Zástupci vlády Dolního Bavorska navštívili univerzitu i Techmánii

Nejvyšší zástupce vlády Dolního Bavorska a zemští radové dolnobavorských okresů zavítali v pondělí 1. června do Plzně, kde se setkali se členy Rady Plzeňského kraje v čele s hejtmanem, prohlédli si město, navštívili Západočeskou univerzitu a Techmánii.

Cílená propagace v Plzni

Návštěvu zahájili vládní prezident Heinz Grunwald, zemský rada okresu Freyung-Grafenau Sebastian Gruber, zemský rada okresu Regen Michael Adadam a zástupce zemského rady okresu Deggendorf Peter Erl na krajském úřadě, kde hejtman Václav Šlajs krátce představil kraj jako nejlepší region k ČR, k čemuž přispívá i spolupráce s Dolním Bavorskem. „Spolupráce s našimi sousedy se stále rozvíjí a jsem rád, že se to promítá i do socioekonomických ukazatelů Plzeňského kraje. Věřím, že dnešní osobní setkání přispěje k prohloubení společných aktivit našich regionů,“ uvedl hejtman.

Členové delegace velmi kladně hodnotili pozvednutí hospodářské úrovně města Plzně a zmínili i technologické úspěchy na Západočeské univerzitě. Podle vládního prezidenta Dolního Bavorska Heinze Grunwalda lze označit vztahy mezi Českou republikou a Bavorskem za přátelství. „Společných témat máme mnoho, jedním z nich, které bych rád osobně projednal je dopravní spojení obou zemí,“ řekl při setkání Heinz Grunwald, který přivezl konkrétní podklady a návrhy k tomuto tématu.

Z krajského úřadu následovala krátká procházka Plzní a odpoledne se uskutečnilo jednání na půdě Západočeské univerzity v Plzni. Na rektorátu hosty přivítali rektor Miroslav Holeček, prorektor Vladimír Duchek, zástupci některých fakult a výzkumných center. Cílem setkání bylo projednat možnosti vzájemné spolupráce. „Přišli jsme s konkrétní nabídkou spolupráce v rámci společného česko-bavorského projektu, diskutovali jsme také o podpoře studentských výměn,“ shrnul průběh jednání rektor Holeček.

Západočeská univerzita v Plzni přizvala k partnerství na projektu s názvem „Bavorsko-česká vysokoškolská iniciativa“, který odstartuje začátkem příštího roku, také dolnobavorské vysoké školy. Prezident Grunwald uvedl, že tuto nabídku vítá a zprostředkuje ji rektorům univerzit v Deggendorfu a Pasově. Diskuse se vedla rovněž kolem vzájemných výměn studentů, jejichž růst chtějí obě strany podpořit.

Na závěr návštěvy si představitelé Dolního Bavorska prohlédli moderní interaktivní muzeum Techmania Science Center. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka