14. Divadelní léto navštívilo pod plzeňským nebem více než 7000 diváků

14. ročník Divadelního léta pod plzeňským nebem zakončila 26. 7. premiéra inscenace Slyšíš mě?, která vznikla v rámci rezidenčního pobytu studentů HAMU a souboru BodyVoiceBand.

Jarní servisní akce AUTO CB

Odehrála se na scéně U Zvonu, která pro festival vyrostla v centru Plzně a kde od 12. 6. probíhal festivalový program. V průběhu více než šesti týdnů nabídl divákům premiéru a devět představení inscenace Romeo a Julie a pět repríz Cyrana. V rámci doprovodného programu se na plzeňskou letní scénu vrátila inscenace Poslední zrnko písku, která měla premiéru v loňském roce, uskutečnil se večer muzikálových hitů Divadla J. K. Tyla i slam poetry v podání hvězd české scény. Ani letos nechyběl oblíbený příměstský divadelní tábor. Díky akci Poděkujte vstupenkou! zhlédli jedno z představení Romea a Julie zdravotníci Fakultní nemocnice Plzeň.

„Letošní celkový počet 7000 diváků byl při srovnatelném počtu představení nižší než v době před covidem, kdy se pohyboval kolem 9000. Na začátku předprodeje, kdy nebylo vůbec jasné, jestli budeme moci letos Divadelní léto uskutečnit, nám dali diváci jasně najevo, že přijdou. V době postupného rozvolňování pak prodej zpomalily neustálé změny vládních opatření. Nákupy vstupenek na poslední chvíli ovlivnilo i nejisté počasí“ uvedla ředitelka Divadelního léta Marcela Mašínová. Organizátory letos počasí velmi potrápilo, jedno představení Romea a Julie muselo být kvůli bouřce přesunuto na náhradní termín a jedno bylo dokonce z technických důvodů zrušeno.

„Všem divákům, kteří letos Divadelní léto navštívili, bych chtěla poděkovat, jejich přízeň pro nás hodně znamená! Atmosféra představení byla tradičně skvělá, velké díky patří i hercům, produkčnímu týmu a také partnerům, bez kterých by nebylo možné festival uskutečnit! Jsem šťastná, že se nám i v tomto pro umění tak nepříznivém roce podařilo zorganizovat rezidenční pobyt studentů HAMU a další aktivity, které dávají příležitost k sebevyjádření zejména mladým lidem,“ dodala Marcela Mašínová.

Pandemie nemoci covid-19 v letošním roce ovlivnila i dramaturgii festivalu, organizátoři museli změnit původně oznámený titul. Festival nakonec spojil své síly s pražským Spolkem Kašpar pro vznik premiérové inscenace Romeo a Julie, která se na Divadelní léto vrátí i v příštím roce. O titulu nové inscenace pro rok 2022 ani místu, kde vyroste scéna pro nadcházející 15. ročník festivalu, zatím není rozhodnuto.

„V tuto chvíli bilancujeme letošní ročník a zvažujeme více variant. Titul, režiséra i místo, kde budeme příští rok pod plzeňským nebem hrát, oznámíme co nejdříve prostřednictvím našich sociálních sítí,“ upřesnil programový ředitel Divadelního léta Jan Anderle.

Festival Divadelní léto pod plzeňským nebem podporují město Plzeň a Plzeňský kraj.

Divadelní léto pod plzeňským nebem
14. ročník 2021, scéna U Zvonu, Plzeň
 

Program
Romeo a Julie (premiéra 26. 6. 2021, reprízy 28. 6., 30. 6. – 4. 7., 6. - 8. 7.)
Spolek Kašpar
Režie: Jakub Špalek, hrají: Daniel Pivoda Ondráček, Tereza Slámová, Jan Zadražil, Eva Elsnerová, Miloslav Tichý, František Kreuzmann, Štěpán Coufal a Kristián Stolařík.

Cyrano (obnovená premiéra: 16. 7. 2021, reprízy: 17. 7. – 20. 7.)
Režie: Ivan Řezáč, hudba: Jan Maxián, hrají: Michal Dlouhý, Malvína Pachlová, Miloslav Tichý, Kamil Halbich, Jiří Maryško, Klára Krejsová, Jana Kubátová, Jan Jankovský, Bronislav Kotiš, Antonín Procházka ml., Marek Mikulášek, Petr Borovský, Jaroslav Matějka, Adam Rezner, Jiří Kout, Jindřich Kout a František Šimánek.

Doprovodný program:

Poslední zrnko písku (obnovená premiéra 12. 6. 2021, repríza 13. 6.)
Činohra 16-20
Režie: Aminata Keita, scénář: Aminata Keita, Jaroslav Jurečka a kol., hrají: Jessica Bechyňová, Zuzana Černá, Kryštof Dvořáček, Michael Goldschmid, Jakub Svojanovský, Eliška Zbranková.

Jsme muzikál! (14. 6. 2021)
Hity z minulého, současného i budoucího repertoáru muzikálu Divadla J. K. Tyla a možná i něco navíc! Příjemným večerem pod otevřeným nebem provází šéf muzikálového souboru DJKT Lumír Olšovský.

Slam Poetry All Stars (11. 7. 2021)
Slam poetry na divadelních prknech pod širým nebem s hvězdami české scény.

Slyšíš mě? (premiéra: 26. 7. 2021)
BodyVoiceBand, KND HAMU
Koncept, choreografie a režie: Jaroslava Šiktancová, Eliška Vavříková, hudba: Dušan Navařík, František Kukula, Lenka Mánková, scéna a kostýmy: Lidya Emir, Kristina Křížová, produkce: Helena Bartošová, Lucie Mlejnková, performeři: Vojtěch Bartoš, Katarina Hudačková, Arman Kupelyan, Marek Mikulášek, Natálie Podešvová, Omar Torrico Real.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka