Dotace pomohou prodejnám v malých obcích

Rada kraje schválila poskytnutí dotací z dotačního titulu Zachování prodejen v malých obcích Plzeňského kraje 2021 v celkové výši 3 076 tis. Kč, rozdělení dotací musí schválit ještě Zastupitelstvo Plzeňského kraje.

Jarní servisní akce AUTO CB

O dotaci mohly požádat obce do 500 obyvatel, případně obce do 1000 obyvatel, pokud obec žádala o dotaci pro prodejnu, která se nachází v její části obce do 250 obyvatel. Výše dotace je 100 tis. Kč, pokud prodejnu provozuje obec, 50 tis. Kč, pokud obec hradí náklady na energie a v ostatních případech (příspěvek provozovateli prodejny) je max. dotace 30 tis. Kč. Obec může požádat o dotaci i na provoz pojízdné prodejny, zde je max. výše dotace 15 tis. Kč.

Čtyři obce podaly žádost pro více než jednu prodejnu - Nezdice na Šumavě (pro 3 kamenné prodejny), Čížkov (3 kamenné prodejny), Hlohovice (2 kamenné prodejny) a Mladý Smolivec (pro 3 kamenné a 1 pojízdnou prodejnu). Přijaté žádosti se tedy týkají celkem 89 prodejen - 86 kamenných a 3 pojízdných.

Dotační titul by měl alespoň částečně přispět obcím k udržení kamenného obchodu, případně k zachování služeb pojízdné prodejny. Pro starší občany je místní obchod často jedinou možností, kde si nakoupit alespoň základní potraviny. Navíc plní i funkci sociální - jde také o místo, kde se starší občané setkávají. Tento dotační titul vyhlásil Plzeňský kraj poprvé v roce 2018 (žádost o dotaci podalo 33 obcí a bylo rozděleno přibližně 1,3 mil. Kč). V roce 2019 bylo podpořeno 61 prodejen částkou 2,005 mil. Kč, v roce 2020 kraj přispěl částkou 2,670 mil. Kč na podporu 79 prodejen.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka