Zmrzlinové stroje, výrobníky ledu a šlehačky – dezerty, které zákazníka okouzlí!

Základem vybavení každé zmrzlinárny a některých cukráren a kaváren je výrobník zmrzliny, díky kterému se jejich výroba stává jednoduchou a rychlou. Jaký stroj je nejlepší vybrat, na co si dát pozor a proč se také vyplatí investovat do zařízení na výrobu zmrzliny a šlehačky?

Cílená propagace v Plzni

Typy zmrzlinových výrobníků

Výběr automatického výrobníku zmrzliny závisí především na tom, jaký typ výrobku chceme vyrábět a nabízet. Pro přípravu stále oblíbenější řemeslné zmrzliny a přírodních sorbetů na bázi ovoce nebo džusů se používají freezery, tedy stroje, které zodpovídají za celý proces výroby zmrzliny – chlazení, míchání, provzdušňování a mrazení zmrzlinové směsi. Můžeme si vybrat stroje vertikální nebo horizontální, tedy takové, u kterých je válec umístěn svisle nebo vodorovně. Objem výroby závisí do značné míry na jeho velikosti. Vodorovné umístění válce umožňuje rovnoměrné provzdušňování připravované směsi. Pro výrobu italské zmrzliny a mraženého jogurtu se používají zařízení odlišného typu – stroje na zmrzlinu soft. Jejich konstrukce se skládá ze dvou nezávislých komor, toto řešení umožňuje výrobu dvou různých příchutí samostatně nebo dohromady. Tyto stroje jsou jednoduché na obsluhu, mají automatizovaný systém chlazení, míchání a dávkování a umožňují rychlou výrobu zmrzliny z hotových směsí. Některé modely jsou vybaveny počítadlem vydaných porcí.

Důležité parametry

Zkušení prodejci zmrzliny většinou vědí, co potřebuje jejich provozovna. Pokud je to však vaše první investice do zmrzlinového stroje, měli byste vědět, na co se zaměřit pro dosažení co nejlepších výsledků. Důležitá je informace o počtu agregátů, které jsou zodpovědné za výkon zařízení a jaké chladící médium stroj používá – zda vodu nebo vzduch. V případě freezeru je důležitá nejen velikost válce a jeho umístění, ale také množství funkcí. Pokud se zmrzlinárna zaměřuje na nabídku omezenou jen na několik příchutí, výroba probíhá v malém měřítku, stojí za zvážení dvouválcový stroj, který kombinuje funkci freezeru a pasterizátoru. Bez ohledu na výběr stroje stojí za to se podívat na výkon a systém chladicího zařízení.

Automatický výrobník šlehačky

Při rozhodování o výrobě a prodeji zmrzliny ve zmrzlinářství, cukrárně nebo kavárně se vyplatí mít v podniku také zařízení na výrobu šlehačky. V některých případech postačí obyčejný sifon na šlehačku, ale pokud chceme kromě zmrzliny nabízet i zmrzlinové dezerty, je automatický výrobník šlehačky možností, kterou je třeba zvážit. Má to dva zásadní důvody. Za prvé automatický výrobník šlehačky zaručuje rychlou výrobu velkého množství této pochoutky. Za druhé má smetana ze stroje vždy neměnnou strukturu a perfektní konzistenci, a především neutrální chuť, která je způsobena použitím vzduchu, tedy nikoliv oxidu dusného, jako v případě sifonů.

Výrobník ledu

Dalším zařízením, které by nemělo chybět ve zmrzlinárně, cukrárně nebo kavárně je výrobník ledu. V závislosti na potřebách a zaměření provozovny máte na výběr dva typy zařízení – stroje na ledovou tříšť a výrobníky drceného nebo vločkového ledu. Oba typy jsou užitečnými pomocníky při výrobě a zdobení dezertů nebo přípravě ledové kávy, i když vločkový led se nejčastěji používá také ve výrobě potravin, např. při pečení a rybaření.

Zdroj obrázku: Pexels.com

Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka