Balené uhlí v kostce

Uhlí patří mezi nejvíce využívaná pevná paliva v domácnostech i podnicích. V poslední době je stále populárnější balené uhlí, protože s ním ušetříte čas. Přečtěte si o jeho výhodách.

Cílená propagace v Plzni

Co je to uhlí?

Uhlí je hořlavá hornina. Jak jeho název naznačuje, je tvořeno převážně prvkem jménem uhlík. Od nejnižšího stupně prouhelnění známe řadu lignit, dále hnědé uhlí, pak černé uhlí a nakonec antracit. Používá se v kotlích a kamnech, u kterých to výrobce přímo doporučil. Pro každý specifický typ topeniště existuje jiný název baleného uhlí podle velikosti a druhu. Například hnědé balené uhlí ořech 2 je určeno pro automatické kotle.

Zjednodušte si život s baleným uhlím

Můžete si vybrat ze dvou způsobů dovozu této suroviny. Tradičním způsobem dopravy je na korbě nákladního vozidla. Čeká vás ruční vykládka, hlídání ideálního vyschnutí uhlí na slunci za teplých dnů, a pak uložení ve vyhrazeném sklepě. Je to spojené se spoustou nepořádku. Tomu všemu se vyhnete nákupem baleného uhlí.

Výhody baleného uhlí

Tou nejčistší a nejkomfortnější formou nákupu je uhlí balené v pytlích. Ty jsou uložené na paletě, kterou vám dovezou až před bránu vašeho domu. Je to zcela bezprašný způsob. Pytlované uhlí si donesete až přímo ke kamnům a po otevření můžete v čistotě přikládat. V zimním období se může stát, že v pytli bude kondenzovaná vlhkost. Je to způsobeno prudkými výkyvy teplot mezi mrazem při těžbě a přepravě. Při následném ohřátí se objeví voda. Postačí, když si pár pytlů donesete ke kamnům, otevřete a necháte proschout.

Ve kterých kotlích využijete balené uhlí?

Běžně se na spalování uhlí v domácnostech používají dva typy kotlů. Je to plně automatický s podavačem nebo klasický na ruční přikládání. Existují i hybridní kotle, ve kterých lze lisované dřevěné pelety střídat s baleným hnědým uhlím. Obě suroviny vysypete do zásobníku a na základě nastavené teploty na termostatu se dočkáte vyhřátého domova.

Jaké velikosti baleného uhlí seženete?

Balené uhlí zakoupíte v několika frakcích. Faktorem pro výběr je velikost, která je vhodná pro vaše topeniště. Automatický kotel vyžaduje nejmenší kousky do 2,5 cm, název je u hnědého baleného uhlí ořech 2, balené černé uhlí má pojmenování hrášek. Označení ořech 1 se používá pro oba druhy uhlí, maximální rozměr je 4 cm s využitím pro kamna. Pojem kostka uslyšíte u obou forem baleného uhlí s rozměry do 9 cm a je pro klasická kamna a roštové kotle.

Potřebujete balené uhlí?

Chcete zažít komfort s baleným uhlím, které vám přivezou až před váš dům? Podívejte se na nabídku e-shopu Optimtop.cz. Tam naleznete bohatý výběr obou druhů uhlí ve všech dostupných velikostech. Pokud potřebujete radu ještě před samotným výběrem, na infolince vám pomohou. Doprava je po celé České republice zdarma.

Zdroj obrázku: Sunny_Smile / Shutterstock.com

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka