Konec ošuntělých hospod. Prazdroj pomohl proměnit vzhled už 6000 podniků

Atraktivní hospody, které lákají hosty k návštěvě, bez přebujelé venkovní reklamy a nadbytečných světelných poutačů. To už není doména pouze center velkých měst.

Cílená propagace v Plzni

Plzeňský Prazdroj výrazně akceleroval svůj program Fresh Outlet zaměřený na vylepšování exteriérů hospod a restaurací, do kterých dodává pivo. V posledním roce s ním zamířil i do menších měst a na vesnice.

Celkem pivovar oživil ve spolupráci s předními odborníky na architekturu a design vzhled exteriérů již 6000 hospod a restaurací, tedy téměř třetiny z dvaceti tisíc tuzemských podniků, ve kterých se čepují jeho piva. Sedm z deseti upravených provozoven je přitom nyní už mimo Prahu a krajská města, kde v roce 2020 projekt začínal. „V uplynulém roce jsme proměny výrazně urychlili a jen letos jsme za prvních sedm měsíců vylepšili 1300 provozoven v celém Česku. Teď se nejvíce zaměřujeme na okraje velkoměst, okresní a menší města, ale i na vesnické provozovny,“ potvrzuje Olga-Anna Hurníková, která má projekt Fresh Outlet v Prazdroji na starosti.

Pivovar spustil projekt proto, že si uvědomuje odpovědnost za to, jak navenek působí podniky, kam dodává pivo i svá reklamní označení. A to i přesto, že Prazdroj hospody nevlastní. Nová podoba venkovního označení hospod výrazně omezuje vizuální smog, snižuje množství nadbytečných a rušivých světelných efektů a snaží se citlivě sladit vzhled podniku s okolní zástavbou. Změny se totiž netýkají jen označení hospod, vývěsních štítů či světelných reklam. Často po dohodě s hospodskými dochází k úpravě celého zevnějšku včetně nové fasády.

„Vzhled podniků zásadně ovlivňuje jejich návštěvnost. Host raději půjde do restaurace, která nemá polepenou celou výlohu a nespočet reklamních prvků na fasádě. Máme potvrzeno, že jednoduché a čitelné označení a přehledná prezentace nabídky navigují lidi do podniku. To je zásadní výhoda i důvod, proč náš nový vizuální styl chtějí i majitelé podniků na malých městech,“ vysvětluje Olga-Anna Hurníková.
Hospody mimo centra velkých měst se vlastní prezentaci dříve tolik nevěnovaly, ale dnes se jejich přístup mění. Aby si provozovatelé udrželi zákazníky a třeba i nalákali nové, je potřeba mít hospodu nejen čistou, ale také vzhlednou a upravenou. Před letošní letní sezonou si nové označení včetně nové fasády pořídili například v hospůdce U Pechtů na předměstí Plzně (na snímku). „Jsme těsně vedle turistické a cyklistické trasy. Nové značení od Prazdroje je viditelné a přitom vkusné, nijak neruší. Pomáhá tomu, že si nás všimne více lidí a zavítají k nám i ti, které dřívější fasáda nezaujala. Teď působí hospoda atraktivnějším dojmem, pohledová strana jednoznačně prokoukla,“ říká provozovatel Martin Pejchar.

Větší ohlas mezi hosty potvrzuje i Iveta Fořtová, majitelka Restaurace Veselka ze Seče na Chrudimsku: „Už dlouho jsem si říkala, že musíme fasádu i značení hospody změnit. Odhodlali jsme se k tomu loni na podzim a rozhodně nelituji. Od místních máme pozitivní ohlasy. A nový vzhled láká i výletníky v mnohem větším počtu než dříve. Kromě nové fasády jsme rozšířili také zahrádku. I na vsi se musíte měnit a pořád živnost posouvat k lepšímu.“
Vedle upoutání pozornosti zákazníka s sebou změny přinášejí také energetické úspory, což je pro hospodské příjemný benefit. „Díky novému světelnému označení jsme teď dobře vidět, přitom nejde o nepříjemně zářící poutače. A navíc ušetříme, to je plus,“ doplňuje Iveta Fořtová.

Celkem nové světelné označení hospod jejich provozovatelům od začátku roku 2021 uspořilo už téměř 580 MWh elektřiny, tedy asi tolik, kolik za 12 měsíců spotřebuje 200 domácností. „Kromě toho snižujeme počty vývěsních poutačů a díky tomu jsme snížili spotřebu plastů o 72 tun,“ upozorňuje Olga-Anna Hurníková  na enviromentální aspekt projektu. 

Střídmější reklamní označení Prazdroj instaluje u všech nových či rekonstruovaných hospod, nebo tam, kde nově začnou odebírat jeho piva. Hostinští si mohou vybrat z různých návrhů, které jim pivovar ve spolupráci s designéry a odborníky na veřejný prostor v daném místě nabídne. „Nemáme jeden vzor, který bezhlavě aplikujeme všude stejně. Ukazujeme hospodským, jak by mohl jejich podnik vypadat a oni si vybírají finální řešení. V návrzích vždy zohledňujeme charakter místa, velikost provozovny nebo technické možnosti umístění nápisů a poutačů na fasádách. Někde dojde po dohodě s majitelem ke kompletní úpravě vzhledu včetně fasády, někde instalujeme jen nové označení. Svou roli v konečném vzhledu hospody hraje také podoba celé budovy i její umístění v ulici,“ dodává Olga-Anna Hurníková .

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka