Fourcrossová elita zahájí Evropský pohár u Dobřan

Na Šlovickém vrchu u Dobřan se poslední červencovou sobotu odehraje dechberoucí sportovní podívaná.

Cílená propagace v Plzni

Jediný český závod Evropského poháru horských kol v disciplíně fourcross přivítá nejlepší jezdce ze zahraničí i ČR, a to včetně mistra světa Tomáše Slavíka.

V sobotu 25. 7. se na Plzeňsku uskuteční Evropský pohár ve fourcrossu. Jedná se o mezinárodní závod horských kol, kde proti sobě stojí čtyři jezdci v jedné dráze.  Atraktivní podívaná za účasti těch nejlepších jezdců ze zahraničí i České republiky včetně Mistra světa Tomáše Slavíka se odehraje v lokalitě bývalého tankodromu. Během rychlé jízdy si závodníci na trati nic nedarují. Nechybí souboje loket na loket, rychlost, velké skoky, ale také pády.

„Akce začíná v sobotu po obědě registrací a tréninky. V 15 hodin následuje kvalifikace, kterou jede každý jezdec sám a na čas. Podle časů z kvalifikace budou jezdci rozřazeni do čtveřic, ve kterých se utkají o postup do dalšího kola. Dva postupují, dva vypadávají. Takto až do finále,“ přibližuje podobu závodu Tomáš Brožík, pořadatel a loňský vítěz kategorie Elit.

Závodí se v několika kategoriích, od dětí po hobby jezdce, až po kategorii Masters na 450 metrů dlouhé trati plné překážek, skoků a nerovností. Závodní špička tohoto sportu bude k vidění v kategorii Elit. Na domácí trati uvidíme i místní závodníky, a to Michala Brožíka a Jardu Fejfara v kategorii Masters a v kategorii Elit Matěje Fejfara a Tomáše Brožíka, který se pokusí obhájit loňské vítězství.

„Samotná trať vznikla v roce 2012 a od té doby pořádáme za TJ Dobřany oddíl fourcrossu závody každoročně,“ doplňuje Brožík. Samozřejmostí je občerstvení a parkování v areálu.

Závod Evropského poháru se koná v Dobřanech potřetí. Vlivem negativního dopadu koronakrize je letošní seriál závodů pouze čtyřdílný a svoji účast v České republice potvrdilo na šest desítek závodníků. Dále se pojede dvakrát v Německu a jednou ve Švýcarsku.

Šlovický vrch je znám díky kamenné mohyle na svém vrcholu a pastvě exmoorských koní. Fourcrossová trať se nachází přímo v 30 hektarové pastvině, kde šestihlavé stádo hřebců spásá agresivní traviny i keře a pomáhá tak udržet rozmanitost flóry a fauny zdejšího chráněného území. „Jsme rádi, že oddíl fourcrossu kdysi pomohl jako první subjekt oživit Šlovický vrch a přinést sem aktivity, které pomáhají ochraně zdejší unikátní přírody,“ sděluje starosta Dobřan Martin Sobotka.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka