Den architektury v Plzni podvanácté: procházky a prohlídky doplní projekce

Mezinárodní den architektury doprovází již 12. ročník festivalu Den architektury, který se tradičně koná první říjnový víkend.

Cílená propagace v Plzni

Zejména prostřednictvím mimořádných prohlídek (mimořádných) budov a komentovaných procházek po městě nabízí veřejnosti bezprostřední zkušenost a prožitek architektury. Hlavní program v Plzni doplní tematická filmová projekce, workshop pro děti a vernisáže dvou výstav.

Zatímco loňský ročník se zaměřil na současnou architekturu, letos zveme obyvatele města k průzkumu architektury vzniklé v období 1948–1989. Program festivalu tak volně navazuje na odborně popularizační projekt Plzeňský architektonický materiál (PAM), který se v posledních letech zaměřuje i na výzkum a zprostředkovávání architektury právě tohoto období.

Všechny akce v rámci Dne architektury v Plzni jsou zdarma a na žádnou z nich není zapotřebí se registrovat.

Komentované prohlíky a procházky povede architekt a historik architektury Petr Klíma, dramaturg akce. Program sestavil tak, aby „zájemci měli možnost poznat objekty, které si uchovaly značnou část svých původních architektonických hodnot, a to včetně staveb, které jsou v blízké budoucnosti odsouzeny k demolici.“

Program festivalu odstartuje již v pátek 30. září večer v DEPO2015 projekcí dokumentu Paradise Lost, History in the Unmaking, který zachycuje příběh zániku brutalistického komplexu knihovny v Birminghamu.

V sobotu 1. října v dopoledních hodinách zavede účastníky komentovaná procházka Plzeň – proměny centra města v letech 1948–1989 do lokality mezi Americkou třídou, Ukrajinskou ulicí a nábřežím řeky Radbuzy k někdejšímu OD Prior, výškové stavbě tzv. Bohemky a dnes již neexistujícímu Domu kultury. Součástí procházky bude i prohlídka vestibulu budovy Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje v Nádražní ulici.     

Odpolední program bude sestávat z komentovaných prohlídek vybraných budov. Zájemci si tak budou moci projít interiéry Hotelu Central, členitý areál učňovských škol (dnešní SPŠ dopravní Plzeň), a komorní kampus bývalé Krajské politické školy (nynější Šafránkův pavilon LF UK). Procházka skončí zastavením u budovy Tranzitní telefonní ústředny v Plzni na Lochotíně. Výběr staveb mj. připomíná plzeňskou rodačku a významnou zdejší architektku Jaroslavu Gloserovou, (spolu)autorku hotelu Central a KPŠ, od jejíhož narození letos v létě uplynulo 90 let.

Neděle 2. října nabídne dopoledne další komentované prohlídky staveb, soustředěných tentokrát v blízkosti Štefánikova náměstí. Navštívíme Zimní stadion (dnes Logspeed CZ arénu), budovu závodu Styl a blízký sportovní areál TJ Slavoj Plzeň.

Odpoledne se uskuteční druhá komentovaná procházka: Plzeň – proměny Jižního Předměstí v letech 1948–1989, během níž účastníci poznají nejvýznamnější stavby v okolí: někdejší hotel Škoda, budovu generálního ředitelství Škodových závodů, objekty bývalých škodováckých jeslí a 2. ZŠ nebo experimentální obytný dům PL–60.

Zároveň od 15 hodin se v Papírně Plzeň bude konat také výtvarný workshop pro děti i rodiče s názvem Posviťme si na 60. léta. Inspirováni tehdejším designem budou účastníci navrhovat interiérové prvky. Workshop připravily lektorky z iniciativy Architektura pro děti aneb Město letí.

Program zacílený na poválečnou architekturu v Plzni doplní v následujících dnech zahájení dvou výstav tematizujících plzeňskou architekturu a veřejný prostor města. V pondělí 3. října od 17 hodin proběhne vernisáž výstavy Stavitelé města v letech 1914–1948. Ta je věnována několika desítkám stavitelů, kteří v době mezi první světovou válkou a únorovým převratem zásadně přispěli k rozvoji Plzně. V úterý 4. října v 18 hodin na ni v prostoru Moving Station naváže zahájení fotografické výstavy Vizuální šumák. Výstava připravená společně s iniciativou Vizuální smog v Plzni, upozorní na všudypřítomný vizuální šum, přispívající k roztříštěnosti veřejného prostoru.

Plzeňskou část Dne architektury pořádá spolek Pěstuj prostor ve spolupráci se spolkem Kruh a s podporou města Plzně, Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kultury ČR. Souhrnný program akcí v celé ČR najdete na denarchitektury.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka