24.4.2017: CHAT Slavností svobody s Mgr. Janou Komišovou

Od roku 1990 se Plzeň každoročně v květnu pomyslně vrací do roku 1945. Konají se Slavnosti svobody, na které přijíždějí lidé z celého světa, aby společně oslavili osvobození americkou armádou. Zajímá vás, jak budou letošní slavnosti probíhat? Zeptejte se Mgr. Jany Komišové z Odboru prezentace a marketingu města Plzně.

ONLINE CHAT - Vložte otázku zde

Cílená propagace v Plzni

Plzeň se opět chystá na Slavnosti svobody. Na program a organizaci slavností se můžete právě zde ptát Mgr. Jany Komišové z Odboru prezentace a marketingu města Plzně. Všechny dotazy zodpoví v pondělí 24. dubna 2017 během on-line chatu.

Historie

Osvobozením Československa spojeneckými vojsky v květnu 1945 skončily boje druhé světové války v Evropě. Většinu území dnešní České republiky obsadila sovětská armáda, převážnou část západních Čech jednotky 3. americké armády generála George Pattona. Rozkaz generála Dwighta Eisenhowera k postupu do nitra Československa zazněl 4. května, čímž začaly klíčové operace Američanů v Čechách. Plzeň se vojáků s bílou hvězdou dočkala 6. května a stala se posledním místem, kde skončila cesta spojeneckých vojsk evropským kontinentem. Památka bojujících nebo padlých Američanů byla zapomínána, dokonce znevažována a jakékoliv oficiální oslavy příchodu americké armády do Plzně byly před rokem 1989 nemyslitelné.

Od roku 1990 se Plzeň každoročně v květnu pomyslně vrací do roku 1945. Konají se zde Slavnosti svobody, na které přijíždějí lidé z celého světa, aby společně s obyvateli města, vojenskými veterány a jejich rodinnými příslušníky oslavili osvobození americkou armádou. Právě účast veteránů, jejichž každoroční návštěvy bývají plné emocí, byla donedávna základem připravovaného programu. S postupujícím časem veteránů ubývá. Zůstali již jen jednotlivci, kterým zdraví dovolí i přes svůj pokročilý věk absolvovat náročnou cestu do České republiky. Proto se město Plzeň snaží posunout oslavy osvobození do další roviny, která by zajistila kontinuitu Slavností svobody, zachování tradice, památku na zásadní momenty historie a především posílení současné svobody.

Program Slavností svobody je rozdělený do několika částí. Jedná se o pravidelně se opakující akce, např. konvoj vojenských historických vozidel, vzpomínková setkání u památníků II. světové války nebo beseda s veterány. Dílčí projekty jednotlivých klubů vojenské historie nabízí nová a zajímavá pojetí historie spojená s prezentací dobové vojenské techniky, zbraní, vojenských činností. Některé z projektů přesahují hranice jednotlivých ročníků a kontinuálně pokračují. V programu oslav se objevují také atraktivní novinky, které přilákají nové návštěvníky a nabízí program pro celou rodinu.

www.slavnostisvobody.cz

Křižíkovy sady připomenou působení týlových jednotek 2. pěší divize

Křižíkovy sady se stanou dějištěm vojensko-historického programu, který ukáže živý obraz dobového života amerických vojáků v roce 1945. Konkrétně bude zaměřen na příslušníky slavné 2. pěší divize armády USA. „Připomeneme především působení týlových jednotek této divize působících na území Plzně v květnu 1945 a téměř výlučně se budeme věnovat prezentaci příslušníků vojenské policie a zdravotní služby. Podle toho dozná změn i rozložení vojenského tábora,“ přibližuje projekt Plzeň 1945 Petr Tolar, jeden z organizátorů Klubu z vojenské historie Tommy & Yankee.

Vojensko-historický program doplní tzv. civilní část s kulturním děním na venkovním pódiu za účasti zajímavých interpretů dobové hudby, s módními přehlídkami, divadelními představeními a dalšími atraktivními akcemi. Vojenský tábor doplní kulisy, k nimž tradičně patří dřevěná hradba polepená dobovými plakáty nebo trafika. Návštěvníci se mohou těšit také na krátké hrané scénky inspirované děním v květnu 1945.

Dobový tábor americké armády bude plný originální vojenské techniky

Velký vojenský tábor 16. obrněné divize americké armády bude umístěn za Obchodním centrem Plzeň Plaza, v prostoru za řekou. K vidění tu budou desítky vozidel těžké i lehké obrněné techniky, dílenské a přepravní techniky zahrnující také stíhač tanků M36 Jackson nebo obojživelný nákladní automobil DUKW. „V premiéře se tu představí samohybná houfnice Sexton, zrenovovaný pojízdný originál ze soukromé sbírky na Slovensku, a z Polska přivezeme střední tank M4A1 Sherman,“ upozorňuje Pavel Rogl z pořádajícího klubu vojenské historie 16th Armored Division. 

Součástí vojenského ležení bude fungující polní kuchyně sdobovým vybavením, dílny, v nichž se bude provádět údržba či opravovat vozidla, vojenské ubikace jak pro mužstvo, tak důstojníky, stanoviště vojenské policie a ostatní zázemí. Program v kempu nabídne také ukázky střeleb z pěchotních zbraní, kulometů a děl z výzbroje vozidel.

V parku bude i historický stanový tábor Československé samostatné obrněné brigády a Královského letectva (RAF).

V pátek 5. a v sobotu 6. května vždy od 10 do 16 hodin se za Plazou představí plzeňská městská policie. Ukáže výstroj a výzbroj pořádkové jednotky a pro děti má připraveny různé kvízy, soutěže a další zábavu.

Na pódiu v amfiteátru vystoupí folkoví a country muzikanti, mezi nimi například Taxmeni, Míša Leicht + Forehand, Košík Band a plzeňský Michal Tučný Revival.

Kompletní program Slavností svobody naleznete zde. 

ONLINE CHAT - Vložte otázku zde

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 7 roky

    Co je nejnáročnější na organizování takových to oslav. Těšíte se na oslavy , nebo spíše si přejete aby vše dobře dopadlo a bylo už to za Vámi.Děkuji

    • Před 7 roky

      Dobrý den, nejsložitější je zkoordinovat všechny části programu dohromady, připravit Konvoj svobody, se kterým souvisí řada dopravních opatření, naplánovat a domluvit kvalitní kulturní program. Snadné není jednání s kluby vojenské historie, je jich mnoho, ale výsledek vždycky stojí za to a jsme rádi, že v Plzni chtějí být. I když je příprava namáhavá, baví nás to, jde přeci jen o naprosto unikátní akci, děláme to i kvůli veteránům a zejména proto, abychom nezapomínali na minulost... Jsem ráda, že město Plzeň si váží své historie a jsem velmi vděčná všem, kdo na Slavnostech spolupracují, kolegům z Policie ČR, Městské policie, dopravních podniků, z krajského úřadu a z magistrátu, produkční agentuře a dalším... a hlavně všem těm lidem z vojenských klubů, kteří to dělají dobrovolně. Věřím, že Slavnosti jsou součástí "svobodné Plzně" a budou k ní patřit i dál. Ale naprosto upřímně - samozřejmě, že se těším, že si 9. 5. oddychneme, až to bude vše v pořádku za námi :-). A za pár dní se pak pustíme do plánování dalšího ročníku.

  • Před 7 roky

    Co je největší tahák letošních oslav z Vašeho pohledu, ( co by návštěvník měl určitě vidět - navštívit.

    • Před 7 roky

      Dobrý den, tradičně patří mezi největší atrakce nedělní Konvoj svobody, velkým lákadlem jsou ale určitě vojenské historické kempy za Plazou a v Proluce. Velmi bohatý je kulturní program na náměstí i v amfiteátru za Plazou, festival pouličního jídla v DEPO2015 či prezentace Armády České republiky tamtéž. Na pondělí chystáme soutěž pro rodiny s dětmi, tentokrát na téma operace Anthropoid. Více na www.slavnostisvobody.cz.

  • Před 7 roky

    Budou letos přelétávat nad konvojem stíhačky ?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, ano, vojenské letouny přeletí nad Konvojem svobody v neděli, 7. 5. v 11:30.

  • Před 7 roky

    Jak je zajištěno ubytování a stravování pro účastníky slavnostního konvoje? Pojede letos konvoj přes Horní Břízu?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, účastníci konvoje z řad klubů jsou ubytováni různě, v rámci svého dalšího programu, řada z nich se účastní akcí v regionu. Klub 16. obrněné divize má svůj kemp v areálu za Plazou, další kemp je v Proluce. Veteráni jsou ubytováni v místních hotelích. Konvoj svobody projíždí pouze Plzní, Horní Břízou projíždí pravděpodobně konvoj organizovaný konkrétním vojenským klubem...

  • Před 7 roky

    Přijedou letos veteráni? Kolik a z jakých zemí? Jaký pro ně máte program? Mohou se s nimi občané potkat a diskutovat?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, veteráni přijedou, podle posledních informací 4 američtí a 6 belgických, moc se na ně těšíme. Pro veřejnost jsou připraveny besedy, v pátek se studenty a v sobotu 8. 5. v 9.30 pro širokou veřejnost v Měšťanské besedě.

  • Před 7 roky

    Dobrý den, práce na oslavách jsou jistě velmi náročné a nákladné. Dočetl jsem se, že magistrát se letos poprvé stal organizátorem celé akce. Do té doby to tedy organizovali militaristy z klubů vojenské historie? Jak je to s jejich účastí letos, zapojují se? Vy jim přispíváte? Smím se zeptat kolik činí takové náklady na tábory, kolonu, akce u pomníku atd.? Děkuji.

    • Před 7 roky

      Slavnosti svobody pořádá město Plzeň, ve spolupráci s kluby vojenské historie. Letos poprvé pořádá město Konvoj svobody, doposud se o jeho organizaci, s výjimkou dopravních a technických opatření, staraly vojenské kluby. Město letos převzalo péči o registraci vozidel v kompletním rozsahu. Kluby se zapojují intenzivně, v konvoji ale pojedou i jednotliví, registrovaní majitelé vojenské techniky. Součástí konvoje budou také dva strykery současné US Army.
      Jednotlivé kluby vojenské historie pořádají v rámci Slavností své kempy, letos je najdete v Proluce a v parku za OC Plaza. Náklady na Slavnosti činí souhrnem cca 4 mil. Kč, jedná se o čtyřdenní festival. Honoráře za prezentaci vojenských kempů kluby využívají pro údržbu své techniky a klubovou činnost, město tak podporuje jejich aktivitu, bez níž by Slavnosti svobody nemohly existovat. Členové klubů využívají pro své akce vlastní dovolenou, je to z velké části zejména dobrovolnická aktivita, kterou udržují pro společnost cenné historické dědictví.

  • Před 7 roky

    Dobrý den

    Už se přesně ví, jakou techniku zapůjčí vojenský historický ústav a kde bude k vidění? Děkuji!

    • Před 7 roky

      Dobrý den, VHÚ zapůjčuje na Slavnosti americký střední tank SHERMAN M 4A1 a americký stíhač tanků M-36 JACKSON. Novinkou je vyloďovací transportér LVT 4, přezdívaný Water Buffalo, "vodní buvol" a poprvé se též představí lehký tank M3 Stuart. Techniku můžete vidět v kempu 16. obrněné divize v parku za OC Plaza.

  • Před 7 roky

    Dobrý den, jaké jsou podmínky účasti v konvoji? Musí všechna auta i účastníci splňovat nějaké podmínky? Určuje někdo i oblečení účastníků nebo jde jen o partu fanoušků těchto automobilů a doby vůbec? Děkuji za odpověď a přeji velkou účast na Slavnostech!

    • Před 7 roky

      Dobrý den,
      konvoje se mohou účastnit vojensko-historická vozidla a technika vyrobená do roku 1945 v USA, Kanadě a Velké Británii, (vozidla západních Spojenců). Výjimku tvoří vojensko-historická vozidla vyrobená v USA do roku 1975 a kvalitní repliky vozidel z 2. světové války (vozidla západních Spojenců).
      Ostatní vozidla se mohou konvoje účastnit pouze po konzultaci s pořadatelem konvoje a na základě domluvy a po označení registrační kartou. Registrace probíhá na odkazu http://slavnostisvobody.cz/registrace-convoy-of-liberty-2017/.
      Vozidla vyrobená po roce 1945 budou řazena na konci konvoje dle stáří vozidla.
      Děkujeme za přání a těšíme se na viděnou na Slavnostech!

  • Před 7 roky

    Jak bude organizována doprava? Myslím tím záchytná parkoviště a navazující linky mhd?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, návštěvníci mohou využít parkovací domy v centru, tradičně využívají i parkoviště u obchodních center. Nejnáročnější situace bude v neděli, v době konání konvoje. Podrobné informace k dopravní situaci a provozu MHD najdete na www.slavnostisvobody.cz. Důležité je počítat s tím, že Konvoj svobody zastaví dopravu na Klatovské třídě zhruba od 10. hodiny do 13. hodiny, informace o náhradní dopravě najdete na webu www.pmdp.cz a www.slavnostisvobody.cz. Omlouváme se za potíže, ale věříme, že návštěvníci situaci pochopí, omezení budou v minimální možné míře.

  • Před 7 roky

    bude se letos neco dit na lobezske strelnici?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, prezentace Armády České republiky se letos uskuteční na parkovišti DEPO2015 v Cukrovarské ulici, v Lobzích 4. května proběhnout střelecké závody, které nejsou součástí Slavností svobody.

  • Před 7 roky

    Dobrý den, jak to bude s organizací konvoje mimo Plzeň. Lze někde najít soupis míst, kudy budou jednotlivé části konvoje projíždět?

    • Před 7 roky

      Co se týče konvojů mimo Plzeň, pak se jedná o aktivitu přímo klubů vojenské historie, město tyto konvoje nepořádá. Bližší informace tedy najdete na stránkách konkrétních klubů, či měst a obcí. Program v regionu najdete též na www.slavnostisvobody.cz

    • Před 7 roky

      Dobrý den, děkuji za otázku - konvoj letos organizuje poprvé samo město, samozřejmě ve spolupráci s kluby vojenské historie. Trasa bude tradiční, po Klatovské třídě od ulice Sukova, dolů po Klatovské a pak ze sadů Pětatřicátníků Tyršovou ulicí, prvních 60 vozidel odbočí na náměstí Republiky... podrobné informace najdete na www.slavnostisvobody.cz.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka