Ceny energií v roce 2022 stále porostou. Co dělat?

Rychlý růst cen energií, zboží i služeb bude v roce 2022 zřejmě pokračovat. Jak se s růstem výdajů osobního i rodinného rozpočtu vypořádat? Přinášíme vám několik tipů, jak dostat náklady pod kontrolu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Máte nedostatek financí? Podívejte se na své příjmy a výdaje

Pokud vás každý měsíc trápí nedostatek financí a máte problém vyjít s výplatou, měli byste svůj měsíční rozpočet důkladně analyzovat. Sepište si výši svých pravidelných příjmů a výdajů. Následně hledejte způsoby, jak vše optimalizovat.

Jak navýšit příjmy?

Pokud máte problémy na příjmové stránce, máte v zásadě dvě řešení.

Můžete se buď pokusit navýšit příjmy ze své stávající činnosti – tedy požádat o vyšší mzdu v případě zaměstnanců, nebo fakturovat za své zboží a služby vyšší částky, pokud podnikáte.

Druhou variantou je nalezení nových zdrojů příjmu. Tedy buď zaměstnání změnit, případně si najít ještě přivýdělek formou brigády. Anebo rozjet nové podnikání.

Jak snížit výdaje?

Snížení výdajů se odvíjí od toho, jaké výdaje aktuálně máte. Každý, kdo své výdaje nedrží pravidelně na uzdě, je ale obvykle schopen najít úsporu ve výši alespoň 10 % oproti stávajícímu stavu.

Podívejte se nejprve na největší částky. Nejste schopni ušetřit za plyn, vodu a elektřinu? Podívejte se na srovnání cen plynu a elektřiny a zkuste najít nového dodavatele. V dnešní době se určitě vyplatí zafixovat ceny energií na více let, abyste měli jistotu stálé ceny.

Snížit lze i za výdaje v restauracích a kavárnách – pokrmy si připravujte levněji doma. Potraviny nakupujte v akcích a automobil, který máte jen pro sebe, vyměňte za spolujízdu či veřejnou dopravu.

Máte přebytek financí? Spořit nemá smysl

Pokud se vám povedlo rozpočet dát do pořádku a peníze vám naopak zbývají, nemá smysl nechávat větší částky na spořicím účtu. Ten totiž obvykle nabídne nižší zhodnocení, než je aktuální hodnota inflace.

Investujte do úsporných opatření

Přebytky tedy investujte nejlépe do dalších úsporných opatření. Zateplení domu a bytu je v době rostoucích cen energií i materiálů rozumným řešením. Levněji v budoucnu stavební úpravy neprovedete a vzhledem k rostoucím cenám energií se vám investice o to rychleji vrátí v podobě nižších částek na vyúčtování.Investovat můžete i do moderních úsporných spotřebičů nebo například do fotovoltaických panelů pro výrobu elektřiny.

Investujte na finančních trzích

Pokud vám stále nějaké finance zbývají, rozumné bude je investovat na finančních trzích. Snažte se dlouhodobě cílit na roční zhodnocení mezi 5 až 10 % při rozumné míře rizika. Díky tomu překonáte současnou inflaci a váš majetek se bude reálně zhodnocovat.

Foto: www.pexels.com/photo/crop-faceless-woman-adjusting-rotary-switch-of-stove-4910217/

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka