5 tipů pro efektivní učení cizího jazyka

Říká se "kolik umíš jazyků, tolikrát jsi člověkem". Jak vůbec začít a proč je dobré jazyky umět? Jaké jsou efektivní metody, které při učení pomohou? Přečtěte si tento článek!

Cílená propagace v Plzni

Máme pro vás 5 tipů na efektivní učení cizího jazyka 

Požadavek na znalost cizího jazyka hraje ve společnosti stále důležitější roli. Mnoho pracovních pozic není možno vykonávat bez zvládnutí alespoň komunikativní úrovně angličtiny nebo němčiny. Výuka cizích jazyků začíná už ve školkách a základních školách, kde si děti od raného věku jazyky postupně osvojují.

1. Důležité je vědět „proč“

Je jasné, že umět cizí jazyk přináší vživotě řadu benefitů vpodobě rozšiřování kompetencí, znalostí a komunikačních i jiných schopností. Proč konkrétně sučením jazyka začít a kde všude je využijete?

  • Cestování (Rádi byste si objednali vrestauraci nebo se zeptali na cestu?

  • Podnikání (Chcete začít podnikat vcizí zemi a orientovat se jako rodilý mluvčí?)

  • Vzaměstnání (Máte zájem o pracovní pozici, kde je jazyk jedním zhlavních požadavků?)

  • Lepší přístup kinformacím (Mnoho publikací, článků a zpráv není dostupné včeském jazyce)

Avšak spíše než vědět „proč se učit“, je mnohem složitější zjistit „jak se učit“. Tady je přehled tipů a metod, které sodpovědí na tuto otázku pomohou.

2. Postavte se výmluvám

Ať už se chcete učit italsky, německy, vietnamsky nebo anglicky, je třeba přestat se vymlouvat a opravdu začít. Že vám zní cizí jazyk divně nebo je příliš odlišný od vaší mateřštiny? Na takové argumenty zapomeňte. Že nemáte na učení čas? Přizpůsobte tomu své priority a vyhraďte si na učení třeba pár minut denně. Stydíte se? Každá výmluva je o důvod víc, proč začít.

3. Spojte učení s tím, co vás baví

Studium cizího jazyka lze kombinovat se vším, co vás baví! Rádi cestujete, díváte se na filmy, posloucháte hudbu nebo sportujete? Spojte svou motivaci sučením a využijte toho při rozšiřování znalostí.

4. Preferujte vtipné a logické (nebo „důsledkové“) představy

Lidé mají potenciál nalít si do hlavy obrovské množství slovíček. Že vám věta vcizím jazyce zní jako zkomolenina českých slov, co nedávají smysl? Spojte si asociace a vytvořte si znich svůj vlastní příběh. Že slovo „Nu?c ch?m” připomíná slova „noc“ a „chrám“? Nevadí! Čím více jste kreativní, tím více slov si zapamatujete a tím více posilujete svoje vypravěčské schopnosti

5. Vžijte se do situací každodenního života

Zkuste zakomponovat jazyk do každodenních situací ve vašem životě? Jedete zrovna vtaxíku? Jak byste taxikáře požádali, aby vás dovezl na vámi požadovanou adresu? Potřebujete se vobchodě zeptat na dostupnost některého druhu zboží? Jak by to vypadalo vcizím jazyce?

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka