Žáci z Plzně objevili příběhy chartistky, sušického malíře i pamětníka osvobození

Na statku paní Chnápkové v Osvračíně se sjížděli undergroundoví umělci a disidenti z celé republiky. Pan Čelakovský v době tuhé normalizace maloval pro církev a riskoval svou práci pedagoga.


Pan Šťastný zažil na konci války bombardování Plzně, kdy byly zničeny celé řady domů. V rámci projektu Příběhy našich sousedů žáci plzeňských základních škol objevili tyto zapomenuté příběhy pamětníků ze svého okolí. Jejich osudy zpracovávali do ucelených životních příběhů, které se stanou součástí mezinárodní sbírky Paměť národa, která v současnosti obsahuje přes 3000 vzpomínek pamětníků. Všechny natočené příběhy žáci představí veřejnosti 18. března od 16 hodin v obřadní síni plzeňské radnice. V rámci projektu, který již druhým rokem realizuje společnost Post Bellum a město Plzeň, zpovídají pamětníky a zachraňují tak jedinečnou historickou paměť Západních Čech. Loni a letos tak desítky žáků osmých a devátých tříd zpracovalo 10 životních příběhů pamětníků z regionu.

Silvestra Chnápková podepsala Chartu 77, byla připravena na domovní prohlídky a propuštění z práce, ale režim se začal mstít na její dceři Janě. „To byl asi nejhorsˇi´ pocit pro meˇ jako pro matku, to vy asi teprv poci´ti´te v budoucnu. To je asi nejhorsˇi´ pocit, kdyzˇ je cˇloveˇk bezmocnej vu°cˇi svy´m deˇtem. Protozˇe Jana chteˇla ji´t na strˇedni´ sˇkolu, udeˇlala prˇiji´macˇky i talentovy´ zkousˇky, vsˇechno. A neprˇijali ji na sˇkolu. Umi´stili ji na zvla´sˇtni´ ucˇnˇa´k do Loun, kde byli deˇti vysˇly´ ze 6. trˇi´d.“ Dětem také svůj životní příběh vyprávěl i malíř Miloslav Čelakovský, vědec a laureát ceny Česká Hlava Miroslav Šťastný a dlouholetý tiskový mluvčí plzeňské Škody Vladislav Krátký. 

Díky osobnímu setkání se žáci seznamují s některými fenomény moderních dějin a tak mohou porozumět životu ve dvacátém století. Během zpracovávání vzpomínek si plzeňští žáci také na vlastní kůži vyzkoušeli práci dokumentaristů. Pod vedením svých učitelů a koordinátora ze společnosti Post Bellum natočili krátká videa, zpracovávali prezentace představující život pamětníka nebo navštívili studio v Českém rozhlase Plzeň, kde pod vedením profesionála připravili rozhlasovou reportáž. Výsledky své půlroční práce i osudy lidí, kterým naslouchali, představí 18. června od 16 hodin v obřadní síni plzeňské radnice. Poté odborná porota z řad učitelů, historiků a novinářů vybere nejlepší žákovský tým. Mezi hosty nebudou chybět samotní pamětníci i zástupci města Plzeň. 

„Žáci se do své práce často zcela ponořili, bádali v archivech a vyhledávali informace doplňující vzpomínky pamětníků. Žákovský tým ze 28. ZŠ dokonce připravil na motivy příběhu kresby představují sovětské tanky, příslušníky VB i osobnosti veřejného života té doby,“ říká vedoucí vzdělávacího projektu Hana Hniličková ze společnosti Post Bellum.

Všechny žákovské výstupy jsou publikovány na stránkách pribehynasichsousedu.cz. V Plzni je projekt již druhým rokem realizován společností Post Bellum, která již čtrnáct let zaznamenává vzpomínky pamětníků událostí moderních dějin. Z těchto nahrávek vytváří internetovou sbírku Paměť národa, která obsahuje více než 3000 příběhů. Projekt v současnosti probíhá i na školách v dalších osmi českých a moravských městech. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 19.03.2015 12:12



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka