Konzumací ukrajinských pokrmů přispěli hosté v Plzni na veřejnou sbírku

Koupí typických ukrajinských jídel v několika restauracích mohli lidé v Plzni přispět na veřejnou sbírku města.

Jarní servisní akce AUTO CB

Do neobvyklé iniciativy se zapojily gastropodniky Šenk Na Parkánu, Restaurace U Salzmannů, Martinská Osteria, Restaurant 12, Tank Bar Americká, Pivnice Sladovnická a Hostinec U Nádraží Blovice. Tržbu z téměř dvou tisíc prodaných porcí ukrajinských jídel poslal jednatel společností na transparentní účet města, k tomu ji navíc zdvojnásobil. Jde tak o finanční dar ve výši 341 tisíc korun.

„Velmi děkuji za takovéto iniciativy. Naši veřejnou sbírku Pomáhající Plzeň pro lidi v tíživé situaci jsme vyhlásili 8. března, od té doby máme na účtu od různých dárců již více než 3,1 milionu korun. Jde o firmy, ale i o jednotlivce. Zapojení plzeňských restaurací si cením, osobně to vnímám jako skvělý způsob, jak může jejich prostřednictvím přispět každý, kdo si zajde na oběd,“ poděkoval náměstek primátora David Šlouf, z jehož iniciativy veřejná sbírka vznikla.

Podle jednatele restauračních zařízení Richarda Marka se jeho firmy snaží přispívat na různé projekty, podporují například UNICEF, Dobrého Anděla, peníze posílaly i na pomoc tornádem zdevastovaných obcí na Moravě a další, vyhlášení veřejné sbírky města tak Richard Marek vnímá jako další příležitost, jak podpořit dobrou věc.

„Prodávali jsme typická ukrajinská jídla, vždy to byl boršč a pak jako hlavní jídla golubce, bograč, ukrajinské bitky, kyjevský kotlet a šašlik, a to v období po celý měsíc od 11. března do 10. dubna. Byli jsme až překvapeni množstvím porcí, které se prodaly, konkrétně 950 porcí boršče a zhruba stejný počet ostatních jídel. Lidé chtěli ochutnat ukrajinskou kuchyni, jejich reakce byly pozitivní ve smyslu, že se dobře nají a udělají ještě i dobrý skutek,“ dodal Richard Marek. Pokrmy vařili čeští kuchaři, postup ale konzultovali s ukrajinskou pracovnicí.

Veřejná sbírka Pomáhající Plzeň byla zahájena 8. března a je časově neomezena. Zájemci mohou přispívat na sbírkový účet Plzně u Komerční banky, číslo účtu je 123-5443790227/0100. Prvními dárci na transparentní účet byli primátor města Plzně Pavel Šindelář, náměstci primátora David Šlouf a Michal Vozobule, senátor a starosta Městského obvodu Plzeň 2 Lumír Aschenbrenner. Více informací je na webu: https://www.pomahajiciplzen.eu/.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka