Výstava Zlatý věk obor představuje v Horšovském Týně historii obornictví v Čechách

V úterý 5. září 2017 bude na hradě a zámku Horšovský Týn otevřena výstava Zlatý věk obor – historie obornictví v Čechách.

Cílená propagace v Plzni

Plzeňské územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu se tak připojuje k letošnímu tématu NPÚ Krajina, kulturní i přírodní dědictví.

Výstava, která zde bude k vidění v běžných otevíracích hodinách do neděle 29. října 2017, představí na 16 panelech historii obor a obornictví ve světě a v českých zemích, typické stavby realizované v oborách a používané lovecké techniky. Hlavní část výstavy prezentuje vybrané lokality, které patří mezi nejzajímavější historické obory v Čechách, například Horšovskou oboru, Podrážnici, oboru u zámku Kozel, Lánskou oboru, oboru Klokočka, Kněžičky, Roštejnskou oboru, Jemčinskou oboru a další.

„Obory a obornictví mají v našich zemích dlouhou a bohatou tradici. Dostupná odborná literatura uvádí první zmínky o zřizování obor na našem území již ve 2. polovině 13. století. Velký rozmach zaznamenalo obornictví mezi 15. a 17. stoletím a udrželo se až do současnosti“, uvádí autor výstavy dr. David Tuma, odborný pracovník plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu.

Výstavu bude doprovázet přednáška, která se uskuteční v sobotu 14. října od 15 hodin.
„Přednáška se bude věnovat historii obor a obornictví ve světě a v českých zemích, typickým stavbám realizovaným v oborách, používaným loveckým technikám a příkladům historických obor v Čechách. Připomenuta bude také nedaleká obora Horšov a Podražnice“, říká autor výstavy David Tuma.

Doprovodnou akcí výstavy bude také exkurze do Podražnické obory, kterou zájemce provede David Tuma a lesní správce Ing. Přemysl Randa. Během této vycházky se účastníci dozvědí o historii a vývoji tohoto loveckého zařízení, o oborních stavbách, uvidí dochované historické plány obory a snad i chovanou zvěř. Exkurze se koná ve středu 27. září v 14:00 hodin.

Sraz účastníků komentované prohlídky obory je na návsi obce Podražnice u kaple Panny Marie Bolestné v 14:00 hod. Délka trasy oborou bude přibližně 5 km. Vstup je volný.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka