Tonya Graves se ve středu v Besedě vrátí k blues

Šestinásobná držitelka výročních cen Akademie populární hudby Anděl Tonya Graves nechá 8. března v plzeňské Měšťanské besedě rozeznít svůj nezaměnitelný hlas v bluesovém stylu.


Zazpívá písně ze svého posledního alba Back to Blues, které obsahuje hity od B. B. Kinga, Raye Charlese a dalších legend tohoto žánru, ale i předělávky skladeb Elvise Presleyho či Jimiho Hendrixe do bluesového aranžmá. Po 16 letech působení v kapele Monkey Business se Tonya Graves vrací k hudebním kořenům své rodné Ameriky.

Tonya Graves se právem řadí k nejlepším českým zpěvačkám, přičemž svoji pěveckou dráhu odstartovala v Čechách náhodou. Američanka původem ze státu New York v USA vyrazila v roce 1995 do Evropy s cílem pracovat jako vychovatelka v Portugalsku. Přiletěla však do Prahy a první večer navštívila jazzový klub, v němž zrovna koncertoval Luboš Andršt. Uznávaný bluesový hudebník ji tehdy vyzval ke spolupráci a Tonya Graves začala zpívat s jeho kapelou. Později začala vystupovat i s dalšími bluesovými bandy a skupinou Liquid Harmony, až si jí všiml Roman Holý a Tonya Graves se stala zpěvačkou jeho nové kapely Monkey Business. Po šestnácti letech působení v této přední české kapele se vydala plně na sólovou dráhu.

Během své hudební kariéry nasbírala Tonya Graves v Čechách šest výročních cen Akademie populární hudby Anděl. Vydala dvě sólová alba, z nichž druhým v pořadí s názvem Back to Blues se zpěvačka vrací k americkým hudebním kořenům a také ke svým bluesovým pěveckým začátkům. Sbírkou deseti převzatých písní vzpomíná bluesové i jiné hudební legendy. S láskou k žánru, úctou k originálu i dávkou vlastní invence zpívá melodie z repertoáru B. B. Kinga, Raye Charlese, Muddyho Waterse či Etty James, do bluesového kabátu převléká i písně Jimiho Hendrixe, Elvise Presleyho nebo country hvězdy Dolly Parton. „Na koncertě v Besedě Tonya Graves představí celé nové album a zazní i další coververze světoznámých songů,“ říká Ivana Hušáková, manažerka komunikace a marketingu pořádající agentury Dominik centrum s.r.o. „Doprovodí ji jazzové kvarteto kolem Olivera Lipenského a vzhledem k povaze hudby a temperamentu zpěvačky bude koncert k stání,“ doplňuje. 

Živá bluesová vystoupení Tonyi Graves sbírají pozitivní recenze. Zaslouží si je zejména díky energickému a procítěnému podání zpěvačky s jedním z nejsilnějších hlasů současné české hudební scény. „Nebyli jsme žádná hudební rodina. Snad možná jedna vzdálená teta trochu lépe zpívala, ale jinak nikdo. Ani já jsem se zpěvem v USA nikdy neprezentovala. Ráda jsem si zpívala, ale že bych to studovala, veřejně vystupovala, to ne,“ říká k tomu Tonya Graves s tím, že má jen štěstí, že má zajímavý a hluboko položený hlas. 

Vstupenky na koncert jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz a v dalších obvyklých předprodejích.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka