Animánie pozpátku. Začíná slavnostním zakončením a končí zahájením

15. ročník festivalu Animánie se přesunul do online prostředí, i tam ale zůstává věrný letošnímu tématu, které zní „Pozpátku“.

Cílená propagace v Plzni

Festival proto ve čtvrtek 19. 11. zahájí „slavnostní zakončení“. Během ceremoniálu budou vyhlášeni vítězové letošní mezinárodní přehlídky audiovizuální tvorby děti a mládeže do 26 let. V průběhu čtyř dnů bude všech 150 soutěžních snímků odvysíláno online prostřednictvím stránek www.festival-animanie.cz., program nabídne také workshopy animace nebo hraní počítačových her. V neděli 22. 11. Animánii zakončí „slavnostní zahájení“.

Zahájení i zakončení festivalu, které bude vysíláno ze záznamu, se natáčí ve studiu v prostorách plzeňského centra Moving Station. Oba ceremoniály jsou v režii členů Cirkusu Paciento, kteří vyhlásí vítěze soutěže v celkem šesti hlavních kategoriích. „Naše festivalová porota letos bohužel nemůže zhlédnout snímky společně s diváky v kinosále, porotci Jaroslav Vančát, Lou Sanitráková a Miki Kirschner se na filmy dívali individuálně, a protože letošní téma zní ‚Pozpátku‘, napadlo nás, že nic nebrání tomu, abychom vítěze netradičně vyhlásili už na začátku festivalu,“ vysvětlil ředitel festivalu Animánie Jan Příhoda. Festivalové Animáničky udělí kromě odborné poroty ve svých kategoriích i porota dětská a studentská.

Epidemie covidu znemožnila vítězům osobní převzetí cen, organizátoři proto vymysleli originální řešení – Animáničky si ocenění tvůrci vytisknou sami na 3D tiskárně. „Letošní Animáničku navrhla studentka multimédií na Fakultě designu a umění ZČU Julie Tampierová a spolu se svým kolegou Jakubem Noskem návrh vymodelovali v 3D. Parametry pro 3D tiskárnu zašleme vítězům jednotlivých kategorií elektronicky. Pokud by ale někdo měl s tiskem problémy, rádi mu pomůžeme,“ upřesnil Jan Příhoda.

Koronavirové době a tomu, že diváci mohou sledovat festival pouze online, se přizpůsobily i workshopy. Animátorská polepšovna poradí, jak si doma vytvořit vlastní animační studio nebo jak natočit jednoduché triky, třeba ohňostroj.

Zajímavý bude i herní program, který je letos bohatší než kdy dřív. Nabídne mimo jiné unikátní gameplay letošní novinky Creaks, kterou pro festival exkluzivně představí tvůrce Radim Jurda ze studia Amanita Design. Součástí festivalového programu je i autorské hraní Pilgrims (rovněž z dílny Amanita Design), kde jeden z autorů Václav Blín provede hráče základním schématem hry.

Všechny soutěžní bloky, workshopy, hraní her i další akce letošního festivalového programu budou přístupné zdarma na YouTube kanále, stačí se jen v danou dobu připojit. Podrobný program i další informace najdete na www.festival-animanie.cz nebo na FB Animánie.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 18.11.2020 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka