Elektrická budoucnost automobilky Volvo Cars

Pro Volvo Cars znamená elektrifikace mnohem více než pouhý přechod k elektrickým pohonným agregátům.

Cílená propagace v Plzni

Z pohledu automobilky se jedná o nové paradigma v konstrukci automobilů, jehož manifestem je pro příští generaci zcela elektrických automobilů Volvo koncepční vůz Volvo Concept Recharge.

Věrno hrdé skandinávské designérské tradici se Volvo Concept Recharge řídí především rčením „méně, zato lépe“. Například odebráním složitého ústrojí spalovacího motoru se konstruktérům podařilo zdokonalit proporce vozu, zvětšit vnitřní prostor a zároveň zlepšit aerodynamické vlastnosti vozu. Výsledkem je model, který nabízí opravdu lepší řešení, která podpoří udržitelný rodinný život.

První generace elektrických vozů Volvo je opatřena stejnou podlahou jako automobily se spalovacím motorem. Bylo proto nezbytné najít rovnováhu v proporcích a prostoru, aby bylo možné zakomponovat do vozu jak soustavu akumulátoru, tak i spalovací motor. Příští generace plně elektrických vozů Volvo, jejímž prvním představitelem bude první SUV společnosti kompletně postavené na základě nové technologie pro čistě elektrické vozy, bude stejně jako koncepční vůz Concept Recharge vybavena plochou podlahou.

Po odstranění spalovacího motoru a jeho nahrazení kompletní soustavou akumulátoru uloženou pod plochou podlahou se konstruktérům podařilo prodloužit rozvor kol a vytvořit větší prostor pro kola. Výsledkem jsou kratší převisy a mnohem více vnitřního prostoru včetně velkorysého úložného prostoru mezi předními sedadly.

V rámci koncepčního vozu Concept Recharge vedla tato vylepšení designéry ke změně pozice sedadel, optimalizaci profilu střechy a snížení kapoty při zachování vysoké jízdní pozice, kterou řidiči vozů Volvo XC40, XC60 a XC90 milují. Na základě uvedeného přístupu bylo oproti klasickým vozům SUV dosaženo lepší aerodynamiky, která přispívá k delšímu dojezdu.

Prostřednictvím zmíněného koncepčního vozu představí automobilka Volvo také svůj nový designový jazyk. V souladu s mottem „méně, zato lépe“ byly odstraněny všechny nepotřebné prvky a vše, co zbylo, bylo zpracováno velmi precizně do designu, který působí velmi vyrovnaně. Tradiční maska chladiče byla nahrazena strukturou připomínající štít, podporovanou novou interpretací světlometů Volvo v provedení Thorova kladiva. Součástí světlometů je nejnovější technologie HD osvětlení nabízející čistou grafiku, která se objevuje po setmění, kdy se rozsvítí hlavní světlomety. I nadále zůstávají charakteristická zadní vertikální světla, která se již stala součástí tradice značky Volvo, nicméně nyní jsou designově přepracována do tvaru křídel, která se při vyšších rychlostech rozšiřují a dále zlepšují celkovou aerodynamiku.

„Náš koncepční vůz Concept Recharge představuje manifest plně elektrické budoucnosti automobilky Volvo Cars i nový typ vozu,“ uvedl Robin Page, ředitel pro design. „Jedná se o vůz, který nabízí nové a moderní proporce ruku v ruce s všestranností, přičemž názorně ukazuje, co vše umožňuje technologie z hlediska designu.“

Designový jazyk Volvo nabírá u koncepčního vozu Concept Recharge novou formu také v interiéru. Plochá podlaha nabízí více prostoru i lepší jízdní pozice pro celou posádku vozu. V centru nového vylepšeného uživatelského zážitku stojí 15" dotykový displej spolupracující s příští generací propojeného infotainment systému automobilky. Jedná se o technologii s logickým uspořádáním a intuitivním způsobem ovládání, která přispívá k vyrovnanému a klidnému jízdnímu zážitku.Nejnovější technologie infotainment systému perfektně ladí s charakteristickými znaky skandinávského designu, jimiž jsou čisté linie a značné využívání udržitelných a přírodních materiálů v kabině.

„Uvnitř koncepčního vozu Concept Recharge jsme vytvořili pocit jako ve skutečném skandinávském obývacím pokoji,“ uvedl Robin Page. „V interiéru se snoubí naše nejnovější technologie pro vytvoření uživatelského zážitku s krásnými, udržitelnými a přírodními materiály. Každá část interiéru se podobá uměleckému dílu a mohla by se klidně stát samostatným kusem nábytku v domě. Ačkoli využíváme nejnovější technologie, neděláme to samoúčelně. Vždy se soustředíme na to, jaké výhody dané technologie přinášejí.“

Koncepční vůz Concept Recharge v neposlední řadě odráží také ambice automobilky Volvo Cars do dalších let. Například je zde v optimální pozici na střeše, kde může sbírat údaje z okolí vozidla, umístěn senzor LiDAR vyvinutý technologickou společností Luminar, který představuje důležitou součást plánu automobilky Volvo Cars uvést na trh bezpečnou technologii autonomního řízení.

„Prostřednictvím koncepčního vozu Concept Recharge navazujeme na bohaté kořeny DNA Volvo v oblasti designu, které při přechodu k čistě elektrické budoucnosti formujeme moderním a svěžím způsobem,“ řekl na závěr Robin Page. „Tento vůz představuje vše, co věříme, že zájemci o čistě elektrické vozy Volvo očekávají. A jsme nadšeni, že můžeme naši filozofii přenést do příští generace vozů Volvo.“

TIP REDAKCE: Jak ušetřit při nákupu vozů značky Volvo ?

Pokud si chcete pořídit auto značky Volvo za nižší cenu, doporučujeme vám navštívit tyto stránky:

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka