Záchranáři při cvičení ve Valíku pomáhali 23 zraněným. Prohlédněte si fotky

Více než tři desítky profesionálních a dobrovolných hasičů z pěti jednotek požární ochrany (PO) se zapojily společně se zdravotnickou záchrannou službou (ZZS) Plzeňského kraje, leteckými záchranáři Líně, Policií ČR, Městskou policií Plzeň a Fakultní nemocnicí Plzeň do středečního taktického cvičení složek Integrovaného záchranného systému IZS v tunelu Valík na dálnici D5 mezi exitem Plzeň Černice a Bory.

Jarní servisní akce AUTO CB

Šlo o jedno z největších cvičení složek IZS Plzeňského kraje tohoto roku. Jednotky IZS využily pro cvičení termín plánovaného uzavření tunelu Valík Ředitelstvím silnic a dálnic ČR kvůli pravidelnému servisu.

Záchranářské týmy si museli poradit v levé tunelové troubě tunelu Valík (směr Praha) se simulovanou hromadnou nehodou osmi do sebe napasovaných osobních vozidel, jedno z nich začalo i hořet. Celkem záchranáři museli pomoci 23 osobám, některé z nich museli hasiči ze zdemolovaných aut vyprostit s využitím hydraulického zařízení. 

Rolí figurantů se zhostili studenti Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity a hasiči. O realistické namaskování jejich zranění se postarali členové Vodní záchranné služby, realistické chování bylo pak otázkou jejich hereckého nadání a odvahy.


Policisté především zajišťovali bezpečnost silničního provozu, zabezpečili místo dopravní nehody a řídili dopravu v blízkosti  tunelu. Na místě zjišťovali a dokumentovali veškeré okolnosti týkající se nehodového děje, identifikovali a evidovali  zraněné, včetně informace, do kterého zdravotnického zařízení byli převezeni.   

Bezpečný a plynulý průjezd záchranářských vozidel při vjezdech do areálu nemocnic, kam byly osoby transportovány, zajišťovali strážníci Městské policie Plzeň.

V rámci taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému se na téma - vznik mimořádné události s hromadným postižením zdraví - byl ve Fakultní nemocnici Plzeň aktivován traumatologický plán. Došlo k rozvinutí krizového štábu, informačního střediska, které zabezpečuje tvorbu pohotovostních týmů ze zaměstnanců zdravotnických pracovišť, a komunikačního centra, které zajišťuje styk s médií a veřejností. Dle systému třídění a příjmu byli z místa události transportováni pacienti sanitkami a vrtulníky na pracoviště FN Plzeň Lochotín (Emergency, Chirurgická klinika, Centrální příjem Lochotín a Chirurgické oddělení FN Bory). Zde byli přijati, ošetřeni a případně byla řešena i jejich hospitalizace. Celý průběh cvičení v nemocnici sledovalo sedm hlavních rozhodčích, kteří zjišťovali připravenost jednotlivých skupin zapojených do cvičení Valík 2015.

Mezi hlavní cíle tohoto cvičení patřilo vyzkoušet si vzájemnou spolupráci složek IZS, osvojení si taktických postupů při rozsáhlé mimořádné události spojené s velkým počtem zraněných osob a ověření funkčnosti traumatologického plánu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka