Klatovská a Domažlická nemocnice otestují pendlery

Nemocnice Plzeňského kraje jako první na západě Čech a jedni z prvních v zemi připravily kompletní servis pro Čechy, kteří jsou zaměstnáni v zahraničí.

Cílená propagace v Plzni

Na základě čtvrtečního rozhodnutí vlády, že lze přejíždět hranice, pokud se doloží čerstvý negativní test na koronavirus zpracovaný metodou PCR, připravily během pátku Domažlická a Klatovská nemocnice organizaci výtěrů, laboratorního zpracování a sdělení výsledků testů i pro samoplátce. Výsledky jsou poskytovány přímo na protokolu dle nařízení vlády.

"Jsme příhraniční region, kde stovkám až tisícům našich sousedů a spoluobčanů bylo v předchozích týdnech znemožněno jezdit za prací. Když ale vláda sdělila podmínky, za jakých bude možné opět hranice pravidelně přejíždět, začali jsme připravovat řešení, jak pendlerům návrat k normálnímu životu co nejdříve umožnit a usnadnit," říká šéf krajských nemocnic Marek Kýhos s tím, že už v pátek byla organizace testování připravena a v sobotu se s testováním pro samoplátce začalo.

Nemocnice už od března provádí testy metodou PCR na zjišťování původce nákazy. Zatím to ale bylo možné jen pro osoby indikované ze zdravotních důvodů, tedy krajskou hygienickou stanicí popř. ošetřujícím lékařem. Zveřejněním podmínek pro cestování bylo ale možné začít nabízet testy i samoplátcům. Obě nemocnice to umožňují od soboty 25. dubna. "Už o víkendu si nechalo test provést 90 zájemců. Dalších 150 lidí se objednalo na další dny.  Největší nápor objednávek očekáváme od pondělí," doplňuje Marek Kýhos. Objednávají se i lidé z Karlovarského a Ústeckého kraje.

Zájemci se musí nejdříve telefonicky objednat. S operátorem si domluví datum a čas, který jim vyhovuje a který je volný. Rezervovat lze termíny v době provozu odběrových míst nemocnic, tedy denně od 8 do 14 hodin (v případě velkého zájmu se prodlouží do 16 hodin). V určený termín pak přijedou autem k oběru. Při něm nebo před ním uhradí náklady na odběr a vyšetření (v tomto případě je nehradí systém zdravotního pojištění). Pak jsou odebráni. Výsledky jim přijdou do 48 hodin mailem přímo na na formuláři dle nařízení vlády.

Testy pro samoplátce už dříve nabízely i jiné nemocnice nebo laboratoře v zemi. Často i levněji. Zpravidla se ale nejednalo o testy prováděné metodou PCR, která je více náročnější a nákladná, ale zároveň nejpřesnější. Ostatní testy jsou pouze orientační. Z důvodu, že vykazují větší chybovost a nepřesnost než testy metodou PCR, je Ministerstvo vnitra ČR pro možnost přecházet pravidelně hranici neuznává.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka