Divadelní léto zahájí obnovená premiéra inscenace Poslední zrnko písku

14. ročník Divadelního léta pod plzeňským nebem začíná už v sobotu 12. 6., kdy se na scéně U Zvonu odehraje Poslední zrnko písku.

Cílená propagace v Plzni

Autorská inscenace vznikla vloni v rámci rezidenčního pobytu studentů DAMU a dramaturg Jaroslav Jurečka za ni převezme Uměleckou cenu města Plzně. Poslední zrnko písku, které je na programu i v neděli 13. 6., vystřídá v pondělí 14. 6. večer muzikálových hitů Divadla J. K. Tyla Jsme muzikál! Premiéra letošní hlavní novinky Romeo a Julie se chystá na 26. 6., následovat bude deset repríz. Ve druhé polovině července nabídne Divadelní léto reprízy úspěšné inscenace Cyrano z roku 2018, premiéru autorské novinky Slyšíš mě? a tradiční slam poetry.

Vstupenky na Divadelní léto jsou k dostání prostřednictvím sítě GoOut a v den představení od 19 hodin v pokladně U Zvonu.

Poslední zrnko písku vznikalo vloni v průběhu rezidenčního pobytu souboru Činohra 16-20, v umělecké dílně PaNaMo v Partolticích. Premiéru měla inscenace na scéně U Ježíška 25. 7. 2020. „Byla to první rezidence, kterou jsme v rámci Divadelního léta realizovali. Jsem velmi ráda, že se to navzdory pandemii podařilo a inscenace vzbudila zájem i při dalších uvedeních v rámci festivalu Barokní dech a také na pražské Štvanici,“ říká ředitelka festivalu Divadelní léto Marcela Mašínová.

Jaroslav Jurečka získal za dramaturgii a podílení se na vzniku textu a hudby ke hře Poslední zrnko písku Cenu města Plzně za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let, kterou převezme v září 2021. Autorská inscenace zkoumá touhu po změně a také strach ze změny. Vznikala vloni bezprostředně po první vlně pandemie, v době, kdy mladí umělci končili studium na DAMU. Dramaturg Jaroslav Jurečka, herec Jakub Svojanovský a herečky Zuzana Černá a Eliška Zbranková nastoupili do angažmá v Národním divadle Brno. Jejich kolegové Jessica Bechyňová, Michael Goldschmid a Kryštof Dvořáček zůstali na volné noze, hostují či příležitostně natáčí.

„Do Plzně se vracíme téměř po roce a inscenace za tu dobu ještě uzrála. Téma nezadržitelné změny se totiž v poslední době dotklo asi každého z nás a s touto novou zkušeností se teď všichni budeme setkávat i na představeních. Vůbec jsme tehdy netušili, jak moc konkrétní rysy mohou hrozby, o kterých hrajeme, dostat. Prožili jsme celý rok v izolaci, a tak je pro nás Poslední zrnko především radost z možnosti se znovu setkat, hrát a sdílet spolu emoce a zážitky,“ říká režisérka Aminata Keita, která se po hostování v Brně chystá do plzeňského Divadla J. K. Tyla.

Po obnovené premiéře a jedné repríze Posledního zrnka písku pozve festival 14. 6. na večer Jsme muzikál!, složený z hitů minulého, současného i budoucího repertoáru muzikálu Divadla J. K. Tyla. Příjemným setkáním pod otevřeným nebem provede šéf muzikálového souboru plzeňského divadla Lumír Olšovský.
Technická produkce festivalu je připravena dodržet všechna hygienická opatření tak, aby bylo zajištěné bezpečné prostředí pro diváky, herce i tým. „Nadále sledujeme aktuální opatření a jsme připraveni na ně podle potřeby reagovat. Sedadla v hledišti i prostory pro diváky budeme po každém představení dezinfikovat a dezinfekce je také na místě k dispozici. Všechna tato opatření jsme si vyzkoušeli už v minulém roce. O respektování aktuálních pravidel samozřejmě žádáme i naše diváky, informace najdou na našich stránkách www.divadelnileto.cz,“ upozorňuje ředitelka festivalu Marcela Mašínová.

Stále ještě se lidé mohou připojit k akci Poděkujte vstupenkou! a vyjádřit své díky zdravotníkům Fakultní nemocnice Plzeň. Vstupenku pro ně jako dárek na představení Romeo a Julie dne 6. 7. je možné koupit prostřednictvím předprodeje na Divadelní léto v síti GoOut.

Festival Divadelní léto pod plzeňským nebem podporují město Plzeň a Plzeňský kraj.

Divadelní léto pod plzeňským nebem
14. ročník, 12. červen – 28. červenec 2021, scéna U Zvonu, Plzeň
 

Program (změna vyhrazena)

Romeo a Julie (premiéra 26. 6. 2021, reprízy 28. 6. – 7. 7.)
Spolek Kašpar
Režie: Jakub Špalek, hrají: Daniel Pivoda Ondráček, Tereza Slámová, Jan Zadražil, Eva Elsnerová, Miloslav Tichý, František Kreuzmann, Štěpán Coufal a Kristián Stolařík.

Cyrano (obnovená premiéra: 16. 7. 2021, reprízy: 17. 7. – 20. 7.)
Režie: Ivan Řezáč, hrají: Michal Dlouhý, Miloslav Tichý, Kamil Halbich, Malvína Pachlová a další.

Poslední zrnko písku (obnovená premiéra 12. 6. 2021, repríza 13. 6.)
Činohra 16-20
Režie: Aminata Keita, scénář: Aminata Keita, Jaroslav Jurečka a kol., hrají: Jessica Bechyňová, Zuzana Černá, Kryštof Dvořáček, Michael Goldschmid, Jakub Svojanovský, Eliška Zbranková.

Slyšíš mě? (premiéra: 26. 7. 2021, repríza: 27. 7.)
BodyVoiceBand, KND HAMU
Autoři: Jaroslava Šiktancová, Eliška Vavříková a Dušan Navařík, režie: Jaroslava Šiktancová a Eliška Vavříková, performeři: Arman Kupelyan, Katarína Hudačková, Marek Mikulášek a další.

Jsme muzikál! (14. 6. 2021)
Hity z minulého, současného i budoucího repertoáru muzikálu Divadla J. K. Tyla a možná i něco navíc! Příjemným večerem pod otevřeným nebem provede šéf muzikálového souboru DJKT Lumír Olšovský.

Slam Poetry All Stars (11. 7. 2021)
Slam poetry na divadelních prknech pod širým nebem s hvězdami české scény.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka