36. ročník festivalu Finále Plzeň začne 22. září

Letošní 36. Finále Plzeň se v západočeské metropoli uskuteční od 22. do 27. září. Nabídne průřez aktuální českou audiovizuální tvorbou – celovečerní filmy, dokumenty, seriály, internetové projekty a krátké filmy mladých tvůrců.

Cílená propagace v Plzni

Některé z nich v exkluzivních premiérách či předpremiérách. Soutěžní filmy zhodnotí nezávislá Mezinárodní odborná porota a Studentská porota Západočeské univerzity v Plzni, vítězné počiny získají cenu Zlatý ledňáček.  

„Roky jsme přemýšleli, jak jednoduše vyjádřit, o čem festival je. Letos se nám to konečně podařilo. Film-iálový inter-kino-vizní festival. Jen na Finále totiž uvidíte průřez kompletní českou audiovizuální tvorbou – filmy a seriály, které jsou v kině, v televizi nebo na internetu. Myšlenku letošní kampaně se podařilo do spotu sestříhat Lence Hojkové, jejíž proces tvorby jsme zaznamenali. Kromě projekcí je festival i o lidech, atmosféře, zážitcích a emocích, které si každý návštěvník míchá do vlastních koktejlů. Koláž je tedy leitmotivem letošního roku, který se otiskne nejenom v reklamě, ale i v samotném festivalovém dění,“ uvádí autor konceptu Jaroslav Mašek. 

Filmové tipy z festivalového programu

Z napjatě očekávaných českých filmů se divákům představí Úsvit, ambiciózní dobové drama s výrazně aktuálním vyzněním a s pečlivě odstíněným hereckým výkonem Elišky Křenkové v hlavní roli. Film talentovaného režiséra Matěje Chlupáčka Finále 22. září večer slavnostně zahájí. Těšit se diváci mohou také na groteskně-alegorickou road-movie Citlivý člověk, adaptaci stejnojmenného románu Jáchyma Topola s výrazným režijním rukopisem Tomáše Kleina a pozoruhodnými hereckými výkony Davida Prachaře či Taťány Dykové. Oba snímky měly světovou premiéru v hlavní soutěži MFF Karlovy Vary. Nejmenší diváky pak do kina přiláká animovaný snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo režiséra Davida Pošivače, oceněný na mezinárodní festivalu v Annecy.

Festivaloví návštěvníci budou mít dále jedinečnou příležitost vidět záhy po české distribuční premiéře Bod obnovy, unikátní sci-fi debutujícího režiséra Roberta Hloze. V hlavní roli snímku, zabývajícího se etickou otázkou nesmrtelnosti, se divákům představí nový herecký objev, Andrea Mohylová, herečka plzeňského divadla J. K. Tyla. Nedlouho po vstupu do distribuce festival uvede také Němá tajemství, suverénně zrežírované psychologické drama s kriminální zápletkou režiséra a scenáristy Tomáše Mašína. Spoluautorkou rafinovaně vystavěného scénáře je Alice Nellis, hlavní role ztvárnili Jana Plodková, Marián Mitaš a Milena Steinmasslová. Pozoruhodná je také generační výpověď debutujícího Alberta Hospodářského, výrazně autentický snímek Brutální vedro, oceněný zvláštním uznáním poroty v soutěžní sekci Proxima na MFF Karlovy Vary. 

Netradiční divácký zážitek slibuje i projekce animovaného krátkého filmu Ondřeje Moravce Tmání, prvního české filmu vytvořeného ve virtuální realitě.

Mezi více než stovkou projekcí diváci najdou kromě nejnovějších českých či koprodukčních filmových lahůdek již tradičně výběr nejzajímavějších titulů z Německa, v sekci Zoom se pak představí trojice festivalově úspěšných snímků z Ukrajiny. V soutěžním programu festivalu se diváci mohou těšit také na oceňované drama íránského režiséra Abbase Aminiho Nekonečná hranice, které vzniklo v německo-íránsko-české koprodukci. Snímek, který se odehrává na íránsko-afghánské hranici a vypráví příběh Ahmeda, učitele v exilu, zvítězil letos v soutěži Big Screen na MFF v Rotterdamu. 

Finále nově i pro neslyšící 

Novinkou je speciální sekce pro neslyšící. „Rozhodli jsme se naše kinosály otevřít i pro neslyšící, proto k několika vybraným filmům připravíme speciální titulky a úvody i následné diskuze s tvůrci budou tlumočeny do znakového jazyka,” přibližuje ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová. Neslyšící včetně doprovodu budou mít vstup zdarma.

Doprovodný program pro malé i velké

Festival není tradičně jen o sledování filmů, do Plzně zamíří řada hvězdných hostů, kteří uvedou svá díla a diváci se s nimi budou moci osobně setkat. Kromě toho festivalový víkend zpříjemní Festival vína, který se odehraje před Měšťanskou besedou. A protože se v Plzni od 22. do 23. září koná Mezinárodní knižní festival a veletrh Svět knihy, festivalová akreditace na něj zajistí vstup zdarma. 

Součástí doprovodného programu festivalu budou také další aktivity. Na své si přijdou i nejmenší diváci, ti se mohou těšit na tematické workshopy k dětským filmům z festivalového programu. 

Vstupenky, akreditace a festivalová mobilní aplikace

Všechny filmy na Finále mohou návštěvníci vidět za téměř symbolické vstupné 100 Kč za projekci nebo si pořídit výhodné festivalové akreditace, které budou v prodeji od 9. září. Mobilní aplikace Finále Plzeň pak nabídne kompletní program a možnost pořídit si vstupenky online za pár kliknutí. Vstupenky je možné zakoupit rovněž přes goout.cz.

Aktuální informace o festivalovém programu, vstupenkách a hostech najdete na www.festivalfinale.cz a Facebooku a Instagramu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka