Vyplatí se topit elektřinou, nebo plynem?

Vytápění elektřinou je čisté, tiché a snadno regulovatelné. Navíc zcela odpadá nutnost řešit palivo, spaliny nebo servis kotle. Na druhou stranu za elektřinu zaplatíte až třikrát více než za stejné množství zemního plynu a její cena neustále roste. Který způsob vytápění je tedy výhodnější?

Cílená propagace v Plzni

Bez přípojky není plyn

To, jaký způsob vytápění zvolíte, za vás často rozhodnou okolnosti. Zatímco elektřina proudí téměř do každé domácnosti, plynová přípojka je spíše výjimkou než samozřejmostí. A její zbudování se zpravidla natolik prodraží, že o něm většina majitelů rodinných domů ani neuvažuje. Co když ale máte plyn k dispozici?

Za elektřinu zaplatíte až třikrát více než za plyn

První, co vás bude zajímat, je srovnání cen elektřiny a plynu. Z hlediska ceny s přehledem vítězí zemní plyn – za 1 kWh zaplatíte 1–1,20 Kč, zatímco stejné množství elektrické energie vás při sazbách pro vytápění elektřinou může stát až 3,50 Kč. Ve prospěch plynu mluví také to, že jeho cena se v porovnání s cenou elektřiny zvyšuje pouze nepatrně. 

Na druhou stranu je třeba brát v potaz možnost využití dvoufázového tarifu, který za určitých podmínek nabízí každý dodavatel elektřiny. Znamená to, že po dobu až několika hodin denně budete mít elektřinu výrazně levnější. A to nejen tu, kterou použijete pro účely vytápění, ale veškerou spotřebovanou.

Vstupní investice se v případě plynu prodraží

Jakmile se zaměříte na vstupní investice, zjistíte, že pomyslný jazýček vah se přiklání na stranu elektrického vytápění. A to i v případě, že nemusíte řešit vybudování plynové přípojky. Nezanedbatelnou částku totiž spolkne výstavba komína, nákup topení a pořízení kotle. Jen po instalaci nových topných systémů budete chudší o desítky tisíc korun a to není vše. Další finance totiž padnou na pravidelnou údržbu a povinné revize.

Myslete na přírodu

Ne každý volí nejlevnější řešení. Stále více lidí myslí na životní prostředí a dává přednost šetrnějším způsobům vytápění, což hraje do karet zemnímu plynu. Na celé čáře vítězí nad elektřinou vyrobenou v uhelných a jaderných elektrárnách a hravě strčí do kapsy i topení pevnými palivy. Nutno dodat, že i zastánci elektrického vytápění dnes mohou zvolit ekologičtější variantu například v podobě fotovoltaiky.

V potaz vezměte tepelné ztráty 

Než se definitivně rozhodnete, čím budete svůj dům vytápět, přihlédněte k jeho tepelným ztrátám. Topit levnějším plynem se i přes vyšší vstupní investice zpravidla vyplatí u starších, nezateplených objektů s vyšší spotřebou. Naopak u novostaveb nebo u pasivních domů by byla návratnost plynového kotle tak dlouhá, že je moudřejší přiklonit se k elektrickému vytápění.

Ať už se rozhodnete topit elektřinou, nebo plynem, porovnejte nabídky více dodavatelů a vyberte si tu nejvýhodnější. Využít můžete online srovnání cen elektřiny a plynu, které nabídky dodavatelů porovná za vás. 




The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka