Zpěvačka Stacey Kent představí v Plzni skladby z nového, teprve chystaného alba

Pouhý týden po vydání chystaného alba I Know I Dream, 5. listopadu 2017 navštíví světová jazzová hvězda Stacey Kent se svou kapelou Plzeň, aby na koncertě v Měšťanské besedě zahráli nové písně.

Cílená propagace v Plzni

Plzeňští fanoušci tak budou jedni z prvních, kdo je uslyší živě. I Know I Dream je celkově jedenáctým a přitom prvním orchestrálním albem této oceňované zpěvačky. Láká na rozmanitost žánrů od stylu bossa nova, přes šansony, americké klasické hity i původní tvorbu Staceyina manžela, saxofonisty a skladatele Jima Tomlinsona. Na koncertě zazní také směs písní z předchozích 10 alb, které získaly řadu hudebních ocenění i nominaci na Grammy.

Slavná jazzová zpěvačka Stacey Kent po dvou letech chystá nové album, a jakmile bude hotové, vyrazí se svou kapelou na turné po Evropě a severní Americe. Její jedinou zastávkou v České republice bude Měšťanská beseda v Plzni, kde vystoupí 5. listopadu 2017 od 19 hodin. Na koncertě Stacey Kent představí fanouškům skladby z čerstvě vydaného alba I Know I Dream, které je jejím prvním orchestrálním. Vedle typického brazilského stylu bossa nova na něm budou ke slyšení šansony, americká klasika i to nejlepší z repertoáru původních skladeb, jež pro Stacey napsal její manžel, saxofonista Jim Tomlinson ve spolupráci se spisovatelem Kazuo Ishigurem, držitelem prestižní Bookerovy ceny.

Zpěvačku Stacey Kent na koncertě doprovodí čtyřčlenná kapela. Na saxofon bude hrát Jim Tomlinson,  na piáno Graham Harvey, na baskytaru Jeremy Brown a na bicí Josh Morrison. „V Plzni budeme poprvé, takže toho chceme publiku hodně ukázat.“ řekla Stacey Kent, která už vystupovala v slavných koncertních síních, jako jsou Carnegie Hall v New Yorku nebo pařížská Olympie. Mezi publiky v různých koutech světa zpěvačka nevidí velké rozdíly. „Když někde vystupujeme, slyšíme a cítíme hudbu společně. Je zřejmé, že jde o silný pocit, jinak by všichni zůstali doma a poslouchali svá cédéčka. I když si uvědomuji, že jsem třeba na pódiu v obrovské hale plné historie jako je Olympie, kde přede mnou hrála spousta mých hrdinů, jsem zároveň na bezejmenném místě neukotveném v čase a prostoru, kde se lidé sešli proto, aby byli se mnou. Pro mě ten zážitek není výrazně odlišný, ať už jsem ve slavné hale nebo malém divadle, ve velkém nebo malém městě,“ popsala své pocity zpěvačka.

Stacey Kent pochází z východního pobřeží Spojených států, hudbě se ale začala více věnovat během studií v Londýně. Hned po vydání svého prvního alba Close Your Eyes (1997) dosáhla obrovského úspěchu u kritiků i fanoušků a už druhým albem The Tender Trap (1999) si získala pozornost amerického publika. Deska Let Yourself Go na oslavu Freda Astaira vyšla o rok později a Dreamsville (2001) jí vynesla cenu Jazzová vokalistka roku v  BBC Jazz Awards. Brzy následovala další ocenění. Deska The Boy Next Door (2003) se stala její první zlatou deskou. Pozdější album Breakfast On The Morning Tram (2007) získalo platinovou desku ve Francii, zlatou v Německu a bylo nominováno na cenu Grammy v kategorii Nejlepší vokální jazzové album. Píseň The Ice Hotel, jejímž autorem je Jim Tomlinson, zvítězila na Mezinárodní skladatelské soutěži.

Písně Stacey Kent významně ovlivňuje francouzský šanson i brazilská hudba a charakterizují je i různojazyčné texty - Stacey zpívá nejen v angličtině, ale i ve francouzštině a portugalštině. Ryze francouzské je album Raconte-moi (2010), rok poté nahrála zpěvačka desku s názvem Dreamer in Concert z živého vystoupení v La Cigale v Paříži. Alba vydaná v dalších letech mají brazilskou příchuť a jsou společným dílem Stacey Kent s významnými brazilskými hudebníky Robertem Menescalem nebo Marcosem Vallem.

Vstupenky na akci jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz a v dalších obvyklých předprodejích.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka