Expedice Z101 se uskuteční koronakrizi navzdory

Po stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda se v roce 2018 vydali Tomáš Vaňourek a Lukáš Socha.


Na úspěšnou cestu měla navázat expedice Z101 s cílem projet Afrikou a Amerikou, stejně jako H+Z v letech 1947 až 1950. Vyhlášení nouzového stavu, zavírání hranic a další celosvětová opatření způsobila odklad odjezdu. Nově je plánován na podzim 2020.

Expedice Z101 navazuje na úspěšný projekt Zikmund100 z roku 2018 a usiluje o zopakovaní první cesty Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda napříč Afrikou a Amerikou z let 1947 až 1950.
„Od vyhlášení nouzového stavu v březnu letošního roku jsme dlouho neměli žádné relevantní informace, jimiž bychom se v souvislosti s připravovanou cestou mohli řídit. Navíc s možností uzavření hranic České republiky, potažmo většiny států světa, se mohlo jen těžko počítat dopředu,“ říká cestovatel a spisovatel Tomáš Vaňourek, který expedici Z101 organizuje a je jejím hlavním protagonistou.

Navzdory situaci, která nastala v souvislosti s šířením onemocnění Covid 19 se přípravy na zahájení expedice nezastavily. „Je pravda, že nevyjedeme symbolicky ve stejný den jako H+Z před více než 70 lety, nicméně víme, že už na podzim letošního roku se nám podaří tento významný okamžik zahájením Expedice Z101 připomenout,“ doplňuje Vaňourek.

Expedice bude zahájena v Africe v říjnu 2020 a ukončena v roce 2023 v Americe.  Celé putování spojují dvě vzájemně provázané osy – ta první je zaměřena na kulturu a kulturní dědictví, bude ukazovat proměnu míst, která H+Z navštívili a symbolicky spojí Českou republiku s černým kontinentem a Amerikou.

Druhá osa se zaměří na obchodně-diplomatické aktivity - ve spolupráci s českými institucemi a partnery podpoří český export prostřednictvím prezentace zapojených českých značek a reprezentace jejich produktů. Bude se rovněž podílet na přípravě analytických podkladů zaměřených na specifické potřeby jednotlivých komerčních subjektů a státních institucí.

„V pauze, která nám vznikla, intenzivně jednáme s původními i novými partnery i nadále se věnujeme tvrdé fyzické přípravě, studujeme podklady týkající se politické, ekonomické i bezpečnostní situace zemí, které v rámci expedice Z101 navštívíme. Věřím, že na podzim vyrazíme!“ uzavírá Vaňourek.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 07.07.2020 17:17



0 +
 
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Auto CB - Nová Škoda Kodiaq