Inflační tlak v České republice zůstává vysoký: Jak je ovlivněn devizový trh?

Česká republika si v posledních letech vedla poměrně dobře, což je patrné i z ekonomických údajů týkajících se inflace, to již ale není pravdou a problémem se stává inflace, která zůstává vysoká i po počátečním snížení úrokových sazeb. To může vyvolávat určité obavy i v souvislosti s měnovými kurzy. V tomto článku se dozvíte o inflačních tlacích panujících v České republice a jejich dopadu na devizový trh.

Cílená propagace v Plzni

Co je to devizový trh?

Měna jsou peníze v podobě papíru nebo mincí, které vydává vláda a která jsou přijímány v nominální hodnotě. Vždy byla důležitou součástí země i světa, protože oproti ekonomikám založeným na přímém obchodu nabízí klíčové výhody, včetně širšího trhu pro prodejce zboží a služeb a snadné dopravy.

Na druhé straně devizový trh je systém, který sdružuje kupující a prodávající všech velikostí na elektronickém trhu, kde se obchoduje s měnami v párech
(např. USD/CZK). Hlavním účelem devizového trhu je umožnit podnikům, jednotlivcům a zemím převádět jednu měnu na jinou za účelem obchodování se zbožím a službami v dohodnuté měně.

Co obnáší investování na devizovém trhu?

Devizový trh je největším finančním trhem na světě, na němž se každý den uskuteční obrat přesahující 5 bilionů dolarů. Existuje řada způsobů, jak investovat na devizovém trhu, a to: Forex, burzovní futures, měnové opce, ETF a ETN, depozitní certifikáty a fondy zahraničních dluhopisů.

Obchodování s měnami probíhá v párech. Kolísání hodnoty jedné měny vůči druhé způsobuje volatilitu, kterou mohou obchodníci na devizovém trhu využít ke svému zisku. Nenechte se však zmást snadným ziskem, což je mnohdy s tímto trhem spojeno, je zde totiž také velké riziko s možnými ztrátami. Strategie obchodníků na tomtu trhu jsou různé a každý z nich musel utrpět ztráty a poučit se ze svých chyb.

Devizový trh rozhodně není schéma "get rich quick" neboli schéma rychlého zbohatnutí. Takže bude trvat dlouho, než začnete být ziskový. Devizový trh mohou ovlivnit různé faktory, například nerovnováha v obchodování, rozdíly v úrokových sazbách, finanční krize nebo přírodní katastrofy a další.

Budoucnost české měny

V uplynulém roce zaznamenala Česká Republika jednu z nejrychlejší měr inflace v Evropě. Co by se stalo, kdyby tento trend pokračoval? Inflace je hybnou silou moderního peněžního trhu v souladu se zákonem nabídky a poptávky. Pokud by centrální banka České republiky prováděla nezodpovědnou měnovou politiku, vedlo by to k inflaci. V důsledku toho by došlo k poklesu hodnoty české koruny (CZK), což by mohlo vést ke zvýšení úrokových sazeb ve snaze zkrotit inflaci.

Inflace se v posledních několika letech stala velkým problémem a vrátila se do oblasti měnové politiky mnoha centrálních bank, a to nejen v České republice. K 11. Říjnu 2022 dosáhla meziroční inflace neuvěřitelných 18%. Kvůli znepokojivé situaci tvůrci měnové politiky v zemích od České republiky po Chile v letošním roce kromě zvyšování sazeb přistupují k podpoře měn prostřednictvím intervencí.

Protože se všichni společně můžeme podívat na to, jak inflace ovlivňuje českou korunu (CZK) a jak může ovlivnit její kurz na devizovém trhu, každý může vnímat, že se jedná o rizikovější měnu ovlivněnou nejen inflací u nás, ale i sentimentem v USA, kde by se všichni mohli dočkat dalšího výprodeje kvůli její rizikovosti. Podle analitiků však není třeba bít na poplach kvůli poklesu rezerv, neboť právě od toho rezervy jsou.

Závěr

Již výše bylo zmíněno, že Česká republika si v posledních letech vedla relativně dobře, ale jak plyne minulost, Češi rychle ztrácejí svou kupní sílu. Česká koruna bude i nadále poměrně rizikovou měnou, zranitelnou vůči dolaru oslabovat.

Inflační tlaky v České republice tak budou pravděpodobně pokračovat i v budoucnu. Podle českého ekonoma Oldřicha Dědka však v rozhovoru, který zveřejnil ekonomický týdeník Ekonom, uvedl, že „v tuto chvíli je stabilita kurzu příznivá“. Navzdory jeho slovům se nezdá, že by inflace zpomalovala a nadále zůstává oblastí, kterou je třeba sledovat. Je velmi důležité si uvědomit riziko, které by tento tlak mohl přinést na devizový trh a mohl by zvýšit volatilitu trhu.

Komerční sdělení: Text a fotografie inzerent

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka