Elektromobilita ztrácí - automobilky hledají alternativní cesty

Rozhodování dodavatelů automobilového průmyslu mezi spalovacími motory a elektromobily komplikuje zpomalující prodej elektromobilů a zájem o alternativní paliva. Spolupráce či konsolidace mezi dodavateli by mohly být řešením nejistoty.

Cílená propagace v Plzni

Pro dodavatele automobilového průmyslu se rozhodování mezi zaměřením na výrobu komponentů pro spalovací motory a elektromobily stává čím dál složitějším úkolem. V minulosti byla elektrifikace automobilů považována za nevyhnutelnou cestu budoucnosti. Avšak nyní, kdy se globální prodeji elektromobilů začínají brzdit, stále více automobilových značek zvažuje i další alternativy, jako například hybridní pohony nebo vozidla poháněná alternativními palivy, jako je vodík.

Dle analytiků se očekává, že prodej elektromobilů vzroste do roku 2024 o 21 %, na 16,7 milionu vozidel. Tato čísla vypadají na první pohled pozitivně, ale stavba na jednotlivých trzích nabízí rozdílný obraz. Pro automobilky, jako je Toyota - druhý největší světový výrobce - čelí otázky o směřování automobilového odvětví a to, zda elektromobility jsou jedinou cestou, nebo zda stojí za zvážení i investice do alternativních paliv.

Tento nejasný vývoj představuje problém zejména pro dodavatele automobilových komponentů. Velké společnosti, jako Bosch, Delphi nebo Getrag musí své investice do výzkumu a vývoje rozdělit mezi různé pohonné systémy. Zvláště menší dodavatelé, kterých se většinou jedná o rodinné podniky, čelí ještě větší nejistotě. Úsilí o investice do nových technologií může být značně nákladné a za současných tržních podmínek zároveň riskantní.

Analýza od společnosti Moore Czech Republic poukazuje na to, že v důsledku nejistoty týkající se budoucnosti automobilového průmyslu bude nutné vzniknout nový ekosystém, který zahrne úzkou spolupráci mezi automobilkami a jejich dodavateli. Jedním z možných řešení by mohly být společné podniky či konsolidace mezi tradičními dodavateli automobilek.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka