů či profesí. Ve středu 18. května 2016 od 18:30 hod. tuto rozpravu povedou špičkoví čeští architekti – roli juniora bude během večera zastávat Ondřej Chybík, partnerem v dialogu mu bude „matador“ tuzemské architektonické scény Jaroslav Zima.

Třicetiletý Ondřej Chybík po studiích v Brně, Štýrském Hradci a Curychu a působení ve Vídni založil v roce 2010 spolu s Michalem Krištofem studio Chybik+Kristof Architects & Urban Designers. „Jejich kancelář si připsala vítězství v soutěži na řešení českého pavilonu pro Expo 2015 v Miláně nebo v soutěži o návrh revitalizace pražské čtvrti Waltrovka,” upozorňuje architekt Petr Klíma z pořádajícího spolku Pěstuj prostor. Dnes má studio ateliéry v Praze, Brně a Miláně a jeho zakladatelé zvažují rozšíření i na asijský kontinent. Vedle aktuální práce na projektech do několika českých měst se před nimi otevírá možnost navrhovat stavby v Dubaji a nové čtvrti či celá města Miláně, Číně, Ománu nebo v Chile.

Jaroslav Zima je v českém prostředí znám zejména jako jedna z vůdčích osobností pražského architektonického studia D3A. „U plzeňského publika jistě zarezonují prezentované urbanisticko-architektonické studie konverzí místních industriálních komplexů – areálu někdejšího pivovaru Světovar a území v okolí Cukrovarské ulice, v němž se dnes nachází i DEPO2015,” věří Klíma. Princip tvorby současného městského prostředí, použitý v případě obou komplexů, Jaroslav Zima vysvětlí na příkladu realizované části pražského Smíchova. „Jako příklad rekonstrukce průmyslového objektu představí proměnu jednoho z holešovických továrních objektů na centrum moderního designu,” doplňuje za organizátory architektka Šárka Lorencová.

Vstupné na akci je 40 Kč. Další přednáška a diskuse z cyklu DIALOGY O ARCHITEKTUŘE s názvem teoretik : praktik se bude konat ve středu 1. června 2016 od 18:30 hod. opět v kavárně DEPO2015 v Plzni.

Aktualizované informace k dispozici ve facebookové události na adrese: bit.ly/dialogy2

Sérií čtyř přednášek a diskusí chce spolek Pěstuj prostor podporovat a rozvíjet zájem místní odborné i širší veřejnosti o současnou architekturu a vystavěné i krajinné prostředí města. Cyklus připravují plzeňští architekti Petr Klíma a Šárka Lorencová ve spolupráci s dalšími členy spolku Pěstuj prostor a za podpory Plzně 2015, o. p. s., Ministerstva kultury ČR a města Plzně.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka