Alfa odehrála 500. reprízu veleúspěšné maňáskové grotesky Tři mušketýři

V pondělí 19. 6. ráno odehráli loutkoví Tři mušketýři pětisté představení. Nejúspěšnější inscenace v historii plzeňského Divadla ALFA je ověnčená cenami z mnoha českých i zahraničních festivalů a hrála se v celé řadě zemí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Kromě Evropy jí tleskali diváci v USA, Kanadě, Japonsku, Izraeli, Turecku či Spojených arabských emirátech. Premiéra Tří mušketýrů se uskutečnila v dubnu 2006.

Pod kultovní inscenací jsou podepsáni kmenoví tvůrci Alfy, režisér Tomáš Dvořák, dramaturg Pavel Vašíček a výtvarník Ivan Nesveda. Inspirovali se slavným románem Alexandra Dumase staršího a také jednou z jeho verzí na stříbrném plátně, němou groteskou Maxe Lindera z roku 1922. Inscenace je nabitá gagy a hraje se téměř beze slov, loutky se mezi sebou dorozumívají pomocí citoslovcí. Funkci filmových mezititulků přebraly písničky, zpívané za živého doprovodu harmoniky, dud a bicích. Autorem hudby je Michal Vaniš a texty k písničkám napsala herečka Blanka Josephová-Luňáková. Díky známému příběhu i nadsázce jsou plzeňští Tři mušketýři dobře srozumitelní. I pro maňásky platí: „Jeden za všechny, všichni za jednoho!“

Výjimečnost inscenace podtrhuje loutkářské mistrovství herců Divadla ALFA, kteří v ní účinkují. Jsou to Martina J. Hartmannová, Petr Borovský nebo Petr Vydarený, Martin Bartůšek, Bob Holý, Robert Kroupar, Blanka Josephová-Luňáková, Matěj Siegl a Vladimír Sosna.
Mezi více než dvaceti cenami a nominacemi, které Tři mušketýři doma i po světě nasbírali, jsou ceny z festivalu Skupova Plzeň, Cena Erik, velmi prestižní nominace výroční divadelní Ceny Alfréda Radoka (2006) nebo pomyslný titul Inscenace roku 2006 v anketě Divadelních novin. V roce 2011 bylo představení oceněno, jako nejlepší inscenace na festivalu Dítě v Dlouhé. Mušketýři přivezli ceny i z festivalů v Srbsku, Polsku, Maďarsku, Slovensku, Chorvatsku nebo Slovinsku.

Ani 17 let po svém prvním uvedení inscenace Tři mušketýři nezestárla. V pondělí 19. června večer ji čekala při 501. repríze malá oslava, a i nadále zůstává v repertoáru Divadla ALFA. „Tři mušketýři je bezesporu mezinárodně nejúspěšnější česká loutková inscenace po roce 2000. Když spočítám všechna zahraniční hostování a ohlasy, myslím že bude patřit mezi mezinárodně nejúspěšnější počiny celého českého divadla,“ řekl Jakub Hora, ředitel Divadla ALFA. Mušketýři budou také dál cestovat. V září a říjnu 2023 pojedou hrát do Německa, čeká je Braniborsko, severní Německo a mezinárodní loutkový festival v bavorském Augsburgu.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka