Zářijová Beseda: zpívá Adam Plachetka, běží Zátopek

Sólista Metropolitní opery v New Yorku Adam Plachetka, Čechomor nebo třeba promítání filmu Zátopek. To je jen malá ochutnávka nabitého zářijového programu v plzeňské Měšťanské besedě.

Jarní servisní akce AUTO CB

HUDBA

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=hudba

1. 9. 2021 19:00 Po siréně swing! Pilsner Jazz Band & Dům Doobie Band
Po prázdninové pauze se opět roztáčí swingové první středy v měsíci s Pilsner Jazz Bandem a jeho hosty. Zářijová „siréna“ by tentokrát mohla nést podtitul „Swing Meets Rock'n'Roll!“, jelikož po známých swingovkách let 30. a 40. v podání pořádajícího Pilsner Jazz Bandu zazní hudba o pár let mladší.
Seskupení Dum Doobie Doobie Band přiveze nálož hitů let 50.–60. a můžete se těšit na řadu oblíbených šlágrů od Beach Boys, Elvise Presleyho, Shannon, The Beatles, Arethy Franklin, Brendy Lee a dalších! Swing a rock’n’roll k poslechu, ale pro mnohé především k tanci, zazní v zahradě Měšťanské besedy, v případě nepřízně počasí v sále.

5. 9. 2021 20:00 Adam Plachetka: Molieri
Sólista Metropolitní opery v New Yorku a jeden z nejvýraznějších objevů světové operní scény Adam Plachetka spolu se souborem Czech Ensemble Baroque a dirigentem Romanem Válkem přivezou do Měšťanské besedy klasicistní recitál. Představí barytonové árie z Mozartových oper i velmi vzácné árie z oper Antonia Salieriho. Program koncertu se proto nazývá Molieri a je obohacen o dialogy herců, kteří vás zasvětí do děje árií.
Barytonista Adam Plachetka zde může plně rozvinout svůj mimořádný pěvecký, ale také dramatický talent. Právě za interpretaci klasicistního repertoáru sklízí úspěchy už od dob svého angažmá ve Státní opěře Vídeň.  Zdejší ztvárnění Dona Giovanniho znamenalo výrazný zlom v jeho kariéře a katapultovalo ho mezi elitní špičku světového Mozartovského operního nebe.
Účinkují:
Adam Plachetka – baryton
Czech Ensemble Orchestra
Roman Válek – dirigent
Elen Machová – koncertní mistr

6. 9. 2021 19:00 Čechomor hraje pro Pomocné tlapky
Přijďte si poslechnout české, moravské i slovenské lidové písně v aranžích skupiny Čechomor a podpořte dobrou věc. Výtěžek z benefičního koncertu je věnován na chov a výcvik asistenčních psů pro zdravotně postižené. Skupina Čechomor za dobu svého působení získala několik platinových desek, tři ceny Anděl nebo Českého lva a Křišťálový globus za hudbu k filmu Rok ďábla. Každoročně s velkými úspěchy koncertuje na podporu obecně prospěšné společnosti Pomocné tlapky.
Složení kapely: František Černý, Karel Holas, Michal Pavlík, Lukáš Pavlík, Adam Malík, Lukáš Čunta a Martina Pártlová

11. 9. 2021 19:00 Pražský filmový orchestr: Koncert filmové hudby
Dirigent: Jiří Korynta

Pražský filmový orchestr včele s dirigentem Jiřím Koryntou přijede zahrát plzeňskému publiku hudbu ze světových velkofilmů, opět s novými, dosud neslyšenými tituly, ale i s programovými stálicemi, které doposud pro plzeňské publikum ještě nezařazoval.
Pražský filmový orchestr se jako jediný v České republice specializuje na filmovou hudbu a je výjimečný i tím, že jeho zakladatel a současně také dirigent Jiří Korynta je zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako největší multiinstrumentalista, když zvládl během hodiny zahrát na 28 různých hudebních nástrojů! Dnes jich zvládá dokonce ještě o šest více.

12. 9. 2021  17:00 Výroční koncert Plzeňského dětského sboru   
Koncert netradičně k 41. výročí Plzeňského dětského sboru
Kromě PDS účinkuje přípravný sbor Javořičky a ve druhé půlce koncertu zazní dlouho očekávaný muzikál Broučci s písněmi od Beatles.

13. 9. 2021  19:00 Zpívám tedy jsem I.
Hudební večery tradičního cyklu uvádí Jiří Untermüller. Uslyšíte nejkrásnější operetní melodie v podání členů souboru Divadla J. K. Tyla, mezi něž patří Venuše Zaoralová Dvořáková, Stanislava Topinková Fořtová, Roman Krebs, Hana Spinethová a další.
Klavírní doprovod: Táňa Vaněčková / Ivana Janečková

19. 9. 2021 19:00 Béďa Šedifka Röhrich
Velký narozeninový koncert

Slavnostní koncert legendárního trampského písničkáře Bédi Šedifky Röhricha k jeho 85. narozeninám.Gratulovat přijdou Duo Komáři, Přelet MS, Štěpán Rak a The Dixie Hot Licks.
Málokdo říká plzeňskému skladateli nezapomenutelných písniček, muzikantovi, skvělému kytaristovi, řezbáři a trampovi Bohumilu Röhrichovi jeho jménem. Většina ho zná jako Béďu Šedifku. Letos na podzim slaví významné jubileum, které stojí za to jaksepatří oslavit.

20. 9. 2021 19:00 Dubnička Lahoda Revidal Kabaret
              Oslavná tryzna za neznámé hity
Šimek & Grossmann, Suchý & Šlitr, Vodňanský & Skoumal… Znáte ale Dubničku & Lahodu? Přitom za sebou zanechali pokladnici veselých písniček, komických scének a minimalistické poesie. Objevovat jejich tvorbu můžete v chodsko-valašské retro folk show.
Autoři Kabaretu se snaží navázat na bohatou, ale mizející tradici spojení vtipných písniček a scének vlastním originálním způsobem, aniž by se se zmíněnými ikonami chtěli srovnávat.

21. 9. 2021 19:00 Devítka
Devítka je folková skupina složená ze zkušených muzikantů, kteří hrají původní repertoár melodických písniček, nad jejichž texty se dá (ale nemusí) přemýšlet. Vydala sedm alb, nejnovější se jmenuje Duše v peří. Za pozornost stojí i výběr toho nejlepšího z repertoáru Devítky s názvem “Tři tvoří společnost”.

DIVADLO

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=divadlo


13. 9. 2021          19:30    Veselé Velikonoce

Kultovní francouzská komedie, kterou proslavilo zejména její filmové zpracování s Jeanem-Paulem Belmondem, má českou divadelní premiéru. V roli nenapravitelného sukničkáře Stéphana se  představí Martin Hofmann. Když ho manželka Sophie jednou přistihne ve společnosti půvabné dívky, Stéphan ji bez váhání představí jako svou dceru. V té chvíli se začne zamotávat do vlastních lží a čelí nečekaným překvapením. Sophie cosi tuší a chce za každou cenu vědět pravdu, aby ho potrestala. Nenapravitelný rošťák, profesionál i zvíře chystá bezva fintu.

14. 9. 2021  19:00 Shirley Valentine
One woman show Simony Stašové.Shirley, čtyřicetiletá matka rodiny, se rozhodne na chvíli opustit mnohaletý stereotyp manželského života a vydá se s kamarádkou na dovolenou k moři. Tam jí začíná nový život, nové dobrodružství, ožívají touhy z mládí, které už považovala za ztracené …
Představení není vhodné pro děti do 15 let.

KINO BESEDA

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=kino

2. 9. 2021 19:30 Zátopek
9. 9. 2021 19:30 
13. 9. 2021 19:30
15. 9. 2021 19:30
Výpravný film režiséra Davida Ondříčka, věnovaný nejen sportovnímu, ale i životnímu příběhu jednoho z největších světových atletů všech dob, čtyřnásobného olympijského vítěze, Emila Zátopka. Příběh o vítězstvích v lásce i ve sportu, k nimž je třeba především velké srdce.
Děj filmu Zátopek začíná v pohnutém roce 1968. Australský rekordman Ron Clarke právě navzdory očekáváním promarnil pravděpodobně poslední šanci na olympijskou medaili, když během klíčového závodu utrpěl vážný zdravotní kolaps. Následně propadne pochybám o smyslu vlastní kariéry. Nakonec se rozhodne vydat za legendárním běžcem Emilem Zátopkem, jehož od začátku bezmezně obdivuje. Příběhová linka rozhovoru Rona Clarka s Emilem Zátopkem nás retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života. Dohromady se spojuje v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí a dokáže bojovat nejen na atletickém oválu. Příběh o přerodu neduživého chlapce v muže, který na Olympiádě v roce 1952 získal tři zlaté medaile a zároveň ve všech těchto disciplínách dosáhl světových rekordů, se stal legendou o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje tisíce sportovců po celém světě. Film Zátopek je však také příběhem osudového setkání a celoživotní lásky dvou lidí, kterou nedokázaly zlomit ani sportovní nebo životní prohry.

6. 9. 2021 19:30 Muž se zaječíma ušima
Josef (Miroslav Krobot) je spisovatel, který jednoho dne získá nečekanou schopnost – mimořádný sluch v podobě zaječích uší. Ten mu umožňuje výborně slyšet nejenom hlasy dalších lidí, ale především jejich myšlenky…
Střetnutí cizích a vlastních představ o sobě samém otevře Josefovi oči. Když mu pak jeho mladá přítelkyně Katka (Alexandra Borbély) oznámí, že s ním čeká dítě, Josef ví, že je to jeho poslední šance, jak si uspořádat dosavadní život. Rozhodne se s ní oženit a narovnat rodinné vztahy.
Muž se zaječíma ušima je tragikomedií o muži, kterému se život převrátí ze dne na den, ale i vyprávěním o našich představách o životě a jak někdy mohou být mylné a zároveň smutné i komické.

8. 9. 2021 19:30 Respect
“Respect” vypráví výjimečný příběh životní cesty legendární hudební hvězdy Arethy Franklin. Svůj hlas musela prosadit v nesnadných 60. letech minulého století, kdy se Amerika ocitla uprostřed bouřlivého sociálního a politického dění. Výběr herečky, která ji měla ztvárnit ve filmu, schválila ještě samotná pěvecká legenda. Kromě držitelky Oscara Jennifer Hudson (2007, nejlepší herečka ve vedlejší roli “Dreamgirls”), se ve hvězdně obsazeném životopisném snímku představí i držitel Oscara Forest Whitaker (2007, nejlepší herec “Poslední skotský král”), zpěvačka Mary J. Blige či Marlon Wayans.

16. 9. 2021 19:30 Chyby
Ema (Pavla Gajdošíková) je energická pětadvacetiletá prodavačka v supermarketu na malém městě. Tomáš (Jan Jankovský) je třicetiletý pokrývač žijící v nedaleké vesnici. Jedna noc, od které ani jeden z nich nic zásadního nečekal, rychle přeroste ve vztah, lásku a společné bydlení. Ema se rozhodne Tomášovi svěřit se vším, co v životě prožila. Toho to ale nezajímá, protože oba podle něj mají žít jen teď a tady. Náhodné setkání s minulostí ovšem nečekaně odstartuje sérii událostí, která obrátí životy obou dotyčných naruby. Nejnovější film režiséra Jana Prušinovského (Okresní přebor, MOST!, Kobry a užovky) podle scénáře Romana Vojkůvky je vztahovou romancí mapující vztah dvou zamilovaných.

20. 9. 2021 19:30 Prvok, Šampon, Tečka a Karel
Film „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ natočil podle svého stejnojmenného knižního hitu režisér Patrik Hartl. Čtyři kamarádi vyhlásí válku proti scvrkávání varlat a proti krizi středního věku tím, že se rozhodnou plnit odvážné úkoly. Prvním z nich bude svléknout se na veřejnosti do naha. . . Doporučená přístupnost: do 12 let nevhodné

22. 9. 2021 19:30 Cesta domů
Svůj nový film Cesta domů uvede režisér Tomáš Vorel do kin s koncem letošního léta 9. září. Snímek navazuje na Vorlovy filmy Cesta z města a Cesta do lesa, vytvoří z nich uzavřenou trilogii a završí osudy všech stěžejních postav.
V Cestě domů se v hlavních rolích vrátí Bolek Polívka a Eva Holubová jako zemědělská rodina Papošů, Tomáš Hanák a Barbora Nimcová jako rodina přistěhovaná z města, Tomáš Vorel Jr. a Lucie Šteflová jako revírník Ludva a jeho žena. Objeví se i Milan Šteindler v roli vypečeného předsedy myslivců nebo Dominika Elischerová, kterou lidé znají ze sociálních sítí jako Mínu. Ve filmu nechybí humor, tvůrci ale chtějí vzdát hold životu na vsi, vesnickým tradicím a rodinnému sedlačení, soužití s přírodou a krajinou.

23. 9. 2021 19:30 Oasis Knebworth 1996
Nezapomenutelná show ze dvou přelomových koncertů britské rockové legendy Oasis z 10. a 11. srpna 1996 v Knebworthu!
10. a 11. srpna 1996 se sešlo 250 000 mladých fanoušků v Knebworth parku, aby zhlédli Oasis zahrát dvě přelomové show, které utvářely dějiny. Tyto koncerty byly vyprodány během jednoho dne a vstupenky si koupilo přes 2 % Angličanů.
Byla to doba, kdy se Velká Británie pomalu vzpamatovávala z období hospodářského propadu. Díky nárůstu sebevědomí v umění a kultuře se toto období pojmenovalo Cool Britannia, a právě raketový vzestup popularity Oasis reflektuje nově nalezenou jistotu a směr. Koncerty v Knebworth obsahují skladby od začátku do konce éry Oasis, včetně hitů Champagne Supernova, Wonderwall a Don’t Look Back In Anger, a staly se tak vrcholem kariéry této kapely a symbolem dané generace.

30. 9. 2021 19:30 Klícka
S vidinou snadno nabytého bohatství v tepajícím Londýně konce 80. let 20. století opouští obchodník Rory (Jude Law) svůj pohodlný život v USA a přesouvá se s celou rodinu do pronajatého velkolepého sídla na anglickém venkově. Ačkoli má jeho žena Allison (Carrie Coon) svoje pochybnosti, udělá, co se od ní očekává, a následuje manžela do cizí země. Roryho životní sen – uskutečnit výnosný obchod a dostat se do nejvyšších pater společenského žebříčku – je na dosah a on je mu ochoten přinášet stále větší oběti na úkor celé rodiny i přátel. Věci se postupně vymykají kontrole a rodinná idyla začíná vrzat stejně jako prkna staletého domu.
Partnerem Kina Beseda je společnost Eurovia CS, a.s.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka